Zo plaats je in 4 stappen een betonschutting
Een betonschutting plaatsen kun je eenvoudig zelf doen. Met het juiste gereedschap, wat doorzettingsvermogen en een goed stel spierballen heb je in een mum van tijd je schutting overeind. Nu zeg ik wel dat je het zelf kan, maar een betonschutting plaatsen is een karwei voor 2 of zelfs 3 personen. De betonpalen en betonplaten zijn namelijk best zwaar (60 – 100kg).
Veel van het voorbereidende werk kun je wel prima alleen doen, maar het plaatsen van de palen en schuttingdelen is voor 1 persoon te zwaar. Hieronder heb ik een stappenplan voor je samengesteld zodat je eenvoudig zelf, met wat tilhulp je betonschutting kunt plaatsen.
Welk gereedschap heb je nodig?
Goed gereedschap is het halve werk. Onderstaand gereedschap heb je nodig of is handig om te gebruiken bij het plaatsen van een betonschutting.
- Een schep, steekschop.
- Lange waterpas voor het stellen van de palen.
- Aanstamper, om de aarde rond de palen te verdichten.
- Metselkoord om de richting en hoogte aan te geven.
- Hamer en wiggen voor het stellen van de schuttingdelen.
- Speciekuip om het cement te mengen.
- Troffel, voegijzer, cementmixer, oude handborstel.
- Cement, wit zand voor het lijmen van de betondelen en af te voegen.
- Pigmentpoeder voor het kleuren van het cement.
- Snelbeton. 1 zak per paal of 2 zakken bij een zachte ondergrond.
- Trap
- Kruiwagen
- Voorbereiding
Bepaal eerst de plaats waar je de betonschutting wilt gaan plaatsen.Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en probeer de materialen zo dicht als mogelijk bij de werkplek te laten afleveren. Als je de materialen verder weg hebt liggen kun je het beste een kruiwagen gebruiken. Je bespaart hiermee je rug en hebt meer energie over voor stap 2.
Zorg dat het werkgebied goed bereikbaar is en vrij van materialen. Verwijder wortels en andere obstakels. Egaliseer de grond over de gehele lengte en voldoende in de breedte om stabiel te kunnen werken.
- Plaatsen van de betonpalen
Bepaal de plaats van de eerste paal en graaf een ruim gat. De diepte van het gat is de lengte van de paal min de hoogte van de schutting. Plaats de eerste paal en vul af met snelbeton.
Span vanaf de eerste paal naar het einde van de schutting op een hoogte van 40 cm een metselkoord die waterpas hangt. Zo kun je makkelijk iedere paal op de gewenste hoogte stellen door vanaf de bovenkant van de paal terug te meten naar het touw.Plaats zo alle palen en zorg met behulp van het metselkoord dat de palen mooi op een lijn staan. Met de waterpas controleer je aan de voorkant en zijkant of de paal recht staat.
Laat het snelbeton beton goed uitharden en vul de gaten aan met grond tot aan de hoogte van de onderkant van het eerste schuttingdeel.
- Plaatsen van de schuttingdelen.
Begin nu met het plaatsen van de onderste schuttingdelen over de gehele lengte van de schutting. Eventuele bramen kun je voorzichtig met een hamer verwijderen.
Soms hebben de schuttingdelen een zichtbare voor en achterkant. Een kant is iets beter afgewerkt en dient aan de voorkant geplaatst te worden.Door alle onderste delen te plaatsen kun je eventueel nog correcties uitvoeren. Het metselkoord kun je langs de bovenkant van de delen spannen om te controleren of de schuttingdelen op dezelfde hoogte staan.
Sla aan de achterkant enkele wiggen in de gleuf zodat het schuttingdeel aan de voorkant strak in de paal staat.
Meng in de cementkuip het wit zand en cement tot een egaal niet te vochtige substantie. (en meng dat in de gewenste kleur indien nodig met pigmentpoeder)Breng de substantie aan op de bovenkant van het eerste paneel en plaats daarop het volgende paneel. Controleer per paneel of deze waterpas is.
Breng telkens de wiggen aan achter de delen. Zo kun je alle schuttingdelen plaatsen tot de gewenste hoogte.Als alle schuttingdelen zijn geplaatst vul je de gleuf aan de achterkant op met het zand/cement mengsel.
Doordat de panelen zijn ‘verlijmd’ en de voeg is opgevuld zal de schutting niet gaan klapperen. Er is geen speling meer waardoor de delen geen kant meer op kunnen.
- Afwerken en coaten van de schutting
Je betonschutting is nu klaar en staat stevig in elkaar. Om de schutting te beschermen tegen weersinvloeden kan je een coating aanbrengen.
Hiermee voorkom je groene aanslag en de witte kalkuitslag. (wat trouwens heel normaal is bij betonproducten).Zorg ervoor dat je een coating gebruikt specifiek voor beton. Er zijn transparante varianten, maar als je de schutting in een andere kleur wilt hebben kies je voor betonverf.