De beste snoeischaar van 2023: geknipt voor jouw tuin!

door | Koopgids, Snoeien, Tuinonderhoud

Een snoeischaar mag uiteraard niet ontbreken als je een tuin hebt, maar wat is nu de beste snoeischaar? In dit artikel laat ik je de beste snoeischaren van 2023 zien. Aangezien niet iedere tuin of hand hetzelfde is heb ik de snoeischaren overzichtelijk voor je ingedeeld in 7 categorieën. Zo vind je eenvoudig de beste snoeischaar voor jouw tuin!

De beste snoeischaar kiezen

De beste snoeischaar kiezen kan soms lastig zijn. Je hebt te maken met verschillende factoren die een snoeischaar geschikt maken voor jouw tuin. Je hebt bij het snoeien te maken met takken van verschillende diktes en hardheid. Daarnaast zijn er verschillende soorten snoeischaren zoals een bypass / papegaaienbek snoeischaar, aambeeld snoeischaar of een accu snoeischaar. Uiteraard speelt ook je eigen voorkeur mee net als het prijs van de snoeischaar.

Het zou dan ook erg kort door de bocht zijn om een enkele snoeischaar als de beste te bestempelen. Daarom heb ik de beste snoeischaren overzichtelijk gerangschikt in verschillende categorieen om je te helpen de beste snoeischaar te vinden die het beste past bij jouw tuin en wensen.


De beste snoeischaar van 2023 is de Gardena Comfort B/M Bypass. Het topmerk Gardena heeft door het gebruik van diverse componenten een snoeischaar ontwikkeld die lang meegaat. Geen snoeischaar voor een seizoen, maar een snoeischaar die generaties meegaat. Gardena is ,net als mijzelf, overtuigd van de kwaliteit en levert de snoeischaar met een garantie van 25 jaar!

De ergonomisch vormgegeven handvatten met softgrip zorgen ervoor dat deze comfortabel in de hand ligt, ook als je langere tijd achter elkaar snoeiwerkzaamheden uitgevoerd
Door het gebruik van glasvezel is het gewicht gereduceerd en het handvat ook nog eens oersterk. 

Door de grotere opening van de scharen en scherpe messen knip je eenvoudig takken tot 24 mm door. De ingebouwde veer maakt het makkelijk om achter elkaar door te snoeien. Na het gebruik verschuif je met de duim de veiligheidsvergrendeling en staat de snoeischaar ‘op slot’. Kortom, ben je opzoek naar een snoeischaar van hoge kwaliteit die lang meegaat? Dan is de Gardena Comfort B/M Bypass de juiste schaar voor jou!

Productspecificaties
Takdikte: Tot 24 mm
Geschikt voor: Dunne takken, jong hout
Kniptechniek: Bypass, papagaaienbek
Handvat: Ergonomisch, softgrip
Gewicht: 266 gram
Mechanisme: Geintegreerde veer
Blad: RVS, antikleef coating
Veiligheidssluiting: Ja
+ Duurzaam en sterk
+ 25 jaar garantie
– Niet voor dikke takken

De beste goedkoopste snoeischaar is de Ben Tools RVS snoeischaar voor bloemen en planten. Met lovende woorden in de reviews als ‘duurzaam’, ‘handig in gebruik’ en ‘sterk’ is deze voordelige absoluut een aanrader. Voor de prijs hoef je deze snoeischaar ook niet te laten liggen. Voor minder dan €10,00 haal je deze snoeischaar met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding in huis.

Voor het lichtere snoeiwerk is de Ben Tools snoeischaar prima geschikt. Uitgebloeide bloemen en dunne takken tot 25mm knip je moeiteloos af. Voor wat harder hout en dikkere takken is deze snoeischaar minder geschikt.

Met een RVS snijblad zal er geen roestvorming optreden. Het ergonomische handvat is gemaakt van hard kunststof en is geschikt voor de wat kleinere hand. De totale lengte van de snoeischaar bedraagt 15 cm.

