De weerkaatsing van zonlicht in je vijver en het geluid van kabbelend water dragen bij aan een ontspannen en rustgevend gevoel in je tuin. Ook als je over een kleine tuin beschikt zijn er voldoende mogelijkheden om een kleine vijver aan te leggen waarmee je die rustgevende sfeer creëert. Een kleine vijver aanleggen kan op verschillende manieren en met diverse soorten materiaal.
Plaats van een vijver
Bij het aanleggen van een kleine vijver is de standplaats erg belangrijk. Door de geringe hoeveelheid water zijn invloeden van buitenaf nog sneller merkbaar.
Om te voorkomen dat het water te warm wordt plaats je een kleine vijver niet in de volle zon.
Algen zullen zich snel gaan ontwikkelen waardoor je minivijver binnen mum van tijd is veranderd in een groene poel. Een plek in de halfschaduw is daarom ideaal. Een bovengrondse vijver zoals een cementkuip of vijverbak is gevoeliger voor temperaturen dan een ingegraven vijver.
Waarvan maak je een minivijver?
Vrijwel van elke waterdichte bak kun je een minivijver maken. Een grote plantenbak, houten ton of cementkuip voldoen allemaal zolang er maar water in blijft staan. Je kunt eventueel ook de binnenkant van niet waterdichte elementen bekleden met vijverfolie om deze waterdicht te maken. Kortom, laat je fantasie de vrije loop gaan.
Naast bovenstaande alternatieve vijverbakken zijn er tegenwoordig ook vele kant en klare vijverbakken. Speciaal geproduceerd voor het maken van een kleine vijver kun je deze kant en klare vijverbakken eenvoudig plaatsen op je terras, in de voortuin of zelfs op je balkon.
Welke afmetingen moet een kleine vijver hebben?
Afmetingen zijn altijd een relatief begrip. Wat jij klein vind vind een ander misschien al te groot. Het belangrijkste bij een vijver is hoe diep deze is. Een te ondiepe vijver zal meer op een veredeld vogelbad lijken en zal deze snel opwarmen of bevriezen.
Ook als je planten en vissen in je minivijver wilt dient deze een bepaalde diepte te hebben.
Een minimale diepte van 25-30 cm is aanbevolen. Hierin kun je al diverse kleine drijvende waterplanten en moerasplanten planten.
Voor zuurstofplanten dient de vijver 40-50 cm diep te zijn. Door de zuurstofplanten zal de kwaliteit van het water verbeteren en zal algengroei voor een gedeelte voorkomen worden.
Als je vissen in een wilt houden dient deze 70 cm diep te zijn als bescherming tegen vorst. Plaats ook diverse schuilmogelijkheden want in een kleine vijver zijn de vissen een makkelijke prooi voor katten en vogels.
Een minivijver aankleden.
Een bak gevuld met water is natuurlijk nog geen vijver. Om de bak om te toveren tot een vijver die een lust is voor je oog kun je deze aankleden.
Leg eerst een laag substraat op de bodem. Dit kan grind, schelpen of vijversubstraat zijn. Het water blijft helderder doordat algen en vuil zich aan het substraat hechten.
Door hier en daar stukken baksteen op te stapelen op diverse hoogtes creëer je verschillende niveaus. Op ieder niveau kun je een waterplant planten die geschikt is voor die diepte. Door de stenen hier en daar te laten uitsteken of door een grot te maken zorg je ook voor schuilmogelijkheden voor vissen.
Speciaal voor kleine vijvers zijn er kleine fonteinen. Het water wordt zo in beweging gebracht wat voor meer zuurstof zorgt en je krijgt het rustgevende geluid van kabbelend of kletterend water.
Zo zie je dat zelfs voor een kleine tuin of balkon een vijver geen probleem is. Het voegt een rustgevend element toe en is mooi om naar te kijken. Zeker als het vijverleven zich heeft ontwikkeld is er iedere dag weer iets nieuws te ontdekken in je minivijver.