Regenwater afvoeren opvangen

Regenwater opvangen, afvoeren en (her)gebruiken in je tuin

Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar Nederland is een echt regenland. En de hoeveelheid regen is de afgelopen 100 jaar ook nog eens met 25% toegenomen. Regenwater afvoeren is in steeds meer tuinen een probleem. Regenwater opvangen en hergebruiken kan dat voor een gedeelte al oplossen.

Tegenwoordig valt er per jaar iets meer dan 800 mm regen per vierkante meter. Als het regenwater zijn weg kan vinden en in de ondergrond kan doordringen is dat geen probleem, maar er is meer bebouwing en ook tuinen hebben meer bestrating cq dichte oppervlaktes in vergelijking met vroeger. Regenwater kan niet voldoende op een natuurlijke manier zijn weg vinden en kan tot wateroverlast leiden.

De afvoer van regenwater gebeurt nu nog door het opvangen en afvoeren via het riool.
Door de grote hoeveelheden regenwater komt het rioolstelsel daardoor onder druk te staan. Rioleringen kunnen overstromen en regenwater kan niet meer afgevoerd worden met wateroverlast tot gevolg.

Aan de hoeveelheid regen kunnen we zelf helaas niet zoveel doen. Als tuinbezitter kun je wel met een aantal rekening houden. Zo kun je regenwater bijvoorbeeld hergebruiken of ervoor zorgen dat regenwater geleidelijk weg kan lopen zonder het rioolstelsel te overbelasten.

Subsidie op het ontkoppelen van regenwater

Steeds meer gemeentes in Nederland zijn druk bezig om het regenwater gescheiden van het riool op te vangen en af te voeren. Er worden aparte buizen aangelegd om het regenwater af te voeren en (tijdelijk) op te slaan in regenwaterbuffers.

Gemeenten stimuleren particulieren om hetzelfde te doen in eigen tuin. Sommige gemeenten hebben hiervoor zelfs een subsidie beschikbaar. Zo kun je aanpassingen doen in je tuin om het regenwater niet af te voeren via het riool. Vraag bij je eigen gemeente na of deze subsidie in jouw woonplaats van toepassing is en wat de exacte voorwaarden zijn. Bekijk hier of jouw gemeente een subsidie beschikbaar heeft.

Regenwater opvangen en hergebruiken

Wij als Nederlander houden van gratis. En dat komt mooi uit. Er valt genoeg regenwater waar we helemaal niks voor hoeven te betalen. Waarom zou je dan geen gebruik maken van dat kadootje?

Wat kun je zelf doen om regenwater op te vangen of te ontkoppelen van het riool?
Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de manieren om het regenwater op een ecologische wijze te managen. ( Ja je mag jezelf straks regenwater manager noemen in eigen tuin 🙂

Een regenton plaatsen

Een simpele manier om regenwater op te vangen en te hergebruiken is door het plaatsen van een regenton. Deze kun je makkelijk koppelen aan de afvoerbuizen van de dakgoot. Gemiddeld heeft een huis in Nederland een dakoppervlak van 60 m2 waarmee je 39.000 liter regenwater kan opvangen. Per dag gezien is dat om en de nabij 100 liter regenwater. Nu hoor ik je denken: Dat moet dan zeker een flinke regenton worden?

Per m2 beplanting en gazon kun je gemiddeld tot 20 liter water geven per m2 per dag bij droog weer en indien nodig. Je zult verbaasd zijn hoe snel je regenton leeg zal zijn waardoor je bijna gaat hopen op nog meer regen. Per jaar kun je zo al gauw duizenden liters regenwater hergebruiken in je tuin. Als de regenton vol is en je geen water nodig hebt in de tuin zal de rest van het regenwater zoals normaal via de regenpijpen worden afgevoerd door middel van een overloop. Regentonnen zijn er in verschillende afmetingen van minder dan 50 liter tot meer dan 1000 liter. Welke afmeting je nodig hebt hangt helemaal af van de hoeveelheid regenwater die je kunt opvangen, de hoeveelheid regenwater die je kunt hergebruiken en het gewenste design van de regenton.

Er zijn vele verschillende soorten regentonnen. Van de standaard plastic regenton, tot opvouwbare regentonnen en regentonnen die tevens dienst doet als plantenbak. Bekijk hier het assortiment plastic regentonnen.

