Slakken bestrijden

Slakken bestrijden: Zo kom je snel van slakken af!

Slakken komen in elke tuin wel voor. In de ene tuin slechts sporadisch, maar soms kunnen slakken een ware plaag vormen en zich tegoed aan je geliefde tuinplanten. Ze zijn behoorlijk vraatzuchtig en laten je planten met flinke gaten achter.
Slakken bestrijden is nodig om te voorkomen dat er een ware plaag ontstaat en er veel schade ontstaat aan je beplanting. Hoe voorkom en bestrijd je slakken in de tuin is dan ook een veelgestelde vraag en gelukkig zijn er tal van oplossingen om slakken te bestrijden en te voorkomen.

Zowel huisjesslakken als de naaktslakken trekken er graag op uit om zich tegoed te doen aan je tuinplanten. De Hosta is bij de slakken erg in trek waardoor de Hosta’s vaak voorzien van aangevreten blad. Ook ander vooral jong blad en kiemen ontkomen niet aan de vraatzucht van deze glibberige (onder)kruipsels. > Bekijk alle producten tegen slakken

Hoe voorkom je slakken?

Slakken kun je voorkomen door je tuin zo onaantrekkelijk als mogelijk te maken voor slakken. Dit kun je doen door je tuin te voorzien van een slak-onvriendelijke bodembedekking, het plaatsen van slak barrières, het planten van beplanting waar slakken niet van houden en door je tuin netjes en opgeruimd te houden. Een groot gedeelte van de slakken kun je zo al prima op afstand houden.

100% slakken tegenhouden zal niet gaan, maar door 1 of meerdere van deze preventieve maatregelen te nemen ben je al een eind op weg naar een slakkenvrije tuin.

Bodembedekking tegen slakken

Slakken hebben een hekel aan een ruwe, scherpe ondergrond waar ze overheen moeten kruipen of glijden. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van schelpen, grind of cacaodoppen. Naast de afschrikwekkende werking tegen slakken is het ook een fraai gezicht in je tuin.
Cacaodoppen hebben naast de structuur ook een geur waar slakken niet van houden. Dubbel zoveel effect dus.
> Bestel cacaodoppen in verschillende formaten

Andere bodembedekking die je rondom je planten kunt strooien zijn basaltmeel, lavagruis of dennennaalden. Ook hier hebben slakken een hekel aan, maar het ziet ook wat minder fraai uit dan grind, schelpen of cacaodoppen.

Barrière om slakken te weren

Naast de bodembedekking waar slakken een hekel aan hebben zijn er ook speciale slakken barrières. Door de hoogte en hoek van deze barrières kunnen slakken hier niet overheen komen. Het is effectief, maar eerlijk is eerlijk, het is geen fraai ogende oplossing. Zeker als je meerdere planten wilt beschermen moet je om elke plant een kunststof barrière plaatsen.

Een andere effectieve barrière tegen slakken is het gebruiken van koper. Als de slakken over koper heen kruipen krijgen ze door een elektrische schok. Het koper en de slijmlaag reageren namelijk op elkaar met een klein schokje tot gevolg. De slak is hier niet van gediend en maakt dat ie wegkomt. (uiteraard wel in een slakkengangetje) De koperen strips kun je rondom de beplanting plaatsen. Zowel rondom individuele beplanting als complete borders.
> Koper tape in verschillende lengtes

Beplanting om slakken af te schrikken

Hoewel slakken zich graag tegoed doen aan je tuinplanten zijn er ook planten waar ze een hekel aan hebben. De geur van deze beplanting staat de slakken niet aan waardoor ze gauw verder kruipen. Je kunt deze beplanting als cordon rondom de tuinplanten plaatsen die je wilt beschermen, maar ook langs de buitenranden van de tuin planten om de slakken daar al af te schrikken. Uiteraard kun je ook de slak werende beplanting mengen tussen de planten waar slakken dol op zijn.

Lijst met planten waar slakken niet van houden:

 • Knoflook – Allium sativum
 • Tijm – Thymus
 • Vingerhoedskruid – Digitalis
 • Zeeuws knoopje – Astrantia
 • Oostindische kers – Tropaeolum majus
 • Duizendblad – Achillea
 • Vrouwenmantel – Alchemilla
 • Lavendel – Lavandula angustifolia
 • Kattenkruid – Nepeta
 • Goudsbloem – Calendula officinalis
 • Hyssop – Hysop officinalis
 • Venkel – Foeniculum
 • Munt – Mentha
 • Monnikskap – Aconitum
 • Salie – Salvia officinalis
 • Bieslook – Allium schoenoprasum
 • Koningskaars – Verbascum
 • Akelei – Aquilegia
 • Kerstroos – Helleborus
 • Ezelsoor – Stachys byzantina

Een opgeruimde tuin tegen slakken

Zorg ervoor dat je tuin netjes en opgeruimd is. Slakken schuilen meestal overdag en komen s’ochtends vroeg of in de avond tot leven. Door het wegnemen van schuilplaatsen zoals hoopjes bladeren of lang gras kun je je tuin onaantrekkelijk maken voor slakken.
Slakken leggen in het voorjaar eitjes. Je herkend deze als kleine witte bolletjes. Door deze bolletjes te verwijderen als je deze tegenkomt voorkom je dat de eitjes uitkomen en de jonge slakken zich tegoed doen aan de beplanting.