Productspecificaties
Takdikte: Tot 25 mm
Geschikt voor: Dunne takken, jong hout
Kniptechniek: Bypass, papagaaienbek
Handvat: Ergonomisch, hard kunststof
Lengte 15 cm
Gewicht: 140 gram
Mechanisme: Veer
Blad: RVS
Veiligheidssluiting: Ja
+ Prijs – kwaliteit
+ RVS blad
– Niet voor dikkere takken

De beste aambeeld snoeischaar is de Gardena Comfort A/M aambeeld snoeischaar. Door de ergonomische softgrip handgrepen ligt de snoeischaar zowel voor grote als kleine handen comfortabel in de hand. Door het gebruik van glasvezel in het handvat is deze een stuk lichter dan andere snoeischaren en tegelijkertijd oersterk. 

De snijbladen komen op elkaar terecht zodat deze snoeischaar geschikt is voor harder hout. De krachtoverbrenging is goed uitgebalanceerd zodat je zonder al te veel kracht hoeft te zetten eenvoudig takken tot 23 mm doorknipt. De bladen zijn voorzien van een antikleefcoating zodat de snoeischaar mooi schoon blijft.

De Gardena Comfort A/M aambeeld snoeischaar is samengesteld uit hoogwaardige materialen en is ontworpen om lang mee te gaan. Je krijgt dan ook een garantie van wel 25 jaar als bevestiging van de hoge kwaliteit.

Productspecificaties
Takdikte: Tot 23 mm
Geschikt voor: Oud hout, hard hout
Kniptechniek: Aambeeld
Handvat: Ergonomisch, hard kunststof
Gewicht: 262 gram
Mechanisme: Geïntegreerde veer
Blad: RVS, Anti-kleef coating
Veiligheidssluiting: Ja
+ Duurzaam en sterk
+ 25 jaar garantie
– Niet voor dikke takken

De beste accu snoeischaar is de Foqu elektrische snoeischaar. Door het gebruik van een accu snoeischaar voorkom je dat je last krijgt van je handen en polsen. Zeker als je veel snoeiwerk moet verrichten is deze accu snoeischaar een uitkomst.

De Foqu accu snoeischaar is krachtig genoeg om takken tot 30 mm eenvoudig door te knippen door middel van de sterke RVS papegaaienbek (Bypass) snijbladen. Je hoeft slechts de knop in te drukken en de snoeischaar doet automatisch zijn werk.
In tegenstelling tot andere accu snoeischaren is de Foqu licht van gewicht zodat je lang achter elkaar door kunt snoeien.

De accu snoeischaar wordt geleverd in een koffer met 2 accu’s, een oplader, handleiding en sleutelset om de messen te vervangen. Je ontvangt dus een complete set om zonder krachtsinspanning je gehele tuin te snoeien.

Productspecificaties
Takdikte: Tot 30 mm
Geschikt voor: Oud hout, jong hout
Kniptechniek: Papegaaienbek, Bypass
Handvat: Ergonomisch, hard kunststof
Gewicht: 1455 gram
Mechanisme: Elektrisch, telescopisch
Blad: RVS, Anti-kleef coating
Veiligheidssluiting: Ja
+ Sterk
+ Handig in gebruik
+ Complete set
– Geen reservemessen meegeleverd

De beste snoeischaar voor linkshandigen is de Felco 9 snoeischaar. Felco staat sinds jaar en dag bekend als een solide merk onder de snoeischaren. Vele professionals gebruiken de Felco snoeischaar, maar ook particulieren weten de hoogwaardige snoeischaren prima te waarderen.

Voor langdurige snoeiwerkzaamheden is het aan te bevelen om een snoeischaar te kiezen die goed in de hand ligt. Voor linkshandigen is het assortiment aan snoeischaren enigszins beperkt, maar langdurig snoeien met een rechtshandige snoeischaar is natuurlijk niet echt prettig.

