De juiste snoeischaar kiezen

De juiste snoeischaar kiezen: overzicht van snoeischaren

Snoeischaar kiezen, welke schaar voor welke klus?

Er zijn verschillende soorten snoeischaren op de markt, maar hoe weet je nu welke snoeischaar het meest geschikt is voor jouw snoeiklussen? Niet iedere snoeischaar kun je namelijk gebruiken om alle takken te snoeien in je tuin. Je hebt namelijk te maken met de hardheid van het hout, de dikte, maar natuurlijk ook je eigen handen. Ben je linkshandig of heb je bijvoorbeeld hele grote handen?

Kies een snoeischaar die afgestemd is op het te snoeien hout en zoveel mogelijk is afgestemd op je handen. Het snoeien gaat zo een stuk eenvoudiger en ergonomischer. Hieronder heb ik de verschillende soorten snoeischaren voor je op een rij gezet.

Bloemenschaar

Bloemenschaar: jong groen, bloemen, kruiden en oogsten fruit

Voor het afknippen van uitgebloeide bloemen of voor bloemen voor in de vaas zijn er speciale bloemenscharen. Een bloemenschaar is voorzien van 2 snijvlakken zodat je makkelijk door vers groen kunt knippen. Ook beschadig je door de scherpe snede de bloemen zo min mogelijk en blijven ze langer goed in de vaas. Naast bloemen kun je een bloemenschaar ook prima gebruiken voor het afknippen van kruiden of het oogsten van fruit. Gebruik je de bloemenschaar voor vaas bloemen? Knip deze dan zo schuin mogelijk af. Zo vergroot je het oppervlak waarmee de stengel vocht en voedingsstoffen kan opnemen.

Bekijk bloemenscharen
Papegaaienbek snoeischaar

Papegaaienbek snoeischaar: de meest gebruikte snoeischaar

De meeste gebruikte snoeischaar is de papegaaienbek snoeischaar. Eigenlijk staat deze ook wel bekend als de ‘normale’ snoeischaar en is in de meeste huishoudens met een tuin wel terug te vinden. Een andere benaming die voorbij komt is de bypass snoeischaar. De snoeischaar bestaat uit 2 delen die langs elkaar bewegen. De papegaaienbek snoeischaar wordt vooral gebruikt voor het snoeien van relatief jong hout. Doordat de 2 snijdelen langs elkaar glijden ontstaat er een scherpe snede. Bij het snoeien van levend plantmateriaal wordt hiermee de kans op schade en infecties een stuk kleiner.
Met een papegaaienbek snoeischaar kun je takken knippen met een diameter van 10mm tot 25mm.

Bekijk papegaaibek snoeischaren
Aambeeld snoeischaar

Aambeeld snoeischaar: voor het snoeien van oude en harde takken

Een aambeeld snoeischaar is geschikt voor het snoeien van oud, stug en hard hout en bestaat uit 2 delen: het onderste gedeelte is het aambeeld en het bovenste gedeelte is het snijvlak. Het hout wordt op het aambeeld gedrukt waarna het snijvlak door het hout snijd. Doordat het aambeeld een solide basis is voor het hout kun je hier dan ook veel  meer kracht op uitoefenen dan met een normale papegaaienbek snoeischaar.
Met een aambeeld snoeischaar kun je takken knippen met een dikte van 10mm tot 30mm.

Bekijk aambeeld snoeischaren
Fasen snoeischaar

Fasen snoeischaar: snoeien met minder krachtinspanning

Als je regelmatig snoeit heb je vast we ervaren hoeveel kracht er soms nodig is om een tak door te knippen. Zeker als je veel snoeiwerk moet uitvoeren kan dat een behoorlijke aanslag op je handen en polsen zijn. Om het snoeiwerk te verlichten is er een fase of trap snoeischaar uitgevonden. De tak wordt daarmee in 3 of 4 stappen doorgeknipt waardoor je minder kracht hoeft te zetten. Je zet lichte druk en de snoeischaar snijdt door het eerste deel van de tak. Door de hendel los te laten verzet de snoeischaar zichzelf en zet je nogmaals licht druk. Zo herhaal je dit 3 of 4 keer tot de gehele tak is doorgeknipt.

Bekijk fase snoeischaren
Accu snoeischaar

Accu snoeischaar: takken snoeien zonder kracht uit te oefenen

Met een accu snoeischaar hoef je zelf helemaal geen kracht meer te zetten. Ideaal als je veel snoeiwerk moet verrichten of moeite hebt met kracht zetten. Je hoeft enkel de snijdelen om te tak heen te zetten en met je vinger de ‘trekker’ over te halen waarmee de snijdelen automatisch door de tak snijden.
De accu snoeischaren zijn verkrijgbaar in versies met een ingebouwde accu en versies met een verwisselbare accu. Als je veel snoeiwerk te verrichten hebt is een verwisselbare accu aan te bevelen. Als de accu leeg is kun je deze eenvoudig verwisselen voor een vol exemplaar en direct verder gaan met snoeien. Een accu snoeischaar met ingebouwde accu moet in zijn geheel aan de accu om op te laden en is dan niet inzetbaar.

Bekijk accu snoeischaren
Telescopische snoeischaar

Snoeischaar op telescoopsteel: snoeien op hoogte met gemak

Als je takken wilt snoeien in een boom kun je natuurlijk gebruik maken van een ladder of de zelf in de boom klimmen. Voor degene die liever met beide benen op de grond staat zijn er handige snoeischaren op telescoopsteel beschikbaar. Zo kun je veilig vanaf de grond hoger gelegen takken snoeien. Gemiddeld zijn de telescopische snoeischaren uitschuifbaar in lengtes van 2 – 4 meter. Vaak is er ook een combinatie mogelijk met een snoeizaag om de dikkere takken te kunnen snoeien.

Bekijk telescopische snoeischaren
Snoeischaar linkhandig

Snoeischaar voor linkshandigen: ergonomisch snoeien met links

Een snoeischaar moet fijn in hand liggen, zeker als je langer achter elkaar gaat snoeien. Het grootste deel van de snoeischaren is ingericht op rechtshandigen, maar er zijn gelukkig ook snoeischaren voor linkshandigen te koop. Naast de vergrendelingsknop zijn bij linkshandige snoeischaren ook de snij helften omgedraaid. Zo kun je ook met links eenvoudig snoeien zonder de verkeerde krachtinspanning op je hand toe te passen.

Bekijk linkshandige snoeischaren
Snoeischaar grote handen

Snoeischaar voor grote handen: voor een maatje groter

Heb je grote handen? Dan is een normale snoeischaar misschien net te klein en kun je niet fijn snoeien. Je vingerkootjes ‘vallen’ dan verkeerd om het handvat waardoor je op den duur last van je handen zult krijgen. Er zijn gelukkig speciale snoeischaren voor grote handen. Deze pak je net even wat lekkerder beet en zijn een stuk ergonomischer.

Bekijk grote snoeischaren

Het juiste snoeigereedschap kiezen

Zoals je ziet zijn er verschillende soorten snoeischaren voor diverse snoeiklussen verkrijgbaar. Je zult ze waarschijnlijk niet allemaal nodig hebben, maar het gebruiken van een specifieke snoeischaar voor een specifieke snoeiklus maakt het onderhouden van je tuin een stuk eenvoudiger.
Naast snoeischaren is er nog meer snoeigereedschap dat je nodig kunt hebben in je tuin. Daarvoor heb ik een artikel geschreven met een overzicht van snoeigereedschap dat niet mag ontbreken in je tuin.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.