Bladeren verwijderen

Bladeren verwijderen in de tuin, of juist niet?

Als je een tuin met bomen en heesters hebt (of de buren) ontkom je niet aan bladeren verwijderen uit de tuin. Vooral in de herfst als de bomen hun bladeren verliezen kan er een dikke laag blad in je tuin terechtkomen. Als je al het blad laat liggen kan dat rommelig ogen en voor je gazon en bepaalde beplating zelfs schadelijk zijn. In dit artikel neem ik geen blad voor de mond en laat je zien hoe je gemakkelijk het bladafval kunt opruimen, maar ook waar je bladeren kunt laten liggen. Bladeren zijn ook een voedzame meststof als je deze op de juiste manier toepast in je tuin.

Op welke plekken blad ruimen?

Bladeren kunnen heel nuttig zijn in je tuin. het is dan ook niet altijd nodig om blad te verwijderen en af te voeren. In de border kun je blad bijvoorbeeld prima gebruiken als compost, maar ook de dieren in je tuin, zoals egels, zijn maar al te blij als je de bladeren in de borders laat liggen.
Het scheelt jou een opruimwerk en je tuin zal dankbaar zijn voor de extra (en gratis!) voedingsstoffen net zoals alle beestjes die in je tuin voorkomen.

Bladeren verwijderen gazon

Het gazon is een plek waar je de bladeren niet de hele winter kunt laten liggen. De grasmat kan verstikken door de laag bladeren en er komt geen zonlicht door het bladerdek heen. Er kan daardoor een viltlaag ontstaan dat niet bevorderlijk is voor je grasmat met afstervende grasplantjes en kale plekken tot gevolg. Je kunt de bladeren van je gazon verwijderen met een bladblazer, grashark of een bladverzamelmachine.

Een andere optie is om met je grasmaaier met opvangzak het bladerdek te ‘maaien’. De bladeren worden dan versnipperd en opgevangen in de opvangzak. Je kunt het vermalen blad prima gebruiken als mulch voor je border of uitstorten op de composthoop.

Bladeren verwijderen borders

Op de lege aarde en bladverliezende beplanting kan het blad blijven liggen. Plekken in de border met groenblijvende of bladhoudende beplanting dient wel bladvrij gehouden te worden zodat er zonlicht bij het blad van de beplanting kan komen. De verwijderde bladeren kun je prima gebruiken op en bij de bladverliezende beplanting als extra voedingsstof en bescherming tegen de vorst.

Bladeren verwijderen van oprit, paden en terras

Op je bestrating zoals oprit, terras en paden kun je het blad het beste wel verwijderen. Ten eerste kan al dat blad zorgen voor een slordige indruk.
Daarnaast kan het gevallen blad erg glad zijn waardoor er uitglij gevaar ontstaat. Met glad blad lig je dus zo op je gat en dat lijkt me nu niet de bedoeling.
Ook kunnen er door de aanwezige zuren in het blad vlekken ontstaan op bepaalde bestrating. Je blijft dan langere tijd een bruine of zelfs zwarte verkleuring zien op de bestrating.

Bladeren verwijderen uit vijver

Bladeren in de vijver is voor vijverliefhebbers een grote ergenis. Door de vele bladeren aan de oppervlakte zie je weinig meer van je vijver, maar bladeren kunnen ook schadelijk zijn. De waterkwaliteit kan verslechteren en sommige bladeren zijn zelfs giftig voor het vijverleven als je deze niet tijdig verwijdert. Daarnaast zullen de bladeren uiteindelijk naar de bodem zakken en een sliblaag vormen.

Regelmatig bladeren verwijderen uit je vijver is dan belangrijk om te doen. Je kunt de bladeren er eenvoudig uitscheppen met een schepnet. Om te voorkomen dat de bladeren in je vijver terecht komen kun je ook een vijvernet aanbrengen die de bladeren opvangt. Helaas is dit niet altijd een fraaie oplossing, maar als je veel last hebt van vallende bladeren in je vijver wel een goede oplossing.

Bladeren verwijderen uit grind

Blad in grind zal na verloop van tijd vergaan. Je zult het blad dan zelf niet meer zien, maar het verteerde blad zakt tussen het grind en vormt zo een voedzame bodem voor aanwaaiende onkruiden. Regelmatig het grind vrijmaken van blad is dan ook zeker aan te bevelen.
Hoe verwijder je bladeren uit grind? Dat is een vaak terugkerende vraag. Een lastig taakje, maar zeker te doen, zeker als je dat regelmatig bijhoudt.
De beste, maar ook meest arbeidsintensieve, oplossing is het handmatig rapen van de bladeren. Ik kan me voorstellen dat je daar niet altijd zin in hebt, zeker als je een flink oppervlakte grind bladvrij wilt maken.