Speciaal voor linkshandigen is daarom de Felco 9 snoeischaar op de markt gebracht. De veiligheidssluiting zit aan de goede kant, de handgrepen en snijbladen zijn gespiegeld waardoor de snoeischaar uitstekend in de hand ligt. Jonge, zachte takken zijn geen probleem voor de Felco 9.

Productspecificaties
Takdikte: Tot 25 mm
Geschikt voor: Jong hout
Kniptechniek: Papegaaienbek, Bypass
Handvat: Ergonomisch, aluminium met plastic antislip coating
Gewicht: 245 gram
Mechanisme: Telescopische veer
Blad: Gehard staal, Anti-kleef coating
Veiligheidssluiting: Ja
+ Alle onderdelen vervangbaar
+ Levenslange garantie
– Hoge aanschafprijs

De beste Felco snoeischaar is de Felco 2. Een robuuste klassieker die al ruim 70 jaar staat voor betrouwbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid. Deze snoeischaar is gemaakt om een leven lang mee te gaan en dat wordt nog eens onderstreept door de levenslange garantie die Felco afgeeft op de snoeischaar.

De Felco 2 is favoriet is bij tuinprofessionals als particulieren en geschikt voor het zwaardere snoeiwerk. Takken hard hout tot 25 mm worden moeiteloos doorgeknipt door de geharde snijbladen. De messen zijn aan je persoonlijke voorkeur en de hardheid van de takken in te stellen door een vertande borgmoer.

Voor mensen met grote handen ligt de snoeischaar prima in de hand. Het is dan ook een snoeischaar van formaat met zijn 21,5 cm. Ondanks de robuuste uitstraling is ook aan het comfort gedacht met rubberen schokdempers en een warmte isolerend kunststof handvat met anti-slip coating.

Productspecificaties
Takdikte: Tot 25 mm
Geschikt voor: Jong hout, hard hout
Kniptechniek: Papegaaienbek, Bypass
Handvat: Ergonomisch, aluminium met plastic antislip coating
Gewicht: 240 gram
Mechanisme: Telescopische veer
Blad: Gehard staal, Anti-kleef coating
Veiligheidssluiting: Ja
+ Levenslange garantie
+ Onderdelen vervangbaar
– Hoge aanschafprijs
Beste Stihl snoeischaar

Verkrijgbaar bij

bol.com

Als fabrikant van motorisch tuingereedschap is Stihl al geruime tijd een gerenommeerd en gewaardeerd merk door tuinliefhebbers. Al meer dan 90 jaar staat Stihl de tuinprofessionals bij met revolutionaire technieken en vernieuwende ideeën.

Met de Stihl Bypass PG snoeischaar is er een goede aanvulling bijgekomen voor de basisbehoefte bij tuinonderhoud, namelijk het handmatig snoeien van takken. En voor deze klus is de Stihl snoeischaar dan ook uitermate geschikt. Gesmeed uit 1 stuk metaal is de snoeischaar robuust en ontworpen om lange tijd mee te gaan. De snijmessen zijn eenvoudig bij te slijpen en zorgen voor een scherpe snede van takken tot 25 mm in doorsnee.

Ook aan het comfort is gedacht met een anti-slip handvat coating. Het handvat ligt prettig in de hand en biedt voldoende grip. De veiligheidssluiting is eenvoudig met de duim te bedienen.

Productspecificaties
Takdikte: Tot 25 mm
Geschikt voor: Jong hout, hard hout
Kniptechniek: Papegaaienbek, Bypass
Handvat: Ergonomisch, met plastic antislip coating
Gewicht: 240 gram
Mechanisme: Telescopische veer
Blad: Verchroomde snijkop, bijslijpbaar
Veiligheidssluiting: Ja
+ Robuust en comfortabel
+ Bijslijpbare messen
– 

Waar op letten bij het kopen van een snoeischaar?

Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn om op te letten als je een snoeischaar gaat kopen. Er zijn vele verschillende soorten snoeischaren waardoor het soms lastig is de juiste kiezen. In onderstaand overzicht heb ik een aantal belangrijke punten voor je op een rij gezet zodat je eenvoudig de juiste snoeischaar kiest voor jouw snoeiklussen.

 • Snoeitechniek: bypass of aambeeld snoeischaar?
  Snoeischaren zijn grofweg onder te verdelen in 2 verschillende categorieën wat kniptechniek betreft. Ten eerste zijn er bypass snoeischaren, ook wel papegaaienbek genoemd. Hierbij snijden de messen langs elkaar. De snede is erg scherp en geschikt voor levend weefsel.
  Bij aambeeld snoeischaren fungeert het onderste mes als een aambeeld. Het bovenste snijmes snijdt door de tak heen terwijl deze wordt tegengehouden door het aambeeld. De snede is een stuk minder scherp en meer geschikt voor het snoeien van dood hout.
 • Snoeidikte en hardheid hout
  Niet iedere tak is even dik of heeft dezelfde hardheid. Jonge scheuten en dunne takken tot een dikte van 25 mm kun je prima snoeien met een bypass snoeischaar. Dikkere takken en hard (dood) hout kun je het beste snoeien met een aambeeld snoeischaar. Om de levensduur en het gemak van het snoeien te waarborgen is het verstandig om een snoeischaar te kiezen die geschikt is voor het type hout. In de praktijk zul je vaak meerdere snoeischaren nodig hebben.
 • Duurzaamheid en levensduur
  Het assortiment snoeischaren om uit te kiezen is enorm. Voor een paar euro heb je al een snoeischaar, maar de vraag is hoelang gaat deze snoeischaar mee? Gerenommeerde merken zoals Gardena en Felco maken gebruik van duurzame materialen en worden gemaakt met een lange levensduur in het achterhoofd. Gardena snoeischaren hebben een garantie van wel 25 jaar, maar de Felco snoeischaren overtreffen dat met een levenslange garantie. Daarnaast zijn de onderdelen van de Felco eenvoudig uit te wisselen en te vervangen.
 • Ergonomie
  Snoeien kan best een pittige klus zijn, vooral als je een grote tuin hebt. Als je een hele dag aan het snoeien bent zul je dat zeker gaan voelen met een snoeischaar die niet goed geschikt is voor jouw hand. Kies daarom een snoeischaar die goed in je hand past en voorzien is van een comfortabele handgreep en voorzien is van schokdempers. Het snoeien kun je zo een langere tijd volhouden zonder dat je last krijgt van je handen en/of polsen.
 • Handmatig of elektrisch
  Is snoeien een klus waar je tegenop ziet? Je kunt het jezelf makkelijker maken met een elektrische snoeischaar. Met een enkele druk op de knop zal de elektrische snoeischaar (op accu) automatisch door de tak knippen. Het snoeien zelf wordt een stuk lichter zo, maar een snoeischaar op accu heeft wel meer gewicht dan een handmatige snoeischaar. Een goed evenwicht is bij een elektrische snoeischaar op accu zodat je geen last ondervindt van het gewicht.
 • Prijs – kwaliteitsverhouding
  Niet iedereen heeft hetzelfde budget en niet elke dure snoeischaar is goed en niet elke goedkope snoeischaar is slecht. Zolang de kwaliteit in verhouding staat met de prijs die je voor een snoeischaar betaalt heb je een prima snoeischaar. Snoei je slechts sporadisch, dan kun je prima met een voordeliger exemplaar uit de voeten. Heb je een grote tuin en gebruik je de snoeischaar bij wijze van spreken dagelijks, dan loont het om voor duurder en duurzamer exemplaar te kiezen.
Beste goedkope snoeischaar
Beste goedkope snoeischaar
Beste snoeischaar linkshandigen
Beste Felco snoeischaar