Klaver in gazon

Klaver in gazon, geluk of dikke pech?

Op het eerste gezicht ziet klaver in een gazon er best gezellig uit, zeker als deze volop in bloei staat, maar klaver is een hardnekkig onkruid dat grote schade aan je gazon kan toebrengen. Klaver is een hardnekkig onkruid dat zich graag in het gazon nestelt. De wortels groeien stevig vast in de grasmat en ook een koude winter zal klaver niet veel deren.

Hoe kun je klaver verwijderen uit je gazon, maar misschien nog belangrijker: hoe voorkom je klaver? In het kort: bemesten met stikstof en voldoende sproeien bij droogte.

Indien je klaver zijn gang laat gaan kan deze grote stukken van je grasveld overnemen. Uiteindelijk kunnen de grasplantjes verstikt worden en afsterven. Hartstikke zonde natuurlijk, want je wilt gewoon een groen en gezond gazon zonder onkruid.

Soms dijt klaver zo erg uit dat je eerder kan spreken van gras tussen het klaver dan andersom. Als je geluk hebt zitten er ook wat klavertjes vier tussen, maar het overgrote deel zal gewoon de 3 bladige klaver betreffen.

Waarom groeit er klaver tussen het gras?

Om klaver te in het gazon te bestrijden en voorkomen is het allereerst belangrijk om te weten waarom er klaver groeit. De aanwezigheid van klaver wijst er namelijk op dat je gazon niet helemaal in topconditie is.

Stikstoftekort

Bij een ondergrond met een tekort aan stikstof zal klaver juist goed gedijen. Klaver is namelijk in staat om stikstof uit de lucht te filteren. Door het stikstoftekort heeft gras daarentegen moeite om goed te groeien. Klaver zal dan snel terrein kunnen winnen.

Te droge ondergrond

Ook bij een te droge ondergrond kan klaver de kop opsteken. Vooral in de droge periodes en als er niet voldoende gesproeid wordt pakt klaver zijn kans en dijt razendsnel uit.

Zo voorkom je klaver het gazon

Om klaver in je gazon te voorkomen is het van belang om je gazon goed te onderhouden.
Zo wordt de groei van klaver geremd en kan deze zich minder goed gaan verspreiden.

Maaien

Maai je gazon regelmatig. Opkomende klaver wordt zo letterlijk een kopje kleiner gemaakt, maar klaver is een volhouder en zal snel weer beginnen met groeien.
Door het regelmatig maaien zal uiteindelijk de klaver uitgeput raken en het gras weer de overhand krijgen.

Bemesten

Zorg ervoor dat het stikstofgehalte op peil is. Je kunt dit doen door het gazon te bemesten met een stikstofhoudende meststof. Het stikstof zal de groei van de grasplantjes stimuleren en sneller gaan groeien dan opkomende klavers.

Sproeien

Sproei bij droge periodes het gazon regelmatig. In een droge ondergrond zal klaver zich beter kunnen ontwikkelen.

Inzaaien van kale plekken

Kale plekken in het gazon zijn een makkelijk ‘prooi’ voor klaver. Er is geen concurrentie meer van grasplantjes waardoor de klaver zich razendsnel kan verspreiden.
Zaai kale plekken dan ook in met nieuw graszaad en bemest met een stikstofhoudende bemesting om de kale plekken snel weer met gras op te kunnen vullen.

Klaver uit het gazon verwijderen

Als je gazon al vol staat met klaver is het lastig om deze volledig te kunnen verwijderen. Vooral de wortels zijn hardnekkig en kun je eigenlijk nooit voor 100% verwijderen.

Verticuteren en wieden

Je kunt beginnen om te verticuteren. Zo verwijder je de klaver oppervlakkig en leg je de wortels bloot. Het zal best een tijdrovend klusje worden, maar het beste kun je met de hand zoveel wortels als mogelijk verwijderen.

Bestrijdingsmiddel tegen klaver

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een bestrijdingsmiddel in te zetten tegen klaver.
Houd hierbij altijd de aanbevolen hoeveelheden aan zoals vermeldt op de verpakking en geeft het middel de tijd om zijn werk te doen.

Bestrijdingsmiddelen tegen onkruid in het gazon tasten de grasplantjes niet aan, maar werken specifiek op de diverse onkruiden in het gazon.

Zoals je ziet is klaver een hardnekkig onkruid dat lastig te bestrijden is als het eenmaal is verspreid in je gazon. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Onderhoud je gazon regelmatig en zorg dat het stikstofgehalte en de vochtigheid van de bodem op peil zijn.

En houd je ogen altijd open bij het bestrijden van klaver. Wellicht vind je dan toch dat klavertje vier en kan je geluk niet meer op!

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.