Welk zand voor in de zandbak?

Zandbak zand moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Je wilt je kind natuurlijk een veilige en schone omgeving bieden om in te kunnen spelen. Niet ieder soort zand is dan ook geschikt als zandbak zand. 
Zand voor in de zandbak moet schoon zijn, vrij van scherpe voorwerpen, geen vlekken veroorzaken en je moet er stevige zandkastelen mee kunnen bouwen. Dat is nogal een wensenlijstje voor een materiaal waarvan je wellicht dacht: zand is zand.

Schoon zand

Ten eerste moet zandbak zand schoon zijn. Kinderen nemen zandkoekjes soms erg letterlijk en zullen niet terugdeinzen om een flinke hap zand te eten.
Goed speelzand is extra gezeefd en gespoeld waardoor vervuiling verwijderd is. Materialen die niet in het zand thuishoren zijn eruit gefilterd zoals stenen en andere scherpe voorwerpen.

Veroorzaakt geen vlekken

Ophoogzand en straatzand zijn niet geschikt voor in de zandbak. Vaak bevatten deze zandsoorten meer ijzer en kunnen daardoor vlekken geven aan kleding. Vooral bij ophoogzand zit er veel leem in het zand dat gele vlekken veroorzaakt.

Stevig en plakkend

In de zandbak worden natuurlijk de mooiste zandkastelen gebouwd. Goed speelzand moet dan ook stevig genoeg zijn en goed aan elkaar plekken om ervoor te zorgen dat de kastelen niet direct in elkaar zakken. Witzand of zilverzand is vaak wel schoon, maar heeft geen goede bouweigenschappen.

Goed waterdoorlatend

Zandbak zand moet ook water goed doorlaten zodat er geen plassen achterblijven in de zandbak. Ophoogzand zal dan ook niet goed geschikt zijn als zandbak zand

Speelzand voor in de zandbak kopen

Gelukkig is er aan al deze eisen voor zandbak zand gedacht en wordt er speciaal speelzand aangeboden dat aan alle voorwaarden voldoet om schoon, veilig en met veel plezier te kunnen spelen. 

Speelzand is extra gezeefd en gespoeld. Er zijn geen grote en scherpe voorwerpen aanwezig waaraan je kind zich kan bezeren.
Daarnaast geeft speelzand geen vlekken en is het stevig genoeg om zandkastelen mee te kunnen bouwen.

Speelzand is verkrijgbaar in zakken van 25kg bij de bouwmarkt, maar ook online te bestellen in big bags van 1500kg (1m3) of los gestort.

Dek de zandbak na het spelen af om het zand schoon te houden. Vervuiling kan er inwaaien, maar ook (buurt) dieren maken graag gebruik van de zandbak. En nee.. niet alleen om in te spelen.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.