Als je opzoek bent naar een bloempot met een natuurlijke uitstraling, dan is een terracotta bloempot een goede keuze. Door de aardetinten passen deze bloempotten in vele interieurs, maar natuurlijk ook in je tuin. Terracotta is Italiaans voor gebakken aarde. De potten zijn dan ook gemaakt van klei en worden gebakken in de oven. Er worden geen kleurmiddelen toegevoegd en de pot wordt ook niet voorzien van een glazuurlaag. Puur natuur dus.
Waarom kiezen voor een terracotta bloempot?
Er zijn verschillende voordelen wat een terracotta bloempot zo geschikt maakt voor vele tuinen. Vooral voor de beginnende tuinier zijn deze potten erg makkelijk. Te veel water geven is bijvoorbeeld bijna niet mogelijk. Daarnaast is er veel keuze in afmetingen en formaten en past terracotta in vrijwel elke tuinstijl. De voordelen heb ik hieronder voor je op een rij gezet zodat je zelf kunt zien hoe fijn deze potten zijn.
> Bekijk het assortiment terracotta bloempotten
- Tijdloos
Op de eerste plaats zijn terracotta potten tijdloos. Sinds jaar en dag zijn deze bloempotten te vinden in vele huishoudens en tuinen. De geschiedenis van terracotta potten loopt zelfs ver terug voor de huidige jaartelling. Alleen hadden de potten toen een andere functie, namelijk als voorraadpotten. Lees hier meer over de herkomst van terracotta. - Natuurlijke uitstraling
Door de aardse kleuren hebben de potten een natuurlijke uitstraling. Het is afhankelijk van welke klei er wordt gebruikt. De meeste terracotta potten zijn bruin/oranje in verschillende tinten, maar ook rood en bruin zijn voorkomende kleuren. - Beschermend voor planten
Doordat de potten niet zijn van voorzien van een glazuurlaag ademt de bloempot als het ware. Vocht verdampt door de gehele pot heen en verse zuurstof komt zo bij de wortels terecht. Je moet wel iets vaker water geven, maar de kans op wortelrot is zo een stuk kleiner. - Enorm assortiment
Er is er een enorm aanbod in terracotta bloempotten. Van hele kleine potjes van een paar centimeter tot reusachtige potten waar je zelf maar net overheen kunt kijken. Ook in vormen is er genoeg variatie al zijn de traditionele potten wel ver in de meerderheid.
Nadelen van een terracotta bloempot
Het zal natuurlijk niet eerlijk zijn om alleen maar de voordelen te benoemen. Er zitten natuurlijk ook enkele minpunten aan terracotta aardewerk voor planten.
Doordat de pot ademt zal er na verloop van tijd kalkaanslag ontstaan. Dit wordt gevormd door het water dat door de wand verdamp. Ook kunnen algen en groene aanslag zich makkelijk aan terracotta hechten. Indien er aanslag ontstaat kun je deze natuurlijk laten zitten, maar het is ook makkelijk schoon te maken met een oplossing van water en azijn.
Een ander nadeel is dat je ook wat meer water moet geven. De pot ademt waardoor water makkelijker kan verdampen. Voor een gedeelte kun je dit tegengaan door een nieuwe terracotta pot volledig onder te dompelen in water tot deze geheel is verzadigd.
Zijn terracotta bloempotten vorstbestendig?
Als het vriest zal water met veel kracht gaan uitzetten. Ook terracotta potten zullen daar niet tegen kunnen. Door de poreuze structuur kan water dat zich in de wand bevindt uitzetten en kunnen er schilfers afspringen of zelfs de gehele pot doen barsten.
Het is afhankelijk van de kwaliteit en dikte van de potten hoeveel vorst deze kunnen verdragen. Dunne potten kun je het beste tegen de vorm te beschermen of zelfs binnen te zetten. Zorg er ook voor dat er geen water in de pot achterblijft als het gaat vriezen.
Dikkere potten kunnen wel wat vorst verdragen en zullen een gemiddelde Nederlandse winter prima doorstaan.
Sommige terracotta potten zijn vorstbestendig tot een temperatuur van wel -25. Deze potten zijn gemaakt van klei afkomstig uit het italiaanse Impruneta met als toepasselijke bijnaam ‘Het stadje van terracotta’.