Tuinbeplanting

Beplanting is een belangrijk een onderdeel van een tuin. Een tuin zonder beplanting is naar mijn idee dan ook geen tuin. Je kunt beplanting gebruiken om je tuin af te scheiden, schaduw te creëren, leven in de tuin te brengen en de sfeer te verhogen. Om je op weg te helpen de juiste tuinbeplanting te kiezen voor jouw tuin hebben we diverse artikelen voor je klaarstaan.
Van bloembollen tot bomen laten we je vele verschillende mogelijkheden zien wat beplanting kan toevoegen aan je tuin.

Bloembollen

Als echt tulpenland kunnen bloembollen eigenlijk niet ontbreken in de tuin. Bloembollen worden steeds vaker als ouderwets gezien, maar niets is minder waar. Er is volop ontwikkeling in soorten bloembollen waardoor er jaarlijks vele nieuwe soorten bijkomen.
Door het juist toepassen van de bollen kun je het gehele jaar genieten van een bloemenpracht. Zeker in combinatie met bodembedekkers en andere vaste planten zijn bloembollen dan ook een goede aanvulling als tuinbeplanting.

Vaste planten

De vaste planten vormen een goede basis voor je borders. Ieder jaar komen ze weer terug of ze behouden het gehele jaar hun bladeren. Door verschillende vaste planten te combineren zorg je voor een mooie afwisseling en contrast. Daarnaast zijn er vele vaste planten die zorgen voor een het bedekken van de bodem zodat je minder last hebt van onkruid.

Heesters

Heesters zijn goed in te zetten als solitaire tuinbeplanting, maar ook gegroepeerd komen sommige soorten prima tot hun recht. Wintergroene heesters vormen een groen geraamte voor je tuin zodat je gehele jaar een mooie groen basis hebt.
Maak ook zeker gebruik van de verschillende bladvormen en bladkleuren van de heesters. Zo breng je je tuin als het ware tot leven en valt er altijd wat te beleven.

Hagen

Hagen vormen een goede afscheiding van je tuin. Er zowel bladverliezende als bladhoudende haagplanten. Het is dan wel belangrijk om de juiste soort te kiezen voor jouw tuin. Lagere haagbeplanting kun je goed gebruiken om gedeeltes binnen de tuin af te kaderen. Bijvoorbeeld een lage heg rondom borders of een hogere haag om tuinkamers te creëren of mindere mooie elementen aan het zicht te onttrekken.

Bomen

Bomen zijn een waardevolle toevoeging voor je tuin. Zowel esthetisch als praktisch zijn bomen goed toe te passen als tuinbeplanting. Het is wel van belang om de juiste soort boom te kiezen. Vooral in kleine tuinen komt het vaak voor dat er een boom gekozen wordt die uiteindelijk veel te groot blijkt te zijn voor de tuin.