Een nieuw gazon aanleggen? Voor een direct groen resultaat kun je graszoden leggen. Met een vierkante meter per rol schiet dat lekker op en zie je direct resultaat. Na ongeveer 2 a 3 weken is je nieuwe gazon al te betreden. Hoe kun je nu het beste graszoden en welke voorbereidingen dien je treffen? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf eenvoudig een gazon aanlegt met graszoden.
Waarom voor graszoden kiezen?
Direct resultaat
Het voordeel van graszoden ten opzichte van gras inzaaien is het directe resultaat. Je beschikt direct over een gazon en kunt deze na enkele weken al in gebruik nemen.
Sterk wortelstelsel
Graszoden zijn speciaal gekweekt om in jouw uitgerold te worden. Ook de onderkant van de graszoden zijn goed ontwikkeld met een sterk wortelgestel.
Kunnen het gehele jaar gelegd worden
Buiten vorstperiodes en sneeuw om kunnen graszoden het gehele jaar gelegd worden.
Wanneer kun je graszoden leggen?
Zoals gezegd, graszoden kun je het gehele jaar leggen. Zolang het maar niet vriest of sneeuwt. Ook als er een vorstperiode aan zit te komen kun je graszoden leggen. De wortels zullen even pauze nemen en zodra vorstperiode over is komen ze weer tot leven.
Wil je er zeker van zijn dat de wortels direct beginnen met groeien dan is een periode met een bodemtemperatuur boven de 6 graden ideaal. Zelfs bij deze lage temperatuur zullen de wortels zich ontwikkelen en het gras beginnen met groeien.
Bij warm weer dien je de bodem eerst goed te besproeien zodat de aarde enigszins vochtig is en de wortels direct water kunnen opnemen. Geef ook na het leggen de graszoden regelmatig een sproeibeurt.
De ideale bodem om graszoden te leggen
Gras heeft een luchtige goed doorlatende bodem nodig om zich goed in te kunnen wortelen. Voedingsstoffen en vocht moeten makkelijk worden opgenomen. Daarnaast is het belangrijk om te starten met een juiste zuurtegraad. Voor gazon is een PH waarde van 6 ideaal. Je kunt dit makkelijk meten met een PH meter of door een bodemmonster te nemen.
Daarnaast is de structuur van groot belang, De ondergrond moet luchtig genoeg zijn om overtollig water door te laten en zodat de wortels makkelijk kunnen groeien. Bij een te dichte grond kan overtollig water niet wegvloeien en kunnen de wortels van de grasmat zelfs gaan rotten.
Een mengsel van tuinaarde en zand is ideaal. Er zitten voldoende voedingsstoffen in en laat overtollig water makkelijk door. Daarnaast is de grond makkelijk te bewerken en te egaliseren.
Frees de bovenlaag goed door elkaar. Zorg voor een bewerkte toplaag van in ieder geval 20 cm. De grond is zo lekker luchtig en goed te bewerken. Je kunt nu de bovenlaag egaliseren en tegelijkertijd overgebleven stenen en wortels wortels verwijderen.
De ondergrond ga je nu enigszins inklinken met een tuinwals of ouderwets met voetenwerk. Eventuele plekken die wat verder inzinken vul je op met wat extra aarde.
Met de achterkant van een brede hark kun je grond goed uitvlakken. Zo heb je straks een gazon zo strak als een biljartlaken.
Maar het is nog niet gedaan.. Je gaat nogmaals met een hark de grond lichtjes bewerken. Met de tanden in de grond hark je zo de toplaag tot een diepte van ongeveer 5 centimeter open. Zo creëer je een ideale ondergrond voor de wortels om makkelijk in te groeien.
Zoals je ziet is de grond voorbereiden best veel werk, maar hoe meer aandacht je er nu aan besteed, hoe meer profijt je er later van hebt.
Graszoden uitrollen
Na al dat harde werk is het eindelijk tijd voor het leukste gedeelte: de graszoden uitrollen.
De grond zal je straks niet meer zien, best zonde na al dat harde werk. Maar met het leggen van de graszoden heb je direct resultaat en eer van je werk.
Als eerste rol je de graszoden uit langs de buitenranden van het gazon. Het beste kun je na het uitrollen van de eerste grasrol een brede plank over het gras leggen. Zo voorkom je dat er kuilen ontstaan door de hielen en neuzen van je schoenen.
Nu het gazon is afgekaderd kun je het vlak gaan invullen. Het makkelijkste is om 1 lijn in zijn geheel te leggen. Als je aan de overkant bent aangekomen start je daar met de volgende lijn in tegenovergestelde richting tot je om en om het gehele oppervlakte hebt gevuld.
Je zult zelden op een hele rol uitkomen. De graszoden kun je makkelijk op maat snijden met een oud broodmes. Zorg ervoor dat passtukken minimaal 30 centimeter groot zijn. Zorg er ook voor dat de naden in de breedte minimaal 30 centimeter verspringen ten opzicht van de vorige rij. Soms is dat even wat puzzelwerk, maar hoe minder naden je hebt des te beter.
Als alle graszoden en passtukken liggen kun je de gehele mat aanrollen met een tuinwals zodat de wortels goed contact maken met de ondergrond en de naden dichtgedrukt worden.
Je kunt dit ook doen door een plank neer te leggen en over de gehele lengte goed aan te lopen. Voor kleinere oppervlakte werkt dit prima.
Verzorging na graszoden leggen
Je hebt nu een strak groen gazon, maar je moet even geduld hebben om er gebruik van de maken. Na enkele dagen zullen de wortels zich gaan ontwikkelen.
Je kunt het beste een sproeier neerzetten op het gazon en de eerste weken regelmatig sproeien.
Na 1 a 2 weken zijn de graszoden al goed gehecht. je kunt dit controleren door voorzichtig een mat op te tillen. Als deze makkelijk loskomt en nog weinig wortelgroei heeft moet je helaas nog even wachten. Als de mat al goed is vastgegroeid en niet direct loskomt kun je voorzichtig beginnen met een eerste maaibeurt. (uiteraard alleen als het al nodig is).
Na 2 a 3 weken is de nieuwe grasmat meestal al volledig vastgegroeid en kun je het gazon normaal betreden. Maar het is nog niet gedaan.. na de aanleg van een gazon volgt het regelmatig onderhouden van je gazon om deze net zo mooi strak en groen te houden zoals het nu is. Wat je daarvoor moet doen lees je hier.
Nog een laatste belangrijke tip: leg de graszoden met de groene kant boven 🙂