Beste hakselaar

De beste hakselaars: maak gehakt van je tuinafval!

Met een hakselaar maak je gehakt van je snoeiafval, maar wat is nu de beste hakselaar? Er zijn vele merken en soorten om uit te kiezen. Een overzicht van de beste hakselaars heb ik hier alvast voor je op een rij gezet. Na een snoeibeurt blijft er vaak een flinke berg takken en ander snoeiafval over. Met een hakselaar verklein je deze berg aanzienlijk en kun je snippers weer gebruiken in je tuin of een stuk makkelijker afvoeren. 

Beste hakselaar kiezen

De beste hakselaar kiezen is nog geen gemakkelijke opgave. Er is een groot aanbod van versnipperaars en hakselaars. Welke hakselaar de beste is voor jouw tuin hangt af van een aantal factoren. Allereerst de hoeveelheid van het snoeiafval en de dikte van de takken. Kies dan ook voor een hakselaar die jouw tuinafval aankan. Daarnaast is er uiteraard een groot verschil in gewicht, en daarmee, mobiliteit. Een lichte hakselaar van 12 kilo verplaats je een stuk eenvoudiger dan een model van 35 kilo.

Je hebt ook nog de keuze uit elektrische hakselaars, die geschikt zijn voor kleine tot middelgrote tuinen, en benzine hakselaar voor zeer grote tuinen. Het voordeel van benzine hakselaars is dat deze een stuk krachtiger zijn dan elektrische hakselaars. Ze hebben een grotere capaciteit en kunnen veel dikkere takken versnipperen. Om je met de keuze voor een hakselaar te helpen heb ik de beste hakselaars hieronder voor je op een rij gezet, overzichtelijk onderverdeeld in categorieën zodat je eenvoudig de beste hakselaar voor jouw tuin kiest.

Beste hakselaar 2024 – Tuinplaats keuze!

De beste hakselaar van 2024 is de Bosch AXT 25 TC. Ben je opzoek naar een multifunctionele en professionele hakselaar? Dan is de Bosch AXT 25 TC de beste keuze! Deze hakselaar is zo ontworpen dat deze al het snoeiafval kan hakselen. Zacht hout, hard hout, bladeren en doornachtige struiken, alles wordt snel versnipperd en opgevangen in de grote opvangbak. Ook de wat dikkere takken tot 45 mm zijn geen enkel probleem voor deze compacte krachtpatser.

Door middel van het ‘Turbine Cut’ systeem kan een grote berg snoeiafval van 230 kg in een uur weggewerkt worden. Daarbij is er ook nog eens geringe kans op het vastlopen van snoeiafval zodat het zeer efficiënt werken is met deze machine.

Ondanks het compacte formaat is de machine met 34 kilo redelijk zwaar. Desondanks is de hakselaar eenvoudig te verplaatsen in de tuin. Door de afneembare trechter is de machine ook nog eens zeer compact op te bergen als je deze niet in gebruik hebt.

Plus en minpunten

Compact formaat
Grote capaciteit
Erg zwaar

Beste elektrische hakselaar

De beste elektrische hakselaar is de Einhell  GC-RS 60 CB hakselaar. Met deze robuuste en krachtige machine haksel je in no time een flinke stapel snoeiafval fijn. Ook de wat dikkere takken tot 45 mm zijn geen probleem voor deze krachtpatser. De doorvoersnelheid is hoog en erg efficiënt door de automatische toevoer. De machine trekt het snoeiafval automatisch door de duurzame snijtrommel.

Als er zich een blokkade voordoet verander je eenvoudig de draairichting waardoor het snoeiafval weer wordt uitgevoerd. Verwijder enkele takken en zet de schakelaar weer om naar de normale doorvoer stand. De machine is met 30 kg behoorlijk aan de zware kant, maar is door het robuuste frame, handgreep en grote wielen wel eenvoudig te verplaatsen.

De versnipperaar is voorzien van een flinke opvangbak van 60 liter zodat je de snippers eenvoudig kunt opvangen en hergebruiken of afvoeren.

Plus en minpunten

Automatische toevoer
Grote opvangbak
Zwaar

Beste benzine hakselaar

Voor het echt zware werk is de Lumag HC15-NL de beste benzine hakselaar. Met zijn krachtige 15 Pk benzine motor versnipper je dikke takken en stammen tot een diameter van 12 cm eenvoudig fijn. Door de benzine motor ben je niet afhankelijk van een stopcontact en kun je de benzine hakselaar overal op je terrein inzetten. De hakselaar is voorzien van een trekhaak om deze eenvoudig te verplaatsen op eigen terrein. (je mag er niet de openbare weg mee op).

De krachtige omkeerbare messen malen je tuinafval fijn tot snippers, maar is ook in te stellen op een fijnere stand voor het produceren van mulch voor op de composthoop. Kortom, naast krachtig is deze machine ook nog eens flexibel in gebruik. De uitvoer van de houtsnippers kun je goed richten zodat je deze direct in de tuin kunt verdelen of op kunt vangen in een kruiwagen of afvalzak.

Uiteraard is er de nodige zorg besteed aan de veiligheid. De invoertrechter is extra breed en lang en kan bij een verstopping open geklapt worden door een scharnier.

Plus en minpunten

Voor dikke takken
Niet afhankelijk van stroom
Hoge aanschafprijs

Beste goedkope hakselaar

Voor een kleiner budget is de VONROC Hakselaar/Shredder de beste goedkope hakselaar. Met een krachtige motor en de mogelijkheid om ook dikkere takken tot een diameter 45 mm te versnipperen heeft de VONROC vernipperaar een uitstekende prijs/kwaliteits verhouding.
De hakselaar is slank van vorm en licht in gewicht. Dat maakt deze machine uitermate mobiele en zorgt ervoor dat er weinig ruimte nodig is om deze op te bergen.

Het snoeiafval duw je eenvoudig verder in de vulopening met de meegeleverde duwstok. Je handen zijn daarmee veilig en het snoeiafval wordt fijngemalen door de 2 hardstalen, en vervangbare, messen. Door de hakselaar direct in de border te plaatsen kun je het versnipperde snoeiafval laten liggen. Je kunt er ook voor kiezen om de snippers op te vangen in de meegeleverde opvangzak van 45 liter.

Na gebruik maak je de hakselaar van binnen eenvoudig schoon. Door middel van 1 draaiknop open je de machine en kun je overal goed bij om te machine van binnen schoon te maken.

Plus en minpunten

Voordelig in aanschaf
Makkelijk schoon te maken
Niet erg stabiel

Waar op letten bij het kopen van een hakselaar?

Er zijn een aantal punten om op te letten als je een hakselaar gaat kopen. Er zijn namelijk vele verschillende merken en modellen te koop met ieder hun eigen eigenschappen. Hieronder heb ik de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij gezet om zo de beste hakselaar voor jouw tuin te kiezen:

 • Vermogen / doorvoersnelheid
  Om efficiënt te kunnen werken, zeker bij een grote hoeveelheid snoeiafval, is het vermogen en de doorvoersnelheid belangrijk. Om snel een hele berg te versnipperen dient de hakselaar krachtig genoeg te zijn. De doorvoersnelheid wordt aangegeven in kg/h, ofwel hoeveel kilo de hakselaar per uur kan verwerken.
 • Mobiliteit
  Vooral voor middelgrote en grote tuinen wil je hakselaar die makkelijk te verplaatsen is. Je hebt vaak meerdere plekken waar het snoeiafval ligt en wilt de machine natuurlijk zo dichtbij mogelijk neerzetten. Het gewicht is hierin niet bepalend. De meeste hakselaars zijn voorzien van wielen om de machine makkelijk door de tuin te verplaatsen. Het is daarom belangrijker om voor een hakselaar te kiezen met stevige en grote wielen voor verplaatsing in de tuin.
 • Maximale dikte takken
  Voor het verwerken van het meeste snoeiafval moet een hakselaar een takdikte van ongeveer 40 mm aankunnen. Het meeste snoeiafval zal dunner zijn, maar je wilt natuurlijk ook de wat dikkere takken eenvoudig kunnen versnipperen. Door voor een hakselaar te kiezen met de mogelijk om takken van 40 mm te versnipperen kom je van het meeste snoeiafval af. Snoei je regelmatig nog dikkere takken, dan is een benzine hakselaar een goede optie. Deze hebben meer vermogen en zijn wat groter. Takken van een centimeter of 10 zijn voor de benzine hakselaars geen probleem.
 • Ergonomie
  Ergonomisch werken is erg belangrijk. Zeker als je langere tijd achter elkaar met een hakselaar werkt is het belangrijk om te kiezen voor een ergonomische hakselaar. De hoogte van de vultrechter is daarbij van belang. Zorg voor een machine waar je makkelijk bij de vulopening kunt zonder dat je jezelf in teveel bochten moet wringen. Mijn ervaring is dat bij sommige hakselaars de opening erg hoog zit waardoor je veel tilwerk moet verrichten, zeker als je zelf wat kleiner van stuk bent. Ook de mogelijkheid om het snipperafval eenvoudig op te vangen en te verplaatsen is iets om rekening mee te houden. Je wilt hier zo min mogelijk werk aan hebben. Een hakselaar met een dichte opvangbak is dan ook ideaal.

Als je met bovenstaande punten rekening houdt vind je zeker de beste hakselaar voor jouw tuin. Tuinieren wordt zo een stuk eenvoudiger en minder intensief. Goed gereedschap is namelijk het halve werk. Vandaar dat ik je met deze koopgidsen wil helpen het beste tuingereedschap te kiezen dat het beste aansluit aan je tuinsituatie en wensen.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.