Welk zand voor bestrating gebruiken? Het zand dat je het beste kunt gebruiken voor onder je bestrating is straatzand. Straatzand behoudt een goede stevigheid en zorgt ervoor dat overtollig water er snel zijn weg door vindt door de open structuur. Daarnaast dient de laag straatzand niet te dik te zijn en dient de onderlaag bij hoge belasting verder verstevigd te worden.
Zand is zand zou je misschien denken, maar er zijn al gauw meer dan 10 soorten soorten die