Een bladblazer lijkt dan een goede oplossing, maar hiermee verplaats je ook een hoop grind. Als er ook nog eens ramen of geparkeerde auto’s aanwezig zijn, dan is schade door weggeblazen grind geen gekke gedachte. Beter is het om de bladeren op te zuigen met een bladblazer met zuigfunctie. Het blad verdwijnt dan in de opvangzak. Er met deze methode ook wat grind opgezogen worden. Maak dan zeker geen gebruik van de versnipperfunctie om schade aan de machine te voorkomen.

Bladeren verwijderen uit de dakgoot

Als je toch al bezig bent met bladeren verwijderen denk er dan ook aan om de dakgoten bladvrij te maken. Teveel blad kan de regenpijp verstoppen waardoor de goot kan overlopen of er kunnen lekkages ontstaan. Zorg er altijd voor dat je hierbij veilig werkt en gebruik maakt van een goede trap of ladder. De goot zelf kun je eenvoudig bladvrij maken met een handschepje of borstel.

Waarom je blad juist niet moet opruimen

Bladeren kunnen heel nuttig zijn in je tuin. het is dan ook niet altijd nodig om blad te verwijderen en af te voeren. In de border kun je blad bijvoorbeeld prima gebruiken als compost, maar ook de dieren in je tuin, zoals egels, zijn maar al te blij als je de bladeren in de borders laat liggen.
Het scheelt jou een opruimwerk en je tuin zal dankbaar zijn voor de extra (en gratis!) voedingsstoffen net zoals alle beestjes die in je tuin voorkomen.

Blad laten liggen voor het bodemleven

De aarde in je tuin is een complex ecologisch systeem op zichzelf. Van buiten ziet het het gewoon uit als grond, maar als je de aarde in je border van dichtbij bekijkt dan bruist het van het leven. Allerlei (micro)organismes en insecten dragen samen bij aan een gezond bodemleven waaruit de beplanting zijn voeding haalt. Het bodemleven haalt zijn voeding weer uit onder andere blad dat door deze organismen en insecten wordt verteerd. Uiteindelijk blijven er waardevolle voedingsstoffen over waar je planten maar al te blij mee zijn.

Bescherming van het bodemleven en beplanting

Een laag bladeren beschermt het bodemleven ook tegen invloeden van buitenaf. Vochtige grond is goed voor het bodemleven en een laag bladeren beschermt de aarde tegen verdamping van het vocht en zonnestralen. Een laag bladeren werkt ook nog eens isolerend. Beplanting die kwetsbaar is voor vorst kun je met een laag of een hoop bladeren rond de stam beschermen tegen de winterkou.

Schuilplaats en voedselbron voor egels en vogels

Egels houden ervan om door de bladeren te struinen en daar allerlei lekkernijen tussenuit te pikken zoals slakken, regenwormen, spinnen en kevers. Ook vogels hebben in het najaar en de winter voedsel nodig. Je zult ze een groot plezier doen met de insecten die tussen de bladeren leven. Zelf heb je daar ook veel plezier van en kun je zo uren vogels spotten.Egels houden een winterslaap en dat doen ze het liefst in een nest van een flinke stapel bladeren. Dat is lekker warme en comfortabel waardoor ze de winter prima door kunnen komen.

Handig gereedschap om blad te ruimen in je tuin

Als je een flinke tuin hebt met veel bladeren kan het opruimen van bladafval een arbeidsintensieve klus zijn. Zeker als je het blad uit je borders wilt verwijderen of  als er veel blad tussen het grind ligt. Met onderstaand gereedschap wordt bladruimen een koud kunstje en kun je snel weer genieten van een opgeruimde en bladvrije tuin.

Bladhark bladeren verwijderen

Bladhark

Een simpele manier om blad uit borders en van het gazon te verwijderen is met een bladhark. Vooral voor een kleinere oppervlakte is blad verwijderen met een bladhark een goede optie. Je harkt eenvoudig het blad bij elkaar op een hoop en gooit de bladeren in de kliko, in de border of op de composthoop.
Er zijn vele verschillende soorten bladharken waarvan je het model met de metalen ‘reepjes’ vast wel kent. Het blad blijft er mooi achter hangen en omgedraaide kun je bladhark ook als een bladschep gebruiken. Sommige bladharken kun je ook verstellen om de ruimte tussen de vingers aan te passen aan de werkbreedte en de afmeting van het blad.

