8 tips voor het maaien van je gazon

door | Tuinonderhoud

Als je een gazon hebt is grasmaaien een terugkerend klusje. Door regelmatig te maaien krijg je een mooie dichte grasmat. Niet iedereen staat te springen om elke week het gazon te maaien, maar om een mooi gazon te behouden is het wel een klus die nodig is.
Na een aantal weken zal een niet gemaaid gazon er onverzorgd uitzien. Het wordt ook steeds lastiger om daarna de grasmat weer fris en gezond te krijgen.

Met deze tips wordt grasmaaien een koud kunstje waar je misschien zelfs plezier aan beleefd en je gazon er strak en gezond bij komt te liggen.

 1. Maai niet te vroeg
  Geeft het gras en de wortels de kans om te gaan groeien. Als de temperatuur buiten boven de 10 graden ligt en de grond een temperatuur heeft van 8 graden begint gras met groeien. Door te vroeg te maaien kan het gazon zich minder goed herstellen.

   

 2. Maai niet te kort
  Maai de eerste keer het gras op een hogere stand. Net zoals bij de kapper alleen even de puntjes bijknippen. Het gazon krijgt zo de kans zich goed te herstellen na een winter zonder maaien.
  Ook de laatste maaibeurt van het seizoen maai je op een hogere stand. Zo kan het gras goed beschermd de winter ingaan.

   

 3. Gebruik een goede grasmaaier
  Gebruik een grasmaaier die geschikt is voor de omvang van je gazon. Zo kan je het grasmaaien een stuk makkelijker maken voor jezelf.

  * Voor een klein gazon tot 150m2 kun je prima uit de voeten met een handmaaier of elektrische maaimachine.
  * Een motor of accumaaier is prima geschikt voor een gazon tot 2000m2.
  * Vanaf 500m2 loont het moeite om een zitmaaier te gebruiken.
  * Voor alle afmetingen gazon kun je ook een robotmaaier gebruiken.

   

 4. Maai met scherpe messen
  Zorg ervoor dat de messen van de grasmaaier scherp zijn. Bij te botte messen zal het gras meer gescheurd dan gesneden worden. Je krijgt hieronder gele plekken en de grasplant heeft meer moeite om zich te herstellen na de maaibeurt.

   

 5. Maai alleen als het gras droog is
  Als het gras te nat is zal de grasmaaier verstopt raken en je kunt met de wielen sporen maken in het gazon. De messen zullen meer aan de grassprietjes gaan trekken.
  Met droog weer zal het een stuk makkelijker maaien zijn.

   

 6. Maai niet in de felle zon
  Een droge niet te zonnige dag is ideaal voor het maaien van het gazon. Als de zon te fel schijnt bestaat de kans dat de grasblaadjes verbranden. Je kunt daardoor uiteindelijk gele plekken krijgen.

   

 7. Maai niet iedere keer in dezelfde richting
  Maai de ene keer in de lengte en de opvolgende keer in de breedte. De grasmat zal een stuk sterker worden en niet naar een kant worden gedrukt.

   

 8. Laat af en toe het maaisel liggen.
  Zo nu en dan kan het geen kwaad om het maaisel te laten liggen. Het is een natuurlijke meststof voor de grasmat.
  Doe je dit te vaak, dan kan de grasmat vervilten. Zon, zuurstof en water krijgen minder kans om de bodem te bereiken. Het gazon raakt verstikt en er kan mos gaan groeien.

Gerelateerde producten