Witte uitslag op tegels of klinkers?

Soms komen we het tegen op tegels of klinkers: witte vlekken. Deze zogenaamde witte uitslag of uitbloei komt het meest voor bij grijs beton of betonproducten waaraan een kleurstof is toegevoegd. Tegels of klinkers met een deklaag, zoals bijvoorbeeld grindtegels zijn hier niet gevoelig voor te zijn.

Wat is deze witte uitslag?

Beton wordt gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water en is dus eigenlijk een natuurlijk product. Net als bij andere natuurlijke processen, zoals de fabricage van wijn, kunnen niet alle factoren in de hand worden gehouden. De natuur gaat zijn eigen gang. Bij beton is van de vier basiscomponenten het cement de boosdoener: dit kan namelijk een chemische reactie vormen met water. Hierdoor wordt vrije kalk gevormd, dat zich op het betonoppervlak afzet. De kalk-afzetting gaat daarna een reactie aan met kooldioxyde uit de lucht, waardoor een onoplosbaar calcium-carbonaat ontstaat.

Witte uitslag op tegels

Wanneer ontstaat het? Er zijn twee situaties waarin witte uitslag kan ontstaan: bij de productie door het aanmaakwater (primaire uitslag) of later door regen (secundaire uitslag).

De eerste vorm, die tijdens de productie ontstaat, komt niet of nauwelijks voor. De zeer goede verdichting van de mortel en de lage watercementfactor werken bijzonder gunstig op het tegengaan van witte uitslag. Primaire uitslag bij de productie van beton is dan ook zo goed als uitgesloten. Heeft een betonnen product te lijden onder witte uitslag? Dan komt dit doordat de chemische reactie van cement en water gewoon doorgaat. Tijdens de opslag of na plaatsing kunnen de tegels -vooral tijdens regenbuien- een teveel aan water opnemen dat na de bui weer wordt afgestoten. Het gevolg laat zich raden: secundaire uitslag.

Wat is er aan te doen?

Aan witte uitslag kun je weinig of niets doen. Het calciumcarbonaat dat ontstaat, is praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen, zonder het product zelf aan te tasten. Het enige dat helpt is geduld.

Alle witte uitslag verdwijnt op den duur namelijk vanzelf. Door het kooldioxyde in de lucht verandert het calciumcarbonaat langzaam in een stof die wél oplosbaar is in water. Het probleem lost zich vanzelf dus op. Nu is gebleken dat zure verontreinigingen in de lucht, zoals koolzuur en zwaveldioxyde, dit proces versnellen.

Met andere woorden: witte uitslag verdwijnt sneller op plaatsen met veel industrie, dan in gebieden met zuivere zee- en berglucht. Duurt het dus erg lang voordat de witte uitslag in uw woonomgeving verdwijnt, dan heeft u eigenlijk heel veel reden tot tevredenheid!

Last van groene aanslag op uw tegels of klinkers? Met deze tips verwijdert u gemakkelijk groene aanslag op uw bestrating! 

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.