Naast de metalen bladharken zijn er ook kunststof modellen waarbij je ook kan kiezen uit bladharken met een vaste werkbreedte en een verstelbare werkbreedte.
Van merken die een combi-systeem hebben zoals Gardena en Wolf Garten zijn er verschillende soorten bladharken die bruikbaar zijn binnen het systeem. In het kort kun je met zo een combi-systeem op 1 steel meerdere uiteinden monteren zoals een hark, schoffel, bezem etc.

Bekijk bladharken
Bladblazer bladeren verwijderen

Bladblazer

Een snelle en gemakkelijke manier om bladeren te verwijderen is met een bladblazer. In een mum van tijd blaas je grotere oppervlaktes schoon. Met een beetje oefenen kun je alle bladeren mooi op een grote hoop blazen zodat je deze eenvoudig kunt opruimen. Voor nog meer gemak gebruik je een bladblazer met een zuig en versnipperfunctie. Het verzamelde blad zuig je dan eenvoudig op en wordt door de machine versnipperd en opgevangen in een opvangzak. Het versnipperde bladafval kun je gebruiken als mulch in de borders of voor op de composthoop.

Er zijn veel verschillende soorten bladblazers met ieder hun eigen voordelen en nadelen. Zo kun je kiezen uit accu bladblazers, elektrische bladblazers en benzine bladblazers. Daarnaast heb je nog de keuze uit optie zoals een zuig en versnipperfunctie, hand of ruggedragen en verschillende ergonomische toepassingen zoals extra handgrepen en soft-grip handvaten. Om erachter te komen welke bladblazer het beste is voor jouw situatie heb ik een overzicht gemaakt van de beste bladblazers en deze overzichtelijk verdeeld in categorieën.

Bekijk bladblazers
Bladverzamelaar bladeren verwijderen

Bladverzamelaar

Een bladverzamelaar is een uniek apparaat waarmee je zonder veel moeite het gevallen blad van je gazon kunt verwijderen. Door de speciale borstel wordt niet alleen het blad verzameld, maar neem je ook eenvoudig grasresten mee. Daarmee is de bladverzamelaar ook prima geschikt voor na het grasmaaien om het grasmaaisel te verzamelen

Het mooie aan de bladverzamelaar is dat deze geheel mechanisch werkt zonder stroom, motor of andere krachtbron dan jezelf. Door de bladverzamelaar te duwen draaien de borstels automatisch mee en vegen het blad in de grote opvangbak. Als de opvangbak vol is leeg je deze eenvoudig in de kliko of op de composthoop. 

Bekijk bladverzamelaars
Bladschep bladeren verwijderen

Bladschep

Bladeren hebben een hoog volume. Zeker als je een flinke stapel bladeren bij elkaar geharkt of geblazen hebt wil je de hoop bladeren makkelijk en snel kunnen opruimen. Met een bladschep pak je in 1 keer een flinke hap bladeren weg die je eenvoudig in de kliko of op de composthoop kunt gooien.
Naast bladafval kun je de bladschep natuurlijk ook gebruiken voor ander tuinafval.

De bladschep zijn eigenlijk een soort van klauwen. Met een set van 2 vergroot je je handen tot een kleine 40 x 40 cm. Met deze reuzenhanden pak je eenvoudig de bladeren op. Helaas moet je hierbij wel bij bukken, maar gelukkig is er ook een bladschep met steel. Stiekem is het gewoon een sneeuwschep, maar ook bladeren ruim je hiermee makkelijk uit de weg.

Bekijk bladscheppen
Compostbak bladeren verwijderen

Compostbak

Geen gereedschap om te gebruiken om het blad op te ruimen, maar wel handig om het bladafval om te zetten in bruikbare compost voor je tuin. Samen met ander tuin en gft afval zorg je zo voor voedzame compost voor je tuin. Als je begint met het maken van je eigen compost heb je eerst wel even geduld nodig. Het omzetten van tuinafval naar compost kan 6 maanden of zelfs langer duren. Maar als het proces eenmaal goed loopt en je de compostbak regelmatig aanvult, dan heb je regelmatig een nieuwe aanvoer van gratis voedzame compost voor je tuin.

Er zijn vele soorten en maten compostbakken die geschikt zijn voor evenveel soorten en afmetingen tuinen. Zo zijn er simpele houten bakken die eigenlijk niet meer zijn dan een afscheiding tot design compostbakken met een hippe vorm of kleur. Ook balkons en zeer kleine tuinen zijn er passende compostemmers met een inhoud van een paar liter.

Bekijk compostbakken

Zoals je ziet komt er nog heel wat kijken bij bladeren verwijderen uit je tuin. Op sommige plekken kun je bladeren prima laten liggen en geruimd blad kun je ook nog eens omzetten in voedingstoffen voor je tuin. Maar bovenal, met bladeren verwijderen zorg je voor een opgeruimde tuin.

Beste elektrische bladblazer
Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.