Net als bij iedere andere klus geldt ook bij snoeien dat goed gereedschap het halve werk.
Door gebruik te maken van het juiste gereedschap kun je je het zelf zo makkelijk mogelijk maken. Daarnaast heeft ook de plant, struik of boom die je snoeit belang bij het juiste snoeigereedschap om schade te voorkomen en ervoor te zorgen dat deze optimaal profiteert van de snoeibeurt.
Snoeischaar
Een snoeischaar behoort toch wel tot de standaarduitrusting voor tuinonderhoud. Met een snoeischaar knip je eenvoudig takken en stengels tot een diameter van 2 a 2,5 cm door. Snoeischaren vind je in vele soorten en maten voor algemeen gebruik of voor specifieke beplanting zoals bijvoorbeeld een bloemenschaar voor uitgebloeide bloemen. Wil je weten welke snoeischaar het meest geschikt is voor jouw snoeiklussen? Lees dan zeker mijn artikel over het kiezen van de juiste snoeischaar eens door.
Naast snoeischaren voor in je hand zijn er ook snoeischaren op een telescopische steel. Hiermee kun je zelf op de grond blijven staan en toch op hoogte snoeien. Er zijn zelfs snoeischaren op accu zodat het snoeien helemaal een koud kunstje wordt.
Takkenschaar
Een takkenschaar gebruik je voor de dikkere takken van 3 tot 5 cm. Sommige exemplaren zijn zelfs geschikt voor takken tot 7 cm. Ook hier is er weer veel keuze in de soort takkenschaar. Zo zijn er simpele takkenscharen die je kunt zien als een uit de kluiten gewassen snoeischaar.
Daarnaast zijn er takkenscharen met een hefboomwerking. Door een speciaal scharnierpunt wordt de krachtoverbrenging vergroot. Je bereikt hetzelfde resultaat en hoeft zelf minder inspanning te verrichten. Door het verlengen van de takkenschaar hoef je minder kracht te zetten. Bij deze telescopische takkenschaar kun je eenvoudig het handvat verlengen.
Snoeizaag
Voor takken dikker dan 5 cm of takken waar je niet bij kunt met een takkenschaar gebruik je een snoeizaag. Deze zijn er van vouwbare kleine zagen tot imponerende zagen van bijna een meter lang. Er zit ook verschil in de vertanding waarmee je zaagt. Afhankelijk van de te zagen taken gebruik je een zaag met fijne vertanding of grove vertanding.
Voor het werken op hoogte zijn er takkenzagen op een steel. Zaag gemakkelijk vanaf de grond takken door op een paar meter hoogte.
Voor nog meer gemak zijn er ook elektrische snoeizagen. Daarmee bedoel ik niet de kettingzagen, maar een kleinere variant daarvan. Handzaam en veilig om te bedienen.
Kettingzaag
Voor het grove werk kun je prima uit de voeten met een kettingzaag. Deze zijn er zowel in benzine, elektrisch met kabel en als accu versie verkrijgbaar.
Ideaal voor snoeiwerk en het vellen van kleine bomen zijn er handzame kettingzagen met een kleine bladlengte. Voor de gemiddelde tuin kun je hiermee prima uit de voeten. Voor het werken op hoogte zijn er ook kettingzagen verbonden aan een telescopische steel. Zo snoei je veilig met beide benen op de grond hoger gelegen dikke takken. Uiteraard wel blijven opletten. Afgezaagde takken vallen nu eenmaal naar onder. 🙂
Heggenschaar
Met een heg, of is het nu haag?, in de tuin kan een goede heggenschaar niet ontbreken.
Je kunt ervoor kiezen om op nostalgische wijze te snoeien met een hand heggenschaar. Voor een klein oppervlakte is dat prima te doen, maar als je veel heg hebt kun je beter kiezen voor een elektrische heggenschaar.
Elektrische heggenscharen zijn er zowel in bedrade als accuversie en ook nog eens op een telescoopsteel.
Een handigheidje van een heggenschaar op steel is dat je de kop zo kan draaien dat je direct de bovenkant van de haag kan snoeien.
Heb je een enorme tuin en wil je niet afhankelijk zijn van bedrading of accuduur dan zijn er ook benzine heggenscharen voorradig.
Deze hebben ook nog eens wat meer power voor stugge of grove heggen.
Trappen en ladders
Hoger gelegen takken zijn bereikbaar met een goede trap of ladder. Tenminste, als je geen gebruik maakt van snoeigereedschap op steel.
Er is een hele reeks aan trappen van een paar treden tot uitschuifladders met een werkhoogte van meer dan 10 meter.
Een telescopische ladder is een hybride soort die je makkelijk in lengte kan aanpassen van een paar treden tot enkele meters. Tevens neemt het opbergen van de ladder niet veel plaats in beslag.
Handschoenen
Bij snoeiwerkzaamheden in de tuin zullen je handen blij zijn als je tuinhandschoenen draagt.
Je beschermt je handen tegen prikkels, doorns en scherpe uitsteeksels van het snoeisel. Daarnaast dragen handschoenen bij aan de demping van elektrisch of benzine aangedreven snoeigereedschap.
Het assortiment tuinhandschoenen is enorm. Van materiaalkeuze tot en met een leuke print. Zo kun je bijvoorbeeld flink gaan snoeien met tuinhandschoenen voorzien van een kikkerprint die je altijd al hebt gewild.
Kniekussen
Voor snoeiwerk en andere tuinklussen laag bij de grond is het handig om een kniekussen te gebruiken.
Vooral na een langere periode van werken op je knieën zul je dat zeker gaan merken. Als ervaringsdeskundige kan ik je verzekeren dat je je knieën hier echt een plezier mee doet. Kniekussens zijn er in allerlei neutrale of uitgesproken kleuren.
Extra handig zijn de kniekussens met handgreep om makkelijk weer op te staan en je diverse handgereedschappen kunt opbergen.
Versnipperaar
Als je veel te snoeien hebt zul je een flinke berg snoeiafval overhouden. Je kliko is dan gauw tot de rand toe gevuld. Vooral voor (dunne) takken is een versnipperaar een goede oplossing. Een flinke berg snoeiafval maal je in no time fijn tot een klein hoopje.
Het versnipperde groen kun je ook weer gebruiken in de tuin als bodembedekking, tot compost verwerken of de kliko ermee voeden. Voor een gemiddelde tuin waar geregeld veel snoeiafval uitkomt is een elektrische versnipperaar of hakselaar reuze handig.
Zo zie je dat je met het juiste gereedschap een heel eind komt. Uiteraard heeft niet iedereen alles van bovenstaand overzicht nodig, maar misschien ben je gereedschap tegengekomen dat toch wel handig is en het voor jezelf een stuk makkelijker maakt. Gebruik snoeigereedschap waar het voor gemaakt is en onderhoud deze regelmatig om er lang plezier en profijt van te hebben.