Wat is bemeste tuinaarde?

Bemeste tuinaarde is een organisch bodemverbeterende grond op basis van veenproducten waaraan natuurlijke meststoffen en kalk worden toegevoegd. Bemeste tuinaarde is uitermate geschikt als bodemverbeteraar en als voedingsbodem voor zuurminnende planten als heide, azalea en rododendrons. Tuinaarde dat is bemest is erg donker van kleur en ruikt naar bosgrond. Zowel normale tuinaarde als de bemeste variant kan op diverse plaatsen worden gekocht. Zo kun je het vaak in grote bigbags online,  losgestort of bij een hovenier bestellen. Ook zijn beide varianten bij tuincentra te vinden.

De toepassingen van bemeste tuinaarde zijn:

    • Het ophogen en egaliseren van de tuin en border
    • Het bijvullen van plantgaten van bomen en heesters
    • Het vullen van grote bloembakken (de bovenste laag afvullen met potgrond)

Kun je rechtstreeks planten in bemeste tuinaarde?

Het is aan te bevelen om de tuinaarde te mengen met de bestaande grondsoort, zand of compost. Tuinaarde is van zichzelf erg compact en bevat weinig lucht. Planten hebben luchtige grond nodig om goed in te kunnen wortelen. Ook kan alleen tuinaarde ervoor zorgen dat overtollig water niet goed kan worden afgevoerd.

Bemeste tuinaarde gebruiken voor het gazon

Bemeste tuinaarde kun je prima gebruiken als basis voor het aanleggen van een gazon. Door de tuinaarde te mengen met de bestaande grond krijg je een bodem die voldoende luchtig is en voedingsstoffen bevat. Daarnaast is tuinaarde al aardig compact van zichzelf zodat de ondergrond niet erg zal inklinken. Hierdoor kan je een mooi strak grasveld aanleggen zonder dat er kuilen ontstaan.

Wat is het verschil tussen bemeste tuinaarde en potgrond?

Beide grondsoorten lijken op elkaar, maar hebben beide hun eigen eigenschappen en toepassingen. Bemeste tuinaarde is geschikt om de tuin op te hogen, aan te vullen en de tuin voor een lange periode van voedingsstoffen te voorzien. Tuinaarde is door de compactheid niet geschikt om direct in te planten.
Potgrond is een stuk luchtiger en bevat grover materiaal. Je kunt direct in potgrond planten, maar de meststoffen in potgrond zijn na ongeveer 6 weken uitgewerkt. Potgrond zal ook erg gaan inklinken aangezien het grovere materiaal na verloop van tijd zal vergaan.

Tuinaarde online bestellen

Een enkele zak bemeste tuinaarde kun je kopen bij een tuincentrum, maar een grotere hoeveelheid is ook makkelijk online te bestellen. Je hoeft zelf niet op pad en de tuinaarde wordt netjes thuis gebracht. Je hebt hierbij de keuze uit het bestellen van zakken tuinaarde gestapeld op een pallet. Dat is vooral handig als je de zakken bijvoorbeeld door je huis naar je achtertuin moet brengen.
Ook kun je de tuinaarde laten bezorgen in een bigbag. Met een beetje geluk kan de bezorgchauffeur de bigbag zo plaatsen dat je niet veel meer hoeft te kruien. Daarnaast kun je tuinaarde ook los gestort bestellen. De gewenste hoeveelheid wordt dan met een kiepauto gestort.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.