Slakken bestrijden

Als de pogingen om slakken te voorkomen niet genoeg effect hebben dan zijn er verschillende manieren om slakken te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van huis, tuin en keukenmiddeltjes om slakken te lokken en te vangen. Het inzetten van natuurlijke vijanden van slakken is ook erg effectieve methode. Daarnaast is er ook nog gif ofwel slakkenkorrels om slakken te doden, maar persoonlijk zie ik dat als het laatste redmiddel mocht er niks anders afdoende helpen.

Huis tuin en keukenmiddeltjes tegen slakken

Met producten die je vaak al in huis hebt kun je prima slakken lokken en vangen. Deze tips worden al lang met succes toegepast om slakken te bestrijden. Sommige methodes zijn uiteraard effectiever dan de andere. Dit is ook afhankelijk van hoe groot de slakkenplaag is. Probeer verschillende van deze grootmoeders tips tegen slakken uit om er achter te komen welke het meest effectief is tegen slakken in jouw tuin.

 • Bierval
  Slakken kunnen een biertje blijkbaar niet weerstaan. De geur is erg verleidelijk waardoor de slakken maar al te graag op het bier af komen. Vooral bruin bier trekt de slakken aan. Door het bier in een bekertje of schaalt te doen en deze voor de helft in te graven maak je eenvoudig een slakkenval. De slakken vallen in de beker of het schaaltje en kunnen er niet meer uitkomen.
  Vooral als de slakkenplaag nog niet zo heel groot is is een bierval een zeer effectieve methode.
 • Citrusvruchten val
  Ook op citrusvruchten zoals sinaasappels en pompelmoes zijn slakken verzot. Door de lege schillen ondersteboven in de tuin te leggen creëer je aantrekkelijke schuilplaats voor slakken. Maak wel een opening waar de slakken door kunnen kruipen. Controleer regelmatig de slakkenval en verwijder de slakken uit de tuin.
 • Koffiedrab strooien
  Strooi en meng rondom de planten koffiedrab met de aarde. Naast de filterkoffie kun je ook gebruikte Senseo pads hiervoor gebruiken. Knip de pads open en vang de koffiedrab op in een bakje. Na een paar dagen sparen heb je voldoende koffiedrab om te verwerken rondom de planten. Slakken kunnen niet zo goed tegen de cafeïne en zullen de deze omgeving graag vermijden.
 • Natte krant
  Slakken houden van een vochtige omgeving. Als je de krant hebt uitgelezen kun je deze vochtig maken los opgerold in de tuin leggen. Na een paar uur zul je zien dat er zich al enkele slakken hebben verzameld. Verwijder de krant met slakken en al en herhaal dit trucje dagelijks om op een eenvoudige manier slakken te vangen.
 • Prei
  Een andere manier om slakken te vangen is met een prei. Leg de prei in de tuin en de slakken zullen hier op af komen. Als er slakken op de prei zitten dan verwijder je deze eenvoudig met slakken en al uit je tuin.

Natuurlijke vijanden van slakken inzetten

Door de komst van natuurlijke vijanden van slakken te stimuleren zorg je ervoor dat de slakken zelf op het menu komen te staan. Vogels en egels doen zich maar al te graag tegoed aan een haute cuisine maaltijd van Escargots.
Zorg ervoor dat je tuin vogel en egelvriendelijk gemaakt wordt door het creëren van nestkastjes voor de vogels en schuilmogelijkheden voor de egel.

Je kunt ook aaltjes inzetten tegen slakken. Deze koop je met honderdduizenden tegelijk en laat je los in de tuin. Deze kleine wormpjes zullen de slakken opzoeken en binnendringen. Na enkele dagen zal de slak sterven. De aaltjes gebruiken de dode slak als voedingsbodem voor hun nageslacht waarna het proces weer van voor af aan begint met de jacht naar hun nieuwe prooi.
> Bestel hier aaltjes om slakken te bestrijden

Slakkenkorrels

Mochten de bovenstaande methodes tegen slakken niet afdoende zijn, dan kun je ook nog terugvallen op slakkenkorrels om de slakken te doden. Kies wel natuurvriendelijke slakkenkorrels uit om andere levende wezens te sparen.
De korrels worden door de slakken opgegeten waardoor ze dood gaan. Strooi s’avonds als de slakken actief worden slakkenkorrels rondom de beplanting en blijf dit regelmatig herhalen zolang er nog slakken zichtbaar zijn.

Zoals je ziet zijn er vele mogelijkheden om slakken te voorkomen en te bestrijden in je tuin. Een enkele slak zal nog niet zoveel schade aanrichten, maar het is belangrijk om actie te ondernemen voordat de slakken een ware plaag gaan vormen.
Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.