Als je van zoetigheid houdt dan kan een pruimenboom niet ontbreken in je tuin. De zoete vruchten kun je zowel zo eten als verwerken in allerlei gerechten en desserts. Een pruimenboom onderhouden is nog geeneens zo moeilijk. Slechts een keer per jaar heb je even werk om de pruimenboom bij te snoeien. Hieronder heb ik praktische informatie voor je verzameld hoe je je pruimenboom het beste kunt onderhouden en problemen kunt oplossen.
Hoe en wanneer een pruimenboom snoeien?
Een pruimenboom snoei je 1 keer per jaar. Je kunt dit doen in de periode van april tot september, maar helemaal ideaal is het om te snoeien na de oogst van de pruimen in augustus of september. Bij het snoeien wordt er onderscheid gemaakt tussen de eerste snoei en de hier besproken reguliere jaarlijkse snoeibeurt.
Snoei de pruimenboom op een warme en droge dag om het herstel te bespoedigen. Bij het snoeien met te vochtig weer kan er rot gaan gaan optreden en krijgen schimmels de kans om het hout binnen te dringen.
In principe hoef je de boom alleen wat uit te dunnen. Je maakt dan wat meer ruimte zodat zonlicht goed kan doordringen door de gehele kroon en takken voldoende ruimte krijgen.
Kruisende takken, dode takken en takken die in de weg hangen kan je altijd wegsnoeien binnen de snoeiperiode.
Om de boom uit te dunnen snoei je de uitlopers onderaan de boom geheel weg. Deze uitlopers nemen namelijk energie weg van de vruchtdragende takken. Daarnaast snoei je enkele takken uit de kroon om de vorm te behouden en ruimte te creeëren voor zonlicht.
Maak bij het snoeien gebruik van het juiste snoeigereedschap. Zo maak je het snoeien voor jezelf een stuk makkelijker, maar ook de pruimenboom heeft daar profijt van.
Standplaats en grondsoort pruimenboom
Op een zonnige standplaats voelt een pruimenboom zich helemaal thuis, maar een plek in de halfschaduw zou ook nog kunnen. Zorg ervoor dat de bodem luchtig en los is. De pruimenboom houdt van een vochtige, maar niet kletsnatte grond.
Waarom krijgt mijn pruimenboom gele, bruine of dorre bladeren?
Fruitbomen zijn gevoelig voor schimmels en ziektes. Vooral de professionele fruittelers ondervinden hier veel hinder van. Maar ook in je tuin kunnen schimmels toeslaan en zorgen voor geel blad, bruine vlekken en omkrullend blad.
Het is belangrijk om gevallen bladeren direct te verwijderen. Indien je aangetast blad laat liggen kunnen de schimmels zich in de grond nestelen en de boom verdere aantasten.
De schimmels zelf kun je bestrijden met spuitzwavel. Dit natuurlijke middel kun je inzetten tegen verschillende schimmelsoorten en meeldauw.