Mieren in het gazon

Wat te doen tegen mieren in het gazon?

Iedere tuinbezitter zal vroeg of laat te maken krijgen met mieren in de tuin. Ze nestelen zich in de border, onder de bestrating, maar ook in het gazon.
In eerste instantie kunnen mieren in het gazon niet veel kwaad, maar als de leefomstandigheden ideaal zijn kan een mierenkolonie zich snel uitbreiden en uitgroeien tot een ware plaag. Waarom heb je mieren in je tuin, wat voor schade kunnen ze veroorzaken en hoe kom je van deze kriebelige creatures af?

Welke overlast veroorzaken mieren in het gazon?

Uiteindelijk kan een mierenplaag in het gazon flinke schade veroorzaken. Mieren maken veel kamers en tunnels en werken de overtollige grond naar de oppervlakte. Gras wordt bedolven onder een laag aarde en kan verstikken.
Het graven van tunnels brengt ook schade aan aan het wortelgestel waardoor gras kan afsterven.
Ook kunnen de tunnels instorten waardoor er verzakkingen in het gazon kunnen ontstaan.
Uit eigen ervaring weet ik ook hoe erg mieren kunnen kriebelen als je in een mierennest gaat zitten. Om nog niet van de rode mieren spreken.
Tip: check bij een picknick op op het gazon of je niet in een mierennest gaat zitten…

Waarom komen er mieren in je gazon?

Als je mieren wilt bestrijden dan is dat 1 ding. Maar wat is de oorzaak dat mieren zich juist in jouw gazon erg thuis voelen? Het achterhalen van de oorzaak en deze aanpakken is vaak net zo effectief of zelfs effectiever dan de mieren (het gevolg) te bestrijden.
Mieren hebben een aantal factoren nodig om een kolonie te vestigen, uit te breiden en te behouden. Door deze waar mogelijk weg te nemen vergroot je de kans dat de mieren een andere woonomgeving gaan zoeken.

 • Voedsel

  Mieren hebben voedsel nodig, voor zichzelf, maar ook om de larven te voeden.
  Als er ruim voldoende voedsel voorhanden is zijn de mieren natuurlijk gek als ze gaan verhuizen.Bladluis is het favoriete voedsel van de mieren. nou ja, niet de bladluis zelf maar de honingdauw die bladluizen uitscheiden. Je zou het zelfs kunnen vergelijken met een boerderij. De bladluizen worden beschermd en ‘gemolken’ door de mieren.
  Kijk zeker je planten na op bladluis en verdelg ze als je ze daadwerkelijk aantreft.Zorg ook voor een opgeruimde tuin zonder voedselresten. Ook gevallen vruchten van fruitbomen zijn aantrekkelijk voor mieren.

 • Vocht

  Mieren hebben vocht nodig om te overleven. Nu kun je makkelijk poeltjes en of bijvoorbeeld een blad waar water in staat verwijderen.
  Maar mieren zijn natuurlijk erg klein en hebben aan een druppeltje water meer dan genoeg. Vocht wegnemen is dan ook een zeer lastige factor om weg te nemen.

 • Schuilplaats

  Door de tuin opgeruimd te houden en losse takken, bladeren en afval te verwijderen zorg je ervoor dat er minder schuilplaatsen zijn voor de mieren. Ook het regelmatig maaien van je gazon verminderd de schuilplaatsen.

Hoe kun je het beste mieren bestrijden in het gazon?

Er zijn diverse manieren om mieren te bestrijden om mieren in het gazon te bestrijden. Naast de omgeving zo aantrekkelijk als mogelijk te maken kun je verschillende huis, tuin en keukenmiddeltjes gebruiken, natuurlijke vijanden van de mier inzetten of een bestrijdingsmiddel gebruiken.

Als een mierenkolonie zich eenmaal heeft gevestigd en goed heeft ingegraven, dan lijkt het soms of er geen enkel middel werkt. Een mierenplaag kan erg hardnekkig zijn, maar door de bestrijding vol te houden zal je uiteindelijk je gazon weer terugwinnen van de mieren.

Huis, tuin en keukenmiddeltjes tegen mieren in het gazon

 • Azijnwater

  Meng 1 deel azijn met 2 delen water en spuit dit met een flacon op het mierennest.
  Door dit dagelijks te herhalen zullen de mieren uiteindelijk verdwijnen. Een met azijn water doordrenkte is natuurlijk geen pretje om in te wonen.

