Tuinaanleg

Of je nu een geheel nieuwe tuin gaat aanleggen of een bestaande tuin wilt renoveren, er komt heel wat bij kijken. Tuinaanleg begint met het opdoen van inspiratie en het maken van een plan. Daarnaast is er ook nog veel te kiezen op materieel gebied.
Via onderstaande artikelen doe je inspiratie op voor je nieuwe tuin, krijg je een goed inzicht in de verschillende mogelijkheden en leer je hoe je zelf je gehele tuin of een gedeelte daarvan zelf kunt aanleggen.

Tuinontwerp en inspiratie

Een nieuwe tuin aanleggen begint met het opdoen van ideeën en inspiratie. Welke tuinstijl past bij je en hoe kun je alle verschillende ideeën samenbrengen tot een mooi en praktisch geheel. Een tuin leg je aan voor vele jaren en daarom is het belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Op Tuinplaats lees je waar je tuin inspiratie kunt opdoen en deze inspiratie en je ideeën kunt verwerken tot een gedegen tuinplan.

Bestrating aanleggen

Bestrating is een element dat in vrijwel elke tuin voorkomt. Hoe kom je op een logische en praktische manier van a naar b in je tuin en wat zijn de beste plekken om een terras aan te leggen? Zomaar wat vragen waar je hier een antwoord op krijgt.
Er is ook nog eens ontzettend veel keuze in verschillende materialen voor het aanleggen van paden en terrassen. Iedere soort materiaal heeft zo zijn eigen eigenschappen en niet elke soort bestrating bij iedere tuinstijl.

Als je een keuze hebt gemaakt over de soort bestrating dan is het goed om te weten hoe je deze zelf kunt aanleggen. In diverse artikelen leggen we je haarfijn uit hoe je zelf bestrating kunt aanleggen.

Erfafscheiding plaatsen

Je wilt je tuin natuurlijk mooi afsluiten en beschermen tegen ongewenste gasten en het voorkomen van inkijk. Een goede erfafscheiding is daarom zeer gewenst.
Er zijn tal van mogelijkheden om je tuin te omheinen, van de welbekende houten schutting tot een zelf ontworpen design tuinafscheiding van metaal. Wellicht past een natuurlijke tuinafscheiding beter bij je en heb je het liefst een mooie volle haag.

We laten je de verschillende mogelijkheden en materialen zien hoe je je tuin kunt omsluiten, maar ook hoe je binnen de tuin ‘kamers’ creëert met een tuinafscheiding.

Gazon aanleggen

Een gazon is een goede manier om snel grote vlakken in te vullen in je tuin. Dat brengt veel werk met zich mee, ook in de jaren erna qua onderhoud.
Kies je voor graszoden, inzaaien of toch de onderhoudsarme kunstgras variant?
Bij alle soorten gazon is een goede voorbereiding van de ondergrond van essentieel belang. Deze moet gewoon goed zijn zodat je hier nog vele jaren jaren profijt van hebt.

Vijver aanleggen

Een vijver brengt leven in de tuin en is daarnaast ook nog eens rustgevend. Een vijver hoeft ook nog geeneens zo groot te zijn om een leuke toevoeging te zijn in je tuin. Een kleine vijver op het terras zorgt al voor voldoende tuinleven om van te genieten.
We laten je graag zien wat de mogelijkheden zijn om een vijver aan te leggen in je tuin.

Tuinhuis plaatsen

Een tuin wil je er opgeruimd en netjes bij laten liggen. Een goede opbergmogelijkheid is dan van belang. Je tuingereedschap, tuinmeubelen, fietsen en andere spullen wil je ook veilig en droog kunnen opbergen. Een tuinhuis biedt voldoende ruimte om al je spullen uit het zicht op te slaan. Daarnaast is een tuinhuis een belangrijk onderdeel van het geheel. Ze springen behoorlijk in het oog en daarom is het ook belangrijk om te kiezen voor een tuinhuis dat past binnen de tuinstijl.
Er is volop keuze in kleine tuinhuizen tot grotere tuinhuizen in combinatie met een veranda. Daarnaast zijn er verschillende stijlen tuinhuizen, van modern tot klassiek.

Verlichting aanleggen

Verlichting wordt steeds belangrijker in de tuin en zorgt voor sfeer en veiligheid. Met de juiste verlichting creëer je als het ware een tweede tuin als het donker is.
Er zijn verschillende soorten verlichting met hun eigen bijhorende eigenschappen. Zo is er 230volt verlichting, laagspannings verlichting en solarverlichting. We laten je de verschillen zien tussen deze soorten en welke soort uiteindelijk het beste past bij jouw tuin.
Ook het maken van een verlichtingsplan komt aan bod. Het is belangrijk om dit alvast mee te nemen voor de daadwerkelijke tuinaanleg.

Waterhuishouding tuin

Nederland is een regenland. Door het veranderende klimaat en het verdwijnen van natuurlijke afvoermogelijkheden is er steeds vaker sprake van wateroverlast. Hoe kun je het beste omgaan het overtollige regenwater en hoe kun je hier juist gebruik van maken?
Ook de andere kant komt natuurlijk aan bod. Hoe zorg je ervoor dat je tuin voldoende water tot zijn beschikking heeft op de juiste plaats en tijd? Een beregeningsinstallatie zou daarvoor uitkomst kunnen bieden.

Zoals je ziet komt er heel wat bij tuinaanleg kijken. Het belangrijkste is om van te voren alle wensen, ideeën en mogelijkheden op een rij te zetten en een gedegen tuinplan te maken.
Aan de hand daarvan wordt het aanleggen van de tuin een stuk eenvoudiger en heb je hiervan nog jaren voordeel en plezier.