Een gemakkelijke en milieuvriendelijke manier om onkruid te bestrijden is door het gebruik van een onkruid gasbrander. Je gebruikt geen bestrijdingsmiddelen en hoeft zelf geen onkruid meer te wieden. Een besparing voor het milieu en jezelf, mooi toch?
Hoe werkt een onkruid gasbrander?
Door het onkruid te lijf te gaan met een gasbrander ben je direct van het onkruid af. Binnen enkele seconden verschrompeld het plantje tot een hoopje ellende, precies zoals je het onkruid wilt zien dus.
De grote hitte zal ervoor zorgen dat de cellen in het onkruid uitzetten en uiteindelijk barsten. Het onkruid droogt direct uit en is eenmaal afgestorven makkelijk met een harde bezem te verwijderen. Je kunt het onkruid heel gericht bestrijden door simpelweg de brander op het onkruidplantje te richten.
Is het branden van onkruid effectief?
Ja, het branden van onkruid heeft zeker effect. De inwendige structuur van het onkruid wordt vernietigd. Wel dien je het branden van onkruid regelmatig te herhalen om het onkruid volledig uit te putten. De wortels blijven namelijk voor een deel intact waardoor het onkruid weer uit kan groeien. Door het loof regelmatig weg te branden zullen uiteindelijk ook de wortels afsterven.
Welke gasbrander kiezen?
Er zijn vele afmetingen gasbranders verkrijgbaar. Voor een kleine tuin is een handzaam model met een kleine gastank ideaal. De gastankjes of gascartridges hebben het formaat van een flinke spuitbus. Er zijn ook handmodellen met een dubbele branderkop verkrijgbaar voor extra efficiëntie.
Als je tuin wat groter is heb je misschien meer aan een gasbrander op wielen. Deze zijn er als steekwagen waar je een grote gasfles op kunt plaatsen. Gekoppeld aan een lange slang kun je zo een groot oppervlakte behandelen met een enkele gasfles.
Professionals maken ook gebruik van een all-in-one onkruidbrander. Een gastank op wielen met een extra brede branderkop om vlug een groot gebied onkruidvrij te branden. Voor de consument zijn deze machines vrij kostbaar, maar als het je je waard is, waarom ook niet? 🙂
Oppassen geblazen
Misschien overbodig om te vermelden, maar wees voorzichtig met het branden van onkruid. Jaarlijks gaan er meerdere tuinen gedeeltelijk in vlammen op door te enthousiast te werk te gaan. Vooral een droge coniferenhaag kan snel vlam vatten.
Een tuinslang, emmer of brandblusser standby is geen overbodige luxe.