Rozen snoeien: een eenvoudige stap voor stap gids

Rozen snoeien: een eenvoudige stap-voor-stap gids

Rozen snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van deze populaire tuinplanten. Het helpt niet alleen om de gezondheid en de vorm van de plant te behouden, maar stimuleert ook de bloei. Hier is een gids over hoe je rozen kunt snoeien, inclusief het beste tijdstip voor het snoeien, de benodigde gereedschappen, en stap-voor-stap instructies. Zo snoei je eenvoudig zonder stress je rozen naar een gezonde groei en bloei!

Waarom moet je rozen snoeien?

Rozen zijn prachtige bloemen die een tuin een vleugje kleur en romantiek geven aan je tuin. Om optimaal te genieten van hun schoonheid, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien. Snoeien is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de rozenstruik, maar ook voor de bloei. Zo behoud je een mooie en gezonde struik waar je nog lang plezier van hebt.

 1. Verwijdering van dood hout
  Dood hout kan een bron zijn van schimmelinfecties en andere ziekten. Door het te verwijderen beschermt je de rozenstruik tegen deze gevaren.
 2. Verbeterde luchtcirculatie
  Snoei zorgt ervoor dat er meer lucht door de struik kan circuleren. Dit helpt om de bladeren droog te houden en schimmelinfecties te voorkomen.
 3. Stimulering van nieuwe groei
  Door oude takken te verwijderen maak je ruimte voor nieuwe en gezonde scheuten. Dit zorgt voor een krachtigere en gezondere struik.
 4. Meer bloemen
  Snoei stimuleert de rozenstruik om meer bloemen te produceren.
 5. Grotere bloemen
  Door snoei krijgen de bloemen meer ruimte om te groeien. Ze worden daardoor groter en voller.
 6. Langere bloeiperiode
  Door uitgebloeide bloemen te verwijderen stimuleert je de plant om nieuwe bloemen te produceren. Dit verlengt de bloeiperiode van je rozenstruik.

Wat is de beste tijd om rozen te snoeien?

In het algemeen is vroeg in het voorjaar de beste tijd om rozen te snoeien. Dan komt de rozenstruik uit zijn winterrust en worden de nieuwe knoppen gevormd. Uiteraard kan het per jaar verschillen wanneer dit precies is. Het is minder erg om takken te snoeien die al uitlopen, dan te snoeien als er nog strenge vorst wordt verwacht.

Voorjaar: De beste tijd om de meeste rozen te snoeien is in het voorjaar, meestal in maart. Wacht tot de vorst voorbij is en de knoppen beginnen te zwellen.
Na de bloei: Knip uitgebloeide bloemen na de bloei eruit. Schimmel en ziektes worden zo voorkomen.
Najaar: Sommige rozensoorten kunnen ook in het najaar worden gesnoeid, na de bloei. Dit is minder gebruikelijk, maar kan nuttig zijn om de struik in vorm te houden.

 • Struikrozen
  Snoei deze rozen in het voorjaar tot ongeveer 50 cm boven de grond. Verwijder dode, zieke en dunne takken.
 • Klimrozen
  Snoei deze rozen in het voorjaar. Knip de zijtakken terug tot ongeveer 30 cm en de hoofdscheuten tot ongeveer 50 cm.
 • Bodembedekkende rozen
  Snoei deze rozen in het voorjaar. Knip de takken terug tot ongeveer 20 cm boven de grond.
 • Theehybriden
  Snoei deze rozen in het voorjaar tot ongeveer 30 cm boven de grond. Verwijder dode, zieke en dunne takken.
 • Ramblers
  Snoei deze rozen na de bloei. Knip na de bloei de uitgebloeide bloemen en lange takken terug.

Gereedschap voor het snoeien van rozen

Het juiste gereedschap gebruiken is cruciaal bij het snoeien van rozen. Het zorgt voor efficiënt en nauwkeurig werk, houdt de planten gezond en voorkomt de verspreiding van ziekten. Schoon en scherp gereedschap zorgt voor gladde snedes die snel genezen, in tegenstelling tot rafelige sneden die kunnen leiden tot ziektes en plagen.

Bovendien vermindert het gebruik van gedesinfecteerd gereedschap de kans op overdracht van ziekteverwekkers van de ene plant naar de andere. Het kiezen van het juiste snoeigereedschap en het regelmatig onderhouden ervan is daarom een net zo belangrijke stap als het snoeien van rozen zelf.

Benodigd gereedschap:

 • Snoeischaar: Voor het snoeien van individuele stengels en dode bloemen. Kies een snoeischaar van goede kwaliteit met een schoon, scherp mes.
 • Takkenschaar: Voor het snoeien van dikkere takken die te groot zijn voor een gewone snoeischaar.
 • Zaag: Voor het verwijderen van zeer dikke takken of oud hout. Kies een kleine, scherpe handzaag.
 • Handschoenen: Stevige tuinhandschoenen beschermen je handen tegen doorns.
 • Desinfectiemiddel: Reinig je gereedschap met een desinfectiemiddel (zoals alcohol of een bleekoplossing) tussen het snoeien van verschillende planten door.
 • Bindmateriaal: Ondersteun en leid de groei van klim- en ramblerrozen met bindmateriaal.
 • Beschermende kleding: Draag lange mouwen en eventueel een tuinschort om je huid te beschermen tegen schrammen.

Hoe snoei je rozen?

Rozen snoeien is vrij eenvoudig. Je kunt dit makkelijk zelf doen zolang je je maar aan een aantal belangrijke richtlijnen houdt. De belangrijkste richtlijnen zijn het gebruiken van schoon en scherp snoeigereedschap, snoeien in de juiste periode en op de juiste plek snoeien. Als je dit eenmaal hebt gedaan is het eigenlijk appeltje eitje en staan je rozen er jaar na jaar schitterend bij.

Struikrozen snoeien

Struikrozen snoeien

Inspecteer de struik grondig en bepaal welke takken dood, ziek of beschadigd zijn. Verwijder deze takken volledig tot aan de basis van de struik. Dun de struik vervolgens uit door dunne en zwakke takken weg te knippen. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en helpt schimmelinfecties te voorkomen. 

Snoei de resterende takken terug tot ongeveer 3 tot 5 ogen (knoppen) boven de grond. Maak gebruik van scherp snoeigereedschap en snoei op een gezonde knop die naar buiten gericht is. Zorg ervoor dat je een schuine snede maakt boven de knop schuin naar onder. Water loopt zo van de knop weg.

Klimrozen snoeien

Begin met het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken met een scherpe, schone snoeischaar. Snijd deze takken terug tot op gezond hout. Dun de plant vervolgens uit door enkele van de oudere takken bij de basis te verwijderen. Hierdoor dringt er meer lucht en licht door tot het midden van de plant, wat de groei van nieuwe, gezonde scheuten stimuleert.

Houd een aantal van de sterkste, jonge scheuten over die als hoofdtakken dienen. Bind deze horizontaal aan een steun om de bloei langs de lengte van de tak te bevorderen. Snoei de zijtakken die uit deze hoofdtakken groeien terug tot op twee of drie knoppen. Dit zal de ontwikkeling van nieuwe bloemknoppen stimuleren. Overdrijf het snoeien niet, want te veel snoeien kan de bloei verminderen. Zorg er ten slotte voor dat je na het snoeien het afval opruimt om ziekten en plagen te voorkomen.

Bodembedekkende rozen snoeien

Het snoeien van bodembedekkende rozen is erg makkelijk. Ze zijn bedoeld om uit te spreiden en een tapijt te vormen. De takjes zijn erg dun, waardoor het vaak makkelijker is om met een scherpe heggenschaar te snoeien. Gebruik een scherpe snoeischaar of heggenschaar om ongeveer een derde van de oude groei te verwijderen. Dit verjongt de plant en stimuleert nieuwe scheuten. 

Verwijder ook dode takken en bladeren binnenin de plant voor een betere luchtcirculatie en minder ziekten. Bodembedekkende rozen hoeven niet strikt gevormd te worden. Snoei vooral om de gezondheid te bevorderen en een dichte bedekking te behouden. Ruim na het snoeien het snoeiafval op om ziekten te voorkomen.

Theehybriden snoeien

Verwijder eerst alle dode, zieke of beschadigde takken, evenals takken die kruisen of naar binnen groeien. Dit zorgt voor een open structuur die lucht en licht door de plant laat circuleren.

Theehybriden hebben een meer ingrijpende snoei nodig dan andere soorten rozen. Snoei ongeveer de helft tot tweederde van de groei van het vorige seizoen terug. Maak de sneden net boven een naar buiten gerichte knop op elke tak. Dit stimuleert de ontwikkeling van nieuwe, krachtige scheuten die de plant een mooie vorm geven en de bloei bevorderen.

Verwijder ook oude, verhoute takken om ruimte te maken voor nieuwe groei. Tijdens het groeiseizoen is het belangrijk om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dit bevordert de herbloei. Na het snoeien is het belangrijk om al het snoeiafval te verwijderen. Dit helpt om ziekten en plagen te voorkomen.

Rambler rozen snoeien

Verwijder dode, zieke en oude stengels om de plant te verjongen en te verluchten. Dit bevordert nieuwe groei en houdt de plant gezond. Snoei rambler rozen minder rigoureus dan andere rozensoorten. Focus op het behoud van een open structuur en de gewenste vorm en grootte van de plant.

Je kunt de overgebleven stengels lichtjes inkorten of de vorm aanpassen. Leid de plant langs de gewenste route omhoog. Snoei conservatief om de bloei te bevorderen. Te veel snoeien kan de bloei in het volgende seizoen verminderen. Ruim na het snoeien al het snoeiafval op. Dit helpt om ziekten en plagen te voorkomen.

Tips voor de verzorging van rozen na het snoeien

Na het snoeien van je rozen is het belangrijk om de planten te helpen herstellen en te stimuleren. Door de volgende stappen te volgen bevorder je de gezondheid en de bloei van je rozenstruiken.

 • Verwijder al het snoeiafval: Dit helpt om ziekten en plagen te voorkomen.
 • Desinfecteer je snoeigereedschap: Dit helpt om de verspreiding van ziekten te voorkomen.
 • Geef je rozen water na het snoeien: Dit helpt de planten te herstellen.
 • Bemest je rozen na het snoeien: Gebruik een speciale rozenmeststof.
 • Mulch rond de rozenstruiken: Dit helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.
 • Controleer op ziekten en plagen: Vroege interventie is belangrijk.
 • Steun klimrozen en rambler rozen: Bevestig de takken en leid ze in de gewenste richting.
 • Observeer de groei van nieuwe scheuten: Leidt deze indien nodig.

Door deze tips te volgen, help je je rozen om te herstellen van het snoeien en een gezonde groei en bloei in het komende seizoen.

DCM Rozen & bloemen meststof
Tuinplaats keuze
Aangepaste voeding voor een langdurige en uitbundige bloei van rozen en andere bloeiende sierplanten in volle grond of in pot. Met kalium voor intense bloemkleuren en magnesium voor een frisgroene bladkleur. Toepasbaar in de biotuin.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€33,12)
Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.