 • Knoflook en citroensap

  Pers enkele teentjes knoflook of een citroen en verdun enigszins met water. Sproei de substantie regelmatig op het mierennest en ze zullen snel hun biezen pakken.

 • Baking soda en Maizena

  Door baking soda of Maizena 1 op 1 te mengen met poedersuiker kun je zelf eenvoudig een aantrekkelijk middel maken tegen mieren. De mieren komen komen af op het zoete poedersuiker en nemen het mengsel mee de mierenhoop in. De baking soda en Maizena kunnen niet verteerd worden door de mieren waardoor deze zullen sterven.

 • Geurende planten waar mieren niet van houden

  Er zijn ook een aantal planten waar mieren vanwege de geur niet van houden. Om deze in het gazon te planten is misschien wat te ver gezocht, maar planten langs de randen van het gazon kan al voldoende zijn om de mieren op afstand te houden.

 • Kokend water

  Gebruik kokend water om over het mierennest te gooien. De mieren zullen verbranden en verdrinken. Geen plezierige manier, maar wel effectief.
  Als je dit veelvuldig toepast zullen ook de grasplantjes kunnen verbranden, maar deze zullen zich goed herstellen. Eventueel kun je aangetaste plekken bijzaaien.Tip: Gebruik het kookwater als je aardappels of pasta hebt gekookt.

   

Natuurlijke vijanden inzetten tegen mieren in het gazon

Mieren hebben veel natuurlijke vijanden. Bepaalde slakken, kevers en rupsen doen zich maar al te graag tegoed aan een mierenkolonie. De bekendste natuurlijke vijand is de miereneter, maar deze zul je in Nederland niet snel in het wild aantreffen.

Aaltjes tegen mieren
Een andere bekende vijand van de mier zijn aaltjes. Plekken met aaltjes worden door de mieren vermeden aangezien de aaltjes zich tegoed aan de mierenlarven.
Het mooie is dat je deze aaltjes online of in het tuincentrum kunt kopen en zo op een biologische manier kunt bestrijden. Daarnaast doen de aaltjes zich ook nog eens tegoed aan andere larven die schadelijk zijn voor je gazon zoals emelten en engerlingen.

Bestrijdingsmiddelen tegen mieren in een gazon

Als huis, tuin en keukenmiddeltjes en een biologische aanpak niet voldoende zijn dan kun je altijd nog terugvallen op bestrijdingsmiddelen.
Let er wel op dat mierenpoeder een vergif is en houdt deze dan ook uit de buurt van gewenste dieren, kinderen en jezelf.

 • Mierenpoeder strooien

  Het effectiefste bestrijdingsmiddel tegen mieren is mierenpoeder. Mierenpoeder doodt de mier direct of zorgt ervoor dat de mier gedesoriënteerd raakt en de weg naar huis niet meer kan terugvinden. Ook dan zal de mier uiteindelijk sterven.
  Mierenpoeder van HG werkt al binnen een uur. Je strooit eenvoudig wat HG mierenpoeder bij de ingang van het mierennest. De mieren lopen het poeder zo naar binnen.

 • Mierenpoeder oplossen

  Je kunt ook kiezen voor een mierenpoeder dat je met water kunt oplossen. Je kunt zo makkelijk en effectief het middel in het gangenstelsel gieten zonder je gazon te beschadigen en poeder aan het oppervlakte te laten liggen. Minder verlies van poeder en een groter effect dus.

 • Mierenlokdoos, mierenspray en mierengel

  Ondanks dat deze middelen wel effectief zijn tegen mieren zijn deze middelen minder geschikt voor toepassing in het gazon. De lokdozen, sprays en gels zijn wel prima te gebruiken tegen mieren tussen en onder de bestrating en in huis.

Er zijn zoals je ziet veel mogelijkheden om mieren in het gazon te bestrijden. Kies je voor een natuurlijke manier of grijp je direct naar een gif? Dat is een beslissing die je alleen zelf kunt maken, maar mijn eerste voorkeur is om te starten met een biologisch middel en pas als dat niet voldoende werkt een zwaarder middel inzetten.
Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.