 

Ondergrondse watertank plaatsen

Een methode die veel in Duitsland wordt toegepast en ook in Nederland steeds populairder wordt is het plaatsen van een ondergrondse regenwatertank. Deze kant en klare tanks worden ingegraven in de grond en kunnen tot wel tienduizenden liters regenwater opslaan.

Vooral voor grote tuinen zijn deze ondergrondse regenwaters een goed oplossing. Je hebt veel water voorhanden om de tuin mee te besproeien en ontlast zo de reguliere regenwaterafvoer. De tanks worden door middel van buizen aangesloten op de regenpijpen en zijn voorzien van een overloop. Als de tank vol is zal het regenwater via de reguliere weg worden afgevoerd. Door middel van een pomp kun je het regenwater uit de tank pompen en gebruiken voor je tuin.

Bovengrondse waterbuffer

Het opvangen van regenwater kun je ook in de tuin integreren. De waterbuffer wordt daarmee onderdeel van het ontwerp van je tuin en kun je eventueel aanplanten met vochtminnende planten.

Door het aanleggen van een regenwaterbuffer vang je het regenwater op en zorg je ervoor dat overtollig regenwater geleidelijk kan infiltreren in de grond.

Het principe is eigenlijk heel simpel. Door een verlaging aan te brengen in de tuin creëer je een waterbuffer. Water zoekt zijn weg van nature naar het laagste punt.Ook kun je het regenwater van daken naar de waterbuffer leiden. Hierbij koppel je ondergronds afvoerbuizen aan de regenpijpen die je laat uitkomen in de regenwaterbuffer.
De afmeting en diepte van de regenwateropvang is afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt in je tuin en op je dak. Ook de grondsoort is hierbij van belang. In zandgrond zal het water sneller kunnen infiltreren in de grond dan bij een kleigrond.

Voor een gemiddelde tuin heb je al gauw een regenwaterbuffer van 4m3 tot 6m3. Je kunt klein beginnen en stap voor stap de buffer uitbreiden als dat nodig is.

Grindstrook en grindkoffers

Regenwater kun je ook tijdelijk opslaan en geleidelijk in de grond laten infiltreren door gebruik te maken van grindstroken of grindkoffers.

Een grindstrook is een uitgegraven sleuf van 15 a 20 cm diep bekleed met geotextiel en gevuld met grind. Je kunt deze stroken aanbrengen aan het einde van een terras of langs paden.
Het regenwater wordt opgevangen, tijdelijk opgeslagen in de ruimtes tussen het grind en kan uiteindelijk geleidelijk in de bodem infiltreren.
Als de bodem in je tuin het water niet goed doorlaat kun je met een grondboor diepere gaten boren. Hierin plaats je een infiltratiebuis en vult de gehele buis met grind.

Grindkoffers zijn grotere en diepere oppervlaktes gevuld met grind. Je kunt afhankelijk van de afmeting zowel het oppervlaktewater als het regenwater van daken tijdelijk opslaan en geleidelijk in de bodem laten infiltreren.

Regenketting

Een creatieve oplossing zijn regenkettingen. Als vervanging van de regenpijp kun je ook een ketting gebruiken die je laat uitlopen in een regenton, grindstrook of grindkoffer. Het regenwater loopt via de ketting naar beneden en komt terecht in de regenton of vindt onderaan zijn weg in het grind.

Als er veel wind staat zal het regenwater de ketting niet goed kunnen ‘volgen’ waardoor het regenwater kan wegwaaien. Een regenketting is een creatieve oplossing, maar niet altijd even praktisch.

Combineren van systemen

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden om regenwater in je tuin op te vangen, te hergebruiken en geleidelijk te laten weglopen in eigen tuin.
Deze verschillende manieren kun je afzonderlijk toepassen, maar je kunt deze ook prima met elkaar combineren. Vang bijvoorbeeld eerst regenwater voor hergebruik op in een regenton of ondergrondse watertank. De overloop kun je in een grindkoffer laten uitlopen. Bedenk wat je zelf zou kunnen doen om het riool te ontlasten en zelf het regenwater in je tuin kunt managen. Door de subsidiemogelijkheden van diverse gemeenten hoeft het ook niet veel te kosten om het regenwater te ontkoppelen van de gemeentelijke afvoer.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.