Siergrassen vormen een prachtige aanvulling op je tuin. Ze zijn veelzijdig in textuur, kleuren en vormen. Daarnaast zijn siergrassen ook erg onderhoudsvriendelijk. Toch is het siergras snoeien een belangrijk onderdeel om de plant gezond en mooi van vorm te houden. In dit artikel lees je meer informatie over het snoeien van siergrassen, waarom het nodig is en natuurlijk hoe je dat het beste doet. Het is niet moeilijk en binnen de kortste keren is je siergras weer klaar voor het nieuwe tuinseizoen.
6 redenen waarom je siergras snoeit:
Snoeien van siergras is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk van de plant. Een goede snoeibeurt komt ook de gezondheid ten goede. Hieronder lees je waarom het belangrijk is om je siergras te snoeien:
- Verwijdering van dode en beschadigde delen
Dode bladeren en stengels kunnen een broedplaats zijn voor schimmels en bacteriën die de gezondheid van de plant kunnen aantasten. Door deze te verwijderen creëer je een gezonde omgeving voor de plant. Beschadigde bladeren en stengels hebben geen effectieve fotosynthese meer. Ze groeien en bloeien niet meer mooi, en het ziet er ook niet fraai uit. Snoeien stimuleert de aanmaak en groei van gezond nieuw blad. - Stimuleren van nieuwe groei
Door oude en verhoute stengels te verwijderen maak je ruimte voor nieuwe scheuten om zicht te ontwikkelen. Zo krijg je een mooie volle en dichte graspol. - Behoud van een optimale vorm en structuur
Siergrassen kunnen door ongesnoeid te blijven te groot worden en gaan woekeren. Door te snoeien behoud je de gewenste vorm en grootte. Je gehele border blijft dan ook mooi in verhouding met een nette uitstraling. - Verbeterde bloei
Sommige siergrassen bloeien minder goed als ze niet regelmatig worden gesnoeid. Door te snoeien stimuleert je de aanmaak van nieuwe bloemstengels. De bloei zal een stuk uitbundiger zijn. - Voorkomen van ziektes
Dichte en onverzorgde beplanting creëert een vochtige omgeving die ideaal is voor de ontwikkeling van schimmels en andere ziekten. Door te snoeien verbeter je de luchtcirculatie en verminder je de kans op schimmelinfecties. - Verjonging van de plant
Na verloop van tijd kunnen siergrassen er minder vitaal uitzien. Door de plant te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe scheuten en verjong je de plant.
Wanneer siergras snoeien?
De meeste siergrassen worden in het voorjaar gesnoeid rond eind februari of begin maart. Dit is het moment voordat de nieuwe groei begint. Wacht niet te lang met snoeien, want dan kan je de nieuwe scheuten beschadigen. De timing van het snoeien hangt af van het type siergras.
Wintergroene siergrassen
Deze siergrassen behouden hun bladeren het hele jaar door en hebben een minimale snoei nodig. Meestal is alleen het verwijderen van dode of beschadigde bladeren in het voorjaar nodig.
- Bosgras
(Hakonechloa macra): Snoei in het voorjaar de dode bladeren weg. - Lampenpoetsersgras
(Pennisetum alopecuroides): Snoei in het voorjaar de dode bloempluimen weg. - Zegge
(Carex): Snoei in het voorjaar de dode bladeren weg. - Japanse zegge
(Carex morrowii): Snoei in het voorjaar de dode bladeren weg.
Bladverliezende siergrassen
Deze verliezen hun bladeren in de winter en moeten in het vroege voorjaar worden teruggesnoeid om plaats te maken voor nieuwe groei.
- Reuzenriet
(Miscanthus): Snoei in het voorjaar de dode stengels tot 5-10 cm boven de grond. - Pampasgras
(Cortaderia selloana): Snoei in het voorjaar de dode stengels tot 50 cm boven de grond. - Blauwgras
(Festuca glauca): Snoei in het voorjaar de dode bladeren weg. - Havergras
(Helictotrichon sempervirens): Snoei in het voorjaar de dode bladeren weg. - Vedergras
(Stipa tenuissima): Snoei in het voorjaar de dode bladeren weg.
Hoe snoei je siergras?
Eigenlijk is het snoeien van siergras erg eenvoudig. Zorg ervoor dat je goed scherp gereedschap gebruikt voor een scherpe snede en om het knippen makkelijker te maken. Een scherpe snede zorgt ervoor dat de plant zich sneller kan herstellen en ziektes en schimmels minder kans hebben om de plant binnen te dringen.
- Verwijder eerst de dode bladeren. Deze laten makkelijk los en kun je eenvoudig eruit ‘kammen’. Dit scheelt onnodig knipwerk. Dood materiaal hoef je natuurlijk niet te snoeien.
- Knip met een snoeischaar lange en dikke pluimen weg. Vooral bij Pampasgras zijn deze stengels erg dik en lastig te snoeien met een heggenschaar.
- Snoei nu met de heggenschaar al het overhangend blad weg. Zo heb je goed zicht op de plant en vorm van de kluit.
- Snoei de stengels van het siergras nu flink terug.
Groenblijvende siergrassen tot een hoogte van 15-20 cm
Bladverliezende siergrassen tot een hoogte van 5-10 cm - Hark het losse snoeisel uit de kluit en ruim het snoeiafval op. Zo verminder je de kans op ziektes en schimmels.
Siergrassen snoeien met het juiste snoeigereedschap
Het gebruik van het juiste gereedschap is essentieel voor effectief snoeien en het minimaliseren van schade aan de plant. De volgende gereedschappen zijn hiervoor geschikt:
- Snoeischaar
Kies een scherpe snoeischaar voor kleinere grassen of voor het precisiewerk. - Heggenschaar
Een scherpe heggenschaar is ideaal voor het efficiënt snoeien van grotere grassen. - Takkenschaar
Voor dikkere stengels of moeilijk bereikbare plekken kan een takkenschaar handig zijn. - Handschoenen
Draag handschoenen tijdens het snoeien van siergrassen, want de bladeren kunnen scherp zijn.
Wees niet te bang met snoeien, al kan het er soms rigoureus aan toe gaan. Siergrassen zijn sterk en kunnen daar goed tegen. Zolang het niet meer streng gaat vriezen zal het siergras snel weer uitlopen en uitbundig groeien en bloeien. Het belangrijkste is om goed schoon en scherp snoeigereedschap te gebruiken, het snoeisel op te ruimen en uiteraard in de juiste periode te snoeien.