Breng wellness in je tuin met een buitensauna

door | Tuininrichting, Wellness

In de Scandinavische landen behoort een buitensauna al sinds jaar en dag tot de standaard tuininrichting. Ook in Nederland is een sauna in de tuin sterk in opkomst. Heerlijk even een moment voor jezelf pakken en genieten van wellness in je eigen tuin.
De buitensauna’s zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten waardoor het zowel voor grote als kleine tuinen mogelijk is om een sauna te plaatsen.

 

Waarom een buitensauna aanschaffen?

Sauna’s hebben een verzachtende werking op spier en gewrichtspijn. Zowel fysiek als mentaal kom je in de sauna helemaal tot rust. Zeker in een druk bestaan is het belangrijk om zo nu en dan volledig te ontspannen en een moment rust voor jezelf te pakken. De sauna is daar uitermate geschikt voor, zeker als je dat dichtbij in je eigen tuin kunt doen.

Het is zelfs zo dat je je een stukje gelukkiger voelt na een bezoek aan de sauna. Door de warmte en rust wordt er endorfine aangemaakt ofwel het ‘geluksstofje’. Daarnaast wordt je immuunsysteem na een aantal sauna bezoeken geboost en zal je doorbloeding verbeteren. Zoals je ziet zijn er voor je gezondheid al diverse redenen om een buitensauna aan te schaffen.

Door de houten constructie zien de buitensauna’s er ook nog eens fraai uit in je tuin. Vooral de barrel sauna’s zijn echte eyecatchers. Andere modellen ogen meer als een traditioneel tuinhuisje, maar er zijn ook diverse design buitensauna’s verkrijgbaar. Kortom, voor elk formaat tuin en iedere tuinstijl is er wel een sauna die perfect in het plaatje past.

Hoe wordt een buitensauna verwarmd?

Er zijn in het kort 2 soorten verwarming mogelijk in een tuinsauna: houtgestookt en elektrisch. Voor beide zijn uiteraard zowel voor en nadelen te benoemen.
Beide soorten zullen de sauna in hetzelfde tempo verwarmen. Met een elektrische saunakachel zal de temperatuur constant blijven terwijl je een houtgestookte saunakachel regelmatig moet bijstoken om de juiste temperatuur te behouden.

 • Houtgestookte saunakachel
  Een houtgestookte kachel geeft meer beleving aan het sauna bezoek. Je ziet het hout daadwerkelijk branden wat zorgt voor sfeer. Je hebt natuurlijk wel een rookkanaal nodig voor de afvoer van de rook en uiteraard een voorraad hout om op te stoken.
  Je hebt wat meer werk met een houtgestookte kachel om de temperatuur te behouden.
  Het stoken met hout is altijd al een belevenis op zich en hoort bij eigenlijk ook bij een authentieke sauna belevenis.
  Voor een saunakachel zijn Essenhout en Beukenhout het meest geschikt.
 • Elektrische saunakachel
  Een elektrische saunakachel biedt wat meer gemak. Je hoeft enkel de temperatuur in te stellen en de kachel zal deze temperatuur vanzelf vasthouden. Er komen bij een elektrische kachel wel kosten voor de elektriciteit bij kijken. Daarnaast is een elektrische kachel een stuk schoner in gebruik. Er komt geen rook bij kijken met eventuele neerslag van as tot gevolg.

Wil je een authentieke sauna ervaring en vind je het niet erg om daar zelf wat moeite in te steken? Dan is een houtgestookte saunakachel de juiste kachel. Vind je gemak belangrijker en wil je geen omkijk hebben naar het bijhouden van de temperatuur? Kies dan voor een elektrische saunakachel.

Barrelsauna

De barrelsauna wordt ook wel een ton sauna genoemd omdat de ronde vormen namelijk aan een ton doen denken. Het grootste voordeel van een barrelsauna is dat deze energiezuinig is wat betreft het stoken. Door de ronde vormen wordt de warme lucht automatisch en beter door de sauna gecirculeerd. In vierkante of rechthoekige sauna’s blijft de warmte enigszins gevangen in de hoeken. Daarnaast zien barrelsauna’s er ook nog eens erg fraai uit.

Zelfs als je een kleine tuin hebt kun je een barrelsauna plaatsen. Ze zijn er namelijk ook al voor gebruik door 2 personen en nemen niet veel ruimte in beslag. Een kleine barrelsauna meet nog geen 2 meter. Prima geschikt voor een kleine dus!
Wil je met 2, 4, 6,of zelfs 8 personen gebruik maken van de sauna, dan is er ook voldoende keuze in een grotere maten barrelsauna’s.

Wat kost een sauna in de tuin?

Een vaste prijs voor een tuin sauna is niet direct te noemen. De prijzen beginnen vanaf €1200 en kunnen oplopen naar meer dan €10.000. De daadwerkelijke prijs hangt van verschillende factoren af zoals de afmeting, gebruikte materialen en gekozen accessoires en extra’s.

Heb je een vergunning nodig voor een sauna in de tuin?

Per gemeente verschilt het of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van een sauna in de tuin. Voor het grootste deel zal dit afhangen van de afmeting van de buitensauna en de plaatsing ten opzichte van de erfgrens. Voor een kleine sauna zal meestal geen vergunning nodig zijn, maar neem altijd contact op met de gemeente om dit na te vragen. Zo voorkom je uiteindelijk een hoop problemen die het genot van de sauna teniet kunnen doen.