Onkruid in je tuin is vaak een ergernis. Het komt op op plekken waar je het niet wilt hebben en zorgt voor een slordig gezicht. Als je er enigszins op tijd bij bent kun je onkruid nog makkelijk wieden zodat het niet je gehele tuin overneemt.
Handige hulpmiddelen om handmatig onkruid te wieden
Onkruid wieden kan soms een pittige klus zijn, zeker als je gebukt je hele tuin afstruind naar onkruidplantjes. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen om het onkruid wieden een stuk makkelijker te maken.
- Kniekussen
Je knieën zullen je dankbaar zijn als je gebruik maakt van een kniekussen. Je hoeft niet meer gebukt de tuin door te struinen, maar schuift stukje voor stukje vooruit op een comfortabel kniekussen. - Onkruidsteker
Voor onkruiden met een lange penwortel is een onkruidsteker een handige tool. Met de hand een lange penwortel zal vaak mislukken. De wortel breekt meestal af en zal weer opnieuw uitlopen. Met de onkruidsteker verwijdere je de penwortel in zijn geheel en ben je direct van dat ellendige onkruidplantje af. - Drietand hark
Voor onkruid dat een wortelstelsel maakt gebruik je een drietand hark. Na het plukken van het onkruid loof en een gedeelte van de wortels blijven er altijd wel wortels achter. Hoe meer je weghaalt, hoe minder kans dat het onkruid weer de kop opsteekt.
Met de drietand werk je eenvoudig de grond open en pluk je alle overgebleven wortels eenvoudig tussen de aarde vandaan.
Onkruid wieden in de border
In de borders is het wieden van onkruid relatief eenvoudig. Als je een losse grond hebt trek je de onkruidplantjes er met wortel en al eenvoudig uit. Voor onkruid met een penwortel, zoals paardenbloemen, kun je het beste een onkruidsteker gebruiken. Je steekt de onkruidsteker zo diep als je kan in de grond, draait rond en haalt zo de diepe penwortels in zijn geheel omhoog.
Soms heb je te maken met erg hardnekkig onkruid zoals zevenblad. Zelfs als er maar een klein stukje wortel achterblijft zal zevenblad weer opnieuw opkomen. Er valt haast niet tegenop te wieden met de hand, maar de aanhouder wint uiteindelijk.
Om de alle wortel te kunnen verwijderen kun je een klein drietand harkje gebruiken om zo de grond open te werken. Ieder stukje wortel pluk je er dan eenvoudig tussenuit.
Onkruid wieden in het gazon
Tussen het groene gras zal onkruid in eerste instantie geeneens opvallen. Pas als het onkruid boven het maaiveld uitsteekt of in bloei komt zal je er erachter komen dat onkruid zich in je gazon heeft genesteld.
De grond in het gazon is vaak minder zacht dan in vergelijking met de border. Onkruid er met de hand uittrekken wordt dan een stuk lastiger en het loof zal snel van de wortels afbreken. Je kunt dat voorkomen door de onkruidsteker te gebruiken om de onkruidplantjes er met wortel en al tussenuit te wippen. Doe dit wel voordat het onkruid zaad kan vormen en zich zo verder kan verspreiden.
Onkruid tussen de bestrating wieden
Onkruid wieden tussen de bestrating is vaak lastig. De wortels verspreiden zich onder de tegels of klinkers en komen maar moeilijk in zijn geheel los. Grassen gaan nog enigszins en laten zich er in zijn geheel uittrekken na wat heen en weer gewurm.
Voor andere onkruiden kun je een onkruidkrabber of borstel gebruiken. Na verloop van tijd zal het onkruid wel weer opkomen, maar door dit regelmatig te herhalen zal het onkruid uiteindelijk uitgeput raken. Een onkruidsteker is te breed om te gebruiken tussen de voegen. Je kunt wel proberen om met een oud (schil)mes de wortels er in zijn geheel uit te steken.
Onkruid wieden is zoals je ziet en waarschijnlijk al weer een bewerkelijk klusje dat je regelmatig moet herhalen. Het voordeel is dat je wel lekker buiten bezig kunt zijn en volledig feeling met de tuin hebt met de daarbij horende eer van je werk. Maak het jezelf wel makkelijk met de handige hulpmiddelen en misschien krijg je zelfs wel plezier in het wieden van onkruid.