Glansmispel onderhouden

Glansmispel onderhouden: snoeien & bemesten

De glansmispel of Photinia is een populaire verschijning in veel tuinen. De donkergroene kleur in combinatie de vuurrode kleur van de nieuwe bladeren zijn een oogstrelend contrast. Een glansmispel onderhouden zorgt ervoor dat je lang van deze schoonheid kunt genieten. De glansmispel is er ook nog eens in vele vormen. Van lage solitair, haagplant, leiboom, solitaire boom tot een bolboom. Kortom, een veelzijdige verschijning.

Hoe en wanneer moet ik een glansmispel snoeien?

Hoe je een glansmispel snoeit hangt af van de toepassing en vorm. Je kunt deze zowel in een losse vorm, haagplant als vormboom in je tuin plaatsen.

Als je een haag hebt van glansmispel je deze eenvoudig in vorm houden met een heggenschaar. Zo blijft de haag mooi strak en in vorm. Voor een lossere haagvorm kun je er ook voor kiezen om alleen de uitlopers eruit te snoeien met een snoeischaar.

Bolvormen kun je strak snoeien met een heggenschaar of je knipt regelmatig met een snoeischaar de uitlopers weg. Het voordeel van snoeien met een snoeischaar ten opzichte van een heggenschaar is dat je de bladeren minder beschadigd.

In principe kun je gedurende het gehele jaar snoeien behalve bij vorst en bij felle zon.
Snoei na de bloei zodat je ook nog van de cremekleurige bloemschermen kunt genieten.
Door meerdere keren per jaar te snoeien zullen er telkens weer felrode nieuwe bladeren komen.

Het is een makkelijke plant om te snoeien. Je kunt met een snoeischaar of heggenschaar de struik of boom in vorm houden, maar gebruik wel altijd scherp snoeigereedschap.

Als de glansmispel kale plekken begint te vertonen dan kun je het oude hout ver terugsnoeien in het voorjaar na de vorst. De nieuwe uitlopers zullen snel opkomen en weer een dichte struik vormen.

Standplaats en grondsoort glansmispel

De glansmispel staat het liefst op een zonnige plek of in de halfschaduw. Zorg voor voldoende beschutting aangezien de glansmispel niet van al te veel houdt.

Zorg voor een humusrijke en vochtige ondergrond. Meng wat potgrond door de aarde en geef in droge periodes voldoende water.

Waarom krijgt glansmispel geen rode bladeren?

De rode bladeren zijn jonge nieuwe bladeren. Door de glansmispel regelmatig te snoeien zorg je ervoor dat er nieuw rood blad wordt gevormd.

Er zitten kale plekken in mijn glansmispel

De glansmispel is een goede groeier en kan daardoor lange uitlopers maken met weinig blad aan het begin van deze uitlopers.
Je kunt deze uitlopers het beste diep terugsnoeien waardoor er zich nieuwe uitlopers gaan vormen. Door deze geregeld bij te snoeien zorg je voor een mooie volle struik.
Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.