Emelten in het gazon bestrijden

Emelten in het gazon bestrijden

Onder je gazon leven allerlei beestjes in je gazon. De meeste zijn nuttig en zorgen voor een gezond bodemleven, maar er leven ook insecten die schadelijk kunnen zijn voor je gazon. Een van die schadelijke insecten zijn emelten. Deze larven van de langpootmug doen zich tegoed aan jonge grasplantjes en vreten zo flinke stukken van je gazon weg.

Ze beginnen s’nachts aan de grasplantjes te knabbelen en trekken die in zijn geheel mee de aarde in. 1 langpootmug kan in een aantal dagen tot wel 1500 eitjes leggen. Indien deze allemaal uitkomen kun je je voorstellen hoeveel schade aan je gazon kunnen aanrichten. Emelten kunnen wel 4 cm groot worden, flinke jongens dus. Je kunt emelten in het gazon herkennen aan de bruingrijze kleur, leerachtige huid en het ontbreken van poten.

Gevolgen emelten in het gazon

Doordat de emelten zich tegoed doen aan jonge grasplantjes en deze daardoor beschadigen kun je last krijgen van gele en/of kale plekken in het gazon.

Daarnaast is een emeltenplaag een feestmaal voor vogels. Ze helpen je wel gedeeltelijk van deze insecten af, maar kunnen ook je gazon beschadigen door het pikken in en omwoelen van de aarde als ze opzoek zijn naar hun maaltje.

De larven zullen zich na volgevreten te zijn veranderen in een pop. Binnenin de pop vindt er een ware transformatie plaats van larve tot langpootmug. Als de poppen uitkomen kan er een ware plaag van langpootmuggen ontstaan.

Hoe weet je of je last hebt van emelten?

Een eerste indicatie zijn de gele en kale plekken. Zijn er daarnaast veel vogels actief en heb je veel last van langpootmuggen? Dan is de kans groot dat er emelten in de bodem zitten.

Je kunt dan een stuk aangetast gras omspitten en goed kijken of je emelten in de aarde ziet zitten. Ze zijn dan wel groot, maar door de grijze kleur zie je ze al gauw over het hoofd. Even goed kijken en de aarde goed filteren om te zien of je deze plaagdieren tegenkomt dus.

Heb je emelten gevonden? Dan is het belangrijk direct de bestrijding in te zetten voordat de plaag groter en groter wordt.

Hoe kun je emelten bestrijden?

De beste manier om emelten te bestrijden is door biologische oorlogsvoering. Het klinkt erger dan het in werkelijk is. Je maakt gewoon gebruik van de natuurlijke vijand van de emelten en dat zijn de aaltjes. “De Aaltjes” klinkt misschien als een gezellige familie, maar het zijn echte killers die maar al te graag met de emelten afrekenen.

Eenmaal vrijgelaten in je gazon gaan ze direct op jacht. Ze vinden hun weg naar de larven en zullen binnen lichaamsopeningen binnendringen. Eenmaal binnen voeden ze zich met de larf en planten ze zich voort. Het leger aan aaltjes doet ongeveer 4 weken lang zijn werk waarna je nogmaals een dosis aaltjes kunt toevoegen indien er nog steeds genoeg emelten over zijn.

Naast de aaltjes zijn er ook diverse middelen die de geur en smaak van de grasplantjes kunnen veranderen. Zo worden de grasplantjes niet meer aantrekkelijk voor de emelten en zullen zich hiermee niet gaan voeden.
Deze middelen zijn verkrijgbaar als korrels en als vloeistof die je met water kunt aanlengen om je gazon mee te besproeien.

Je kunt met BSI Larvex korrels zowel emelten voorkomen als bestrijden. De korrels zijn geheel biologisch en brengen geen schade toe aan het bodemleven. Ze werken puur op de grasplantjes om deze onaantrekkelijk te maken voor insecten.

Het is niet aan te bevelen om de melten met chemische middelen te bestrijden. Deze zijn niet echt selectief waardoor ook nuttige bodemleven insecten zullen sterven. Je bent dan wel van de emelten af, maar het bodemleven is ernstig verstoord wat uiteindelijk je gazon ook niet ten goede zal komen.
Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.