Onkruid in het gazon bestrijden

Onkruid in het gazon bestrijden

Er is voor een echte gazon liefhebber niets erger dan onkruid dat de kop opsteekt. Die vervelende, maar soms mooie, onkruidplantjes die langzaam maar zeker je complete grasveld overnemen. Onkruid in het gazon bestrijden is vaak een langdurige klus en begint eigenlijk met het goed onderhouden van je gazon.

Onkruid in het gazon bestrijden kun je op verschillende manieren doen. Door een gazon goed te onderhouden en te zorgen voor voldoende voedingsstoffen kun je voor een gedeelte al onkruid in je gazon voorkomen.
Daarnaast kun je onkruid bestrijden door te wieden, weg te steken en gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen.

De term onkruid is eigenlijk best relatief. In principe zijn alle planten die nutteloos, schadelijk of ongewenst zijn onkruid. Niet iedereen vindt bijvoorbeeld Madeliefjes in het gazon ongewenst, toch worden ook deze bloeiende plantjes tot het onkruid gerekend. In dit artikel ga ik ervan uit dat alle beplanting in het gazon behalve de grasplantjes zelf onkruid zijn. Welke je zelf wilt verwijderen of mee kunt leven is helemaal aan jezelf.

Bekijk hier de producten om onkruid in het gazon te bestrijden.

Deze onkruiden vind je vaak terug in gazons:

Onderstaande plantjes vind je geregeld in het gazon en worden in het algemeen als onkruid bestempeld.

  • Klaver
  • Boterbloem
  • Paardenbloem
  • Madeliefjes
  • Distels
  • Biggenkruid
  • Vetmuur
  • Vogelmuur
  • Mos

Wat kun je tegen onkruid in het gazon doen?

Er is genoeg te doen tegen onkruid in het gazon. De hoeveelheid onkruid bepaalt welk middel je het beste kunt inzetten. Bij een enkel onkruid kun je nog gemakkelijk met de hand wieden of een bestrijdingsmiddel in flacon gebruiken voor een gerichte bestrijding.
Bij grotere hoeveelheden onkruid kun je onkruidkorrels of poeder strooien. Daarnaast zijn er de middelen die je oplost in water en kun gieten en spuiten. Zorg bovenal ook voor een goed onderhouden gazon. Daarmee kun je al een hoop onkruid ontmoedigen om zich in jouw gazon te gaan nestelen.

Gazon onderhouden

Door je gazon goed te onderhouden kun je de komst van onkruid voor een groot deel voorkomen. Maai het gazon regelmatig, verticuteer jaarlijks en zorg dat er voldoende voedingsstoffen en vocht aanwezig is voor de grasplantjes. Hoe je je gazon in topconditie kunt houden en daarmee onkruid kunt verslaan lees in onze gazon onderhoudsgids.

Wieden

Een arbeidsintensieve manier, maar met een direct zichtbaar resultaat is het handmatig wieden van onkruid.
Het onkruid loof is eenvoudig met de hand te verwijderen. Voor het zicht is het onkruid is.
Als je onkruid gaat wieden is het belangrijker om ook zoveel als mogelijk van de wortels te verwijderen.

Je kunt onkruidwortels verwijderen door het gehele onkruidplantje uit te steken. Gebruik een schep of een speciale onkruidsteker voor lange penwortels zoals bijvoorbeeld paardenbloemen hebben.
Laat je de wortels zitten, dan het onkruid binnen enkele dagen alweer terug.

Bestrijdingsmiddelen tegen onkruid in het gazon

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen tegen onkruid in het gazon verkrijgbaar. Van poeder, korrels, flacons tot meststoffen inclusief onkruidbestrijder. De meeste middelen werken op veel voorkomende onkruiden in het gazon zonder het gras zelf aan te tasten.

Gebruik bestrijdingsmiddelen zo gericht mogelijk, ofwel alleen op de plaatsen waar onkruid groeit. Als je last hebt van een enkel onkruidje dat hier en daar de kop opsteekt kun je het beste een kant en klaar middel gebruiken. Vanuit de flacon spuit je gericht op het onkruid. Bij een pas ingezaaid gazon waar al onkruid doorheen komt kun je een bemestings beurt goed combineren met een onkruidbestrijder. Je kunt deze mix ook al kant en klaar kopen en hoeft zo maar 1 keer te strooien om zowel te bemesten als onkruid te bestrijden.
Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.