De beste takkenschaar: voor het betere takke(n)werk

door | Tuinonderhoud, Koopgids, Snoeien

Het snoeien van dikke takken kun je het beste doen met een takkenschaar, maar wat is nu de beste takkenschaar? Er zijn vele verschillende merken en modellen te koop waardoor je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Om je te helpen om de beste takkenschaar voor jouw tuin te kiezen heb ik al aardig in het aanbod van takkenscharen gesnoeid en de beste takkenscharen voor je op een rij gezet. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om de beste takkenschaar te vinden die het beste bij jou en je tuin past.

Beste takkenschaar kiezen

De beste takkenschaar kiezen is nog geen gemakkelijke opgave. Tuurlijk, je kunt op goed geluk een takkenschaar aanschaffen en je daar prima mee redden. Maar waarom zou je niet kiezen voor een takkenschaar die het beste bij jou en jouw tuin past? Kies een takkenschaar die het snoeiwerk een stuk makkelijker voor je maakt en een echte toevoeging is.

Welke takkenschaar heb je dan precies nodig? Er zijn verschillende soorten takkenscharen met elk hun eigen eigenschappen. Zo zijn er bijvoorbeeld takkenscharen met een telescopisch handvat of takkenscharen met een mechanisme waardoor je minder kracht hoeft te zetten. Wil je het extra makkelijk maken dan kun je ook nog kiezen voor een takkenschaar op accu. Bovenstaand zijn nog maar een paar van de opties om uit te kiezen bij het aanschaffen van een takkenschaar.

De beste takkenscharen heb ik hieronder voor je op een rij gezet. Overzichtelijk onderverdeeld in categorieën. Zo kies je eenvoudig de beste takkenschaar voor jouw snoeiklussen.

De beste takkenschaar van 2023 is de Gardena TeleCut 650 – 900 B. Een comfortabele takkenschaar met een scherpe snede waarmee je het snoeiwerk een stuk makkelijker maakt. Als je wat meer kracht nodig hebt, dan schuif je eenvoudig de telescopische stelen uit tot 90 cm.

Als je opzoek bent naar de beste en duurzame takkenschaar, dan is de Gardena TeleCut een uitstekende keuze. Sinds jaar en dag staat Gardena bekend als topmerk op het gebied van tuingereedschap met aandacht voor slimme innovaties, ergonomie en duurzaamheid en daar is deze sterke takkenschaar dan ook geen uitzondering op.

Met de telescopische stelen die je eenvoudig uitschuift van 65 cm tot 90 cm hoef je zelf minder kracht te zetten. Takken tot 42 mm zijn geen probleem. Daarnaast maak je door de scherpe scharen die langs elkaar vallen een strakke snede waardoor je zo min mogelijke schade veroorzaakt aan de tak. De scharen zijn verzien van een anti-kleefcoating zodat de deze soepel door het hout glijden.

De handvaten zijn erg comfortabel en zijn ergonomisch vormgegeven en voorzien van een goede grip.

Productspecificaties
Snoeitechniek: Bypass
Diameter takken: Tot 42 mm
Telescopisch: Ja, 65 cm – 90 cm
Extra krachtoverbrenging: Nee
Gewicht: 1406 gram
+ Scherpe snede
+Telescopisch
+ Erg comfortabel
– Geen extra krachtoverbrenging
De beste telescopische takkenschaar is de Hendrik -Jan aambeeld takkenschaar. Het lichte gewicht en de uitschuifbare stelen van 67 cm tot wel een meter maken van deze takkenschaar een echte krachtpatser. Door de hefboomwerking van de telescopische stelen knip je eenvoudig takken door met een diameter tot 42 mm. Een degelijke takkenschaar, een geweldige hulp in de tuin en krachtig zijn slechts enkele van de lovende woorden waarmee de gebruikers deze takkenschaar omschrijven.

Hendrik-Jan is een merk van en voor tuinliefhebbers. Goed gereedschap voor de juiste toepassing dat tevens sterk, duurzaam, comfortabel, maar ook betaalbaar is. De telescopische takkenschaar van Hendrik-Jan is hier dan ook geen uitzondering op.

Productspecificaties
Snoeitechniek: Aambeeld
Diameter takken: Tot 42 mm
Telescopisch: Ja, 67 cm – 100 cm
Extra krachtoverbrenging: Nee
Gewicht: 1609 gram
+ Uitschuifbaar tot een meter
+ Goede prijs / kwaliteit
– Zwaarder dan overige takkenscharen
Beste takkenschaar voor dikke takken

Verkrijgbaar bij

bol.com
De beste takkenschaar voor dikke takken is de Fiskars PowerGear X. Door de lange armen en het slimme transmissiesysteem knip je eenvoudig dikke takken met een diameter tot 50 mm eenvoudig door. De takkenschaar is niet uitschuifbaar, maar heeft een vaste lengte van 80 cm. Qua lengte dus flink aan de maat maar size does matters voor de dikste takken.

Ondanks dat de Fiskars PowerGear X uitermate geschikt is voor het zwaarste werk is deze toch makkelijk hanteerbaar en comfortabel in gebruik. Het handige tandwielmechanisme zorgt ervoor dat je tot 3 keer meer kracht hoeft te zetten terwijl je optimale grip hebt door de comfortabele soft-grip handgrepen.

Productspecificaties
Snoeitechniek: Bypass
Diameter takken: Tot 50 mm
Telescopisch: Nee
Extra krachtoverbrenging: Ja, 3-traps transmissie
Gewicht: 1342 gram
+ Geschikt voor dikke takken
+ Tot 3 keer meer kracht
– Niet uitschuifbaar
De Wolf-Garten Power Cut RR 900 is de beste professionele takkenschaar. Met een zeer efficiënt krachtoverbrengingssysteem kun je tot 4 keer meer kracht zetten zonder je zelf extra in te spannen. De takkenschaar doet namelijk het extra werk.  Voor nog meer kracht schuif je de telescoopstelen uit en verleng je schaar van 65 cm tot 90 cm. Dikke takken met een diameter tot 50 mm knip je eenvoudig door zonder dat je over enorme spierballen hoeft te beschikken. Voor een scherpe en soepele snede kun je  de messpanning ook nog eens handmatig instellen.

Naast krachtig is de Power Cut RR ook nog eens erg comfortabel om mee te werken. De kunststof handgrepen met soft-grip zorgen voor een fijne ligging in de hand en optimale grip. Door de aluminium armen is de takkenschaar ook nog eens licht van gewicht in verhouding tot het zware werk dat deze aankan. Kortom, een professionele takkenschaar die doet wat ie moet doen, namelijk korte metten maken met takken.

Productspecificaties
Snoeitechniek: Bypass
Diameter takken: Tot 50 mm
Telescopisch: Ja, 65 c, – 90 cm
Extra krachtoverbrenging: Ja, Power Cut systeem
Gewicht: 1020 gram
+ Professionele kwaliteit
+ Tot 4 keer meer kracht
+ Licht van gewicht
– 
De beste takkenschaar van Gardena is de Gardena Comfort SmarCut. Door het gepatenteerde hefboommechanisme kun je in 4 trappen dikke takken tot 45 mm en hard dood hout knippen. Het hefboommechanisme wordt automatische geactiveerd waardoor minder kracht hoeft te zetten. Daardoor is het werken met de SmartCut niet alleen slim, maar ook nog eens erg comfortabel. Ook aan het comfort van de handvaten is gedacht met een ergonomische vormgeving voorzien van softgrip.

Gardena is al sinds lange tijd een innoverend merk dat tuingereedschap van hoge kwaliteit produceert. Gereedschap dat het het werk in de tuin comfortabel en een stuk makkelijker maakt. Ook de kwaliteit en duurzaamheid heeft Gardena hoog in het vaandel staan wat zich laat zien in een garantie van wel 25 jaar op deze Comfort SmartCut takkenschaar van Gardena.

Productspecificaties
Snoeitechniek: Aambeeld
Diameter takken: Tot 45 mm
Telescopisch: Nee
Extra krachtoverbrenging: Ja, 4-traps hefboommechanisme
Gewicht: 1326 gram
+ Innovatief 4-trapssysteem
+ 25 jaar garantie
– Niet uitschuifbaar

Verkrijgbaar bij

bol.com
De beste accu takkenschaar is de Reichler elektrische takkenschaar op accu. Met het grootste gemak snoei je met deze krachtpatser geheel automatisch takken tot 40 mm dikte. Snoeien wordt zo een stuk eenvoudiger en minder belastend voor je handen.
Met de meegeleverde accu kun je tot wel 6 uur achter elkaar snoeien, daarnaast wordt er een 2e accu meegeleverd en een snellader waarmee je de accu in 2 uur volledig oplaadt. Je komt dus nooit zonder opgeladen accu te zitten.

De Reichler accu takkenschaar is erg prettig om mee te werken. Met een relatief laag gewicht van 1,4 kilo en een goede balans merk je tijdens het snoeien niet veel van dit gewicht. Het handvat is voorzien van een goede grip en anti-slip waardoor je moeiteloos uren achter elkaar kunt snoeien zonder last te krijgen van je hand. Daarnaast werk je veilig door middel van de anti-cut beveiliging. De snoeischaar registreert en alarmeert mocht je toevallig een vinger tussen de messen hebben geplaatst.

Productspecificaties
Snoeitechniek: Bypass
Diameter takken: Tot 40 mm
Telescopisch: Nee
Extra krachtoverbrenging: Ja, elektrisch
Gewicht: 1400 gram
+ Snoeien met een druk op de kop
+ Met 2 accu’s en snellader
– Hoge aanschafprijs
Beste goedkope takkenschaar

Verkrijgbaar bij

bol.com (€11,01)
De beste goedkope takkenschaar is de Green Arrow. Door het compacte formaat van 38 cm is deze takkenschaar uitermate geschikt voor het lichtere werk. Takken tot 30 mm zijn voor deze kleine takkenschaar geen probleem. De takkenschaar is licht van gewicht en de handvaten staan dichter bij elkaar dan andere takkenscharen. Voor mensen mensen met een kleiner formaat hand is de Green Arrow goed geschikt.

Ondanks het compacte formaat is de takkenschaar sterk en bestaat uit handvaten van aluminium en scharen van sterk koolstofstaal voorzien van een teflonlaag. De scharen snijden zo makkelijk door het snoeihout en maken een rechte en scherpe snede. Ook het comfort is gedacht met zachte foam handvaten die zorgen voor een prima grip.

Productspecificaties
Snoeitechniek: Bypass
Diameter takken: Tot 30 mm
Telescopisch: Nee
Extra krachtoverbrenging: Nee
Gewicht: 1000 gram
+ Voordelige prijs
+ Compact formaat
– Niet voor zwaar werk

Waar op letten bij het kopen van een takkenschaar?

Er zijn een aantal punten om op te letten als je een takkenschaar gaat kopen. Er zijn namelijk vele verschillende merken en modellen te koop met ieder hun eigen eigenschappen. Natuurlijk kan het ook zijn dat het een goede keuze om 2 verschillende takkenscharen aan te schaffen zodat je altijd het juiste gereedschap hebt voor je snoeiklus.

 • Snijtechniek
  Takkenscharen vind je met 2 verschillende manieren om de tak door te knippen, namelijk bypass takkenscharen en aambeeld takkenscharen. In het kort kun je een bypass takkenschaar het beste gebruiken voor het snoeien van levend hout en een aambeeld takkenschaar voor het snoeien van dood hout.

  Bypass takkenschaar
  Bij bypass takkenscharen glijden de snijdelen langs elkaar heen. Hierdoor ontstaat er een scherpe snede waarbij de schade aan het gesnoeide hout minimaal is. Hierdoor zal het gesnoeide hout snel herstellen en is er minder kans op ziektes of schimmels die het hout kunnen binnendringen. Een bypass takkenschaar is dan ook uitermate geschikt voor het snoeien van nog levend hout. Met een bypass takkenschaar kun je over het algemeen wat minder kracht zetten en minder dikke takken doorknippen.

  Aambeeld takkenschaar
  Bij een aambeeld takkenschaar valt het bovenste snijdeel op het aambeeld. Hierdoor heb je meer houvast en kun je meer kracht zetten om de tak door te knippen. Bij levend hout is er meer kans op beschadiging en is de snede wat rafeliger dan bij een bypass takkenschaar. Hierdoor is er meer kans dat ziektes of schimmels het hout kunnen binnendringen. Een aambeeld takkenschaar gebruik je dan ook bij voorkeur voor het snoeine van dood en hard hout.

 • Telescopische handvaten
  Takkenscharen zijn verkrijgbaar met een vaste lengte en met uitschuifbare handvaten, de telescopische takkenscharen. Het voordeel van een telescopische takkenschaar is dat je deze eenvoudig kunt uitschuiven als je wat meer kracht nodig hebt bij het snoeien. Door het verlengen van het handvat vergroot je de hefboomwerking waardoor je dikkere takken eenvoudiger kunt doorknippen.Voor het snoeien van dunnere jonge takken en zacht hout hoef je niet perse te kiezen voor een telescopische takkenschaar, maar het is wel altijd makkelijk om die optie te hebben. Je kunt de handvaten gewoon ingeschoven laten voor een compactere takkenschaar en uitschuiven als je wat meer kracht nodig hebt.
 • Extra krachtoverbrenging
  Het is altijd een goed idee om zwaar werk zo makkelijk mogelijk te maken voor jezelf. Dat geldt ook bij het snoeien van takken. Je moet soms aardig wat kracht zetten om een dikke of harde tak door te knippen. Gelukkig zijn er takkenscharen verkrijgbaar met een handig mechanisme waarbij je een stuk makkelijker die harde en dikke takken kunt doorknippen.  Takkenschaar zijn soms voorzien van een mechanisme om makkelijker en met minder kracht dikkere takken te kunnen snoeien.Het precieze mechanisme kan per merk verschillen, maar in de basis komt erop neer dat een dikke en/of harde tak in etappes wordt doorgeknipt.
  Deze trapsgewijze techniek gaat geheel automatisch, de takkenschaar schakelt zelf een trede verder en ‘bijt’ zo als het ware door het hout heen.
 • Ergonomie
  Een takkenschaar moet fijn zijn om mee te werken. Je krijgt gegarandeerd last van je handen en/of polsen als je geen comfortabel takkenschaar gebruikt. Handvaten met een soft-grip zorgen voor een goede houvast zodat je goed kracht kunt zetten. Ook bij het doorknippen dient een soft-grip handvat als stootrubber om de kracht op te vangen als de messen door het hout zijn gegleden. Vaak geeft dat een kleine klap.Zorg ook voor een takkenschaar van de juiste lengte zodat je zelf niet zover hoeft te reiken. Zeker bij takken laag aan de grond is het fijn als je (zoveel mogelijk) rechtop kunt blijven staan en de takkenschaar zijn werk laat doen. Met een telescopische takkenschaar kun je lengte prima afstellen. Niet alleen aan de takken om meer kracht te kunnen zetten, maar ook om de juiste reikwijdte te hebben.

Als je met bovenstaande punten rekening houdt vind je zeker de beste takkenschaar voor jouw tuin. Snoeien wordt zo een stuk eenvoudiger en minder intensief. Goed gereedschap is namelijk het halve werk. Vandaar dat ik je met deze koopgidsen wil helpen het beste tuingereedschap te kiezen dat het beste aansluit aan je tuinsituatie en wensen.

Beste telescopische takkenschaar
Beste telescopische takkenschaar
Beste professionele takkenschaar