Mos in het gazon

Mos in het gazon is een vijand voor iedere gazon bezitter. Razendsnel kan mos je gazon overnemen en je geliefde grasplantjes verdringen. Hoe kun je mos in het gazon bestrijden en hoe kun je voorkomen dat mos de kop opsteekt in je gazon? In dit artikel leg ik je haarfijn uit wat mos nu precies is, waarom er mos groeit en hoe je van mos in het gazon kunt afkomen.

Wat is mos in het gazon nu eigenlijk?

Know your enemy! Om mos te kunnen bestrijden is het belangrijk om te weten wat mos nu eigenlijk is en waarom het in jouw gazon groeit.Mossen zijn net als varens sporenvormende planten. Doordat mos een lage plant is en voedingstoffen en water uit de lucht kan kan opnemen kan deze zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden. In de vrije natuur biedt mos een bescherming tegen erosie, maar in je tuin wil je natuurlijk gewoon een mosvrij groen gazon.
Mossen groeien het liefst op in de schaduw en vochtige plekken. Dat zijn net de plekken waar gras het minder goed doet. Ook als het gras erg kort wordt gemaaid in het najaar kunnen er open ruimtes ontstaan waar mos zich kan nestelen. Daarnaast is een zure bodem een ideale bodem voor mosgroei. Op een zure bodem zal gras minder goed groeien en mos de overhand kunnen nemen.

Hoe kun je mos in het gazon het beste bestrijden?

Er zijn verschillende manier om mos het beste te bestrijden. Je kunt diverse bestrijdingsmiddelen inzetten die op korte termijn goed resultaat bieden. Daarnaast kun je mos bestrijden door je gazon en tevens de bodem goed te onderhouden.

  • Mosbestrijdingsmiddel

    Een effectief middel tegen mos is ijzersulfaat. Op korte termijn sterft mos af en is niet meer zichtbaar. Helaas blijven er wel sporen in de grond achter. Mos zal na verloop van tijd weer opkomen. Daarnaast is ijzersulfaat niet de meest milieuvriendelijke optie. Residu blijft achter in de bodem waardoor ook het bodemleven wat bijdraagt aan een gezond gazon kan sterven. Een milieuvriendelijker alternatief voor ijzersulfaat is Ecostyle mosvreter. In plaats van ijzersulfaat gebruikt Ecostyle mosvreter organische vetzuren om mos te bestrijden. Het zal minder snel werken, maar is uiteindelijk beter voor het bodemleven onder je gazon en het milieu in het algemeen.

  • Verticuteren

    Door te verticuteren verwijder je mos uit je gazon. De verstikkende laag wordt weggehaald en de grasplantjes krijgen meer lucht en zon om te groeien. Je kunt voor kleine oppervlaktes gebruik maken van een verticuteerhark. Mossen en ander dood organisch materiaal trek je door middel van een hark tussen het gazon vandaan. De mossen wortelen oppervlakkig waardoor ze eenvoudig loskomen. De grasplantjes blijven door het diepere wortelstelsel wel stevig staan. Voor grotere oppervlaktes kun je gebruik maken van een verticuteermachine. Deze machines zijn vergelijkbaar met een grasmaaier, maar dan anders 🙂 De verticuteermachine is voorzien van een hark of enkele harken op een rol die de mossen tussen het gras uitharken. Verticuteren kun je tot 2 keer per jaar doen. 1 x in het voorjaar en 1 x in het najaar. Het gras heeft in de tussentijd tijd om te herstellen en de lege plekken van het verwijderde mos in te vullen. Eventueel kun je erg kale plekken nog bijzaaien.

  • Kalk strooien

    Mos is vaak ook een teken dat de grond te zuur is. De PH waarde is laag wat een ideale situatie is voor mos. Je kunt het beste eerst de PH waarde even meten met een PH meter of een door een bodemtest te doen. Een PH waarde van 6 is ideaal voor je gazon, waardes tussen de 5,5 en 7 zijn ook nog acceptabel. Een PH waarde lager dan 6 betekend dat de bodem te zuur is. Je kunt dit oplossen door in de winter kalk te strooien.

Gazon onderhouden = mos voorkomen

Door je gazon goed te onderhouden kun je voorkomen dat mos opkomt in je gazon. Je creëert een mos onvriendelijke omgeving, maar een ideale omgeving voor de grasplantjes.

  • Maai het gazon regelmatig, maar niet te kort. Zeker in het najaar en voorjaar is dat belangrijk.
  • Zorg voor voldoende voedingsstoffen voor de grasplantjes door te bemesten wanneer dat nodig is.
  • Verticuteer ieder jaar of zelfs 2 keer paar om de bodem luchtig te houden en vrij te maken van mos
  • Strooi in de winter kalk als de PH waarde lager is dan 6.

Kortom, door je gazon goed te onderhouden kun je mos bestrijden en de komst van mos al voor een groot deel voorkomen.




Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.