Magnolia onderhouden

Magnolia onderhouden: snoeien & bemesten

Een Magnolia, ook wel Beverboom, in je tuin is een geweldig zicht. Deze boom zit vol met grote bloemen in heldere kleuren. Een Magnolia onderhouden is ook nog geeneens zo moeilijk. In dit artikel heb ik praktische informatie voor je op een rij gezet hoe je je Magnolia het beste kunt onderhouden en problemen met je Magnoliaboom kunt oplossen.

Hoe en wanneer moet ik een Magnolia snoeien?

Het antwoord is heel simpel: snoei een Magnolia zo min mogelijk. Doe dit alleen als het niet anders kan en er bijvoorbeeld takken in de weg zitten of de vorm van de boom buiten proporties raakt.

Door het zachte hout is een Magnolia zeer gevoelig voor houtrot. Snoeien kan meer problemen veroorzaken dan de reden om te gaan snoeien.
Ook maakt de Magnolia na een snoeibeurt waterloten aan. Dit zijn verticale scheuten die de structuur van de boom kunnen verpesten. Takken kunnen elkaar kruisen en beschadigd raken.

Al het echt nodig is om te snoeien dan doe je dit in het voorjaar na de eerste bloei. Gebruik het juiste en scherp snoeigereedschap om de boom zo min mogelijk te beschadigen.
Zorg ervoor dat je dat takken zo snoeit dat water er makkelijk vanaf kan lopen om houtrot te voorkomen.

Snoei nooit in het najaar! De Magnolia vormt in het najaar al zijn knoppen en het zou zonde zijn als je deze weg snoeit. Daarnaast is de boom ook gevoelig voor vorst en kan er makkelijk vorstschade optreden na het snoeien.

Standplaats en grondsoort Magnolia

De Magnolia is een echte zonaanbidder. Op een zonnige plaats zal de boom zich prima thuis voelen en uitbundig gaan bloeien.

Waar de Magnolia een hekel aan heeft is wind. Een beschutte plaats is aan te raden. De boom wortelt vrij oppervlakkig waardoor wind snel vat krijgt op de boom. Gebruik eventueel boompalen voor extra stevigheid.

Plant een Magnolia in een zure kalkarme grond die het water goed doorlaat. Je zult hiervoor bedankt worden met een uitbundige bloemenzee.

Waarom krijgt mijn Magnolia gele bladeren?

Soms verkleuren de bladeren van een Magnolia geel en laat deze uiteindelijk zijn blad vallen.
De bodem waarin de boom staat speelt hierin meestal de grootste rol. Magnolia’s staan erom bekend dat ze hier extra gevoelig voor zijn.

  • De bodem is te nat
    Controleer of de grond voldoende water doorlaat. Bij een te natte bodem kunnen de bladeren geel kleuren en kunnen de wortels gaan rotten.
    De bodem zou je met turf of zelfs met kiezelsteentjes luchtiger kunnen maken. Hierdoor zal het overtollige water sneller de bodem in kunnen trekken.
  • De bodem is te droog
    Ook een te droge bodem is niet bevorderlijk voor een Magnolia. Door het regelmatig toevoegen van compost of humus creëer je een bodem die het vocht kan vasthouden.

Waarom bloeit mijn Magnolia niet?

Ook al is de magnolia een vrij makkelijke bloeier, toch kan het voorkomen dat de bloemen zich (tijdelijk) niet goed kunnen ontwikkelen.
Soms lost een beetje geduld dat probleem al op, maar er kunnen ook andere oorzaken een rol spelen waarom je Magnolia niet bloeit.

  • Wortels zijn nog niet voldoende ontwikkeld
    Een nieuw geplante Magnolia heeft soms even tijd nodig om te gaan bloeien.
    De wortels ontwikkelen zich langzaam en daar zal in eerste instantie de meeste energie naartoe gaan. Als de boom eenmaal goed is geworteld zal de energie naar de bloemknoppen gaan.
  • Er is een voedingstekort
    De bloei kan gestimuleerd worden door de Magnolia jaarlijks te bemesten. De bloemknoppen kunnen zich dan beter ontwikkelen en tot daadwerkelijke bloei komen.
  • Te weinig zon
    Op een zonnige standplaats zal een Magnolia uitbundig bloeien. Een plek in de halfschaduw kan nog enigszins, maar op een standplaats met veel schaduw zal de Magnolia nauwelijks of niet in bloei komen.
    De Magnolia zou je in het najaar kunnen verplaatsen naar een zonnige plek. Behoud een zo groot mogelijke kluit om de wortels zo minimaal mogelijk te beschadigen. Na het verplanten kan het trouwens nog wel 2 jaar duren voordat de boom zal gaan bloeien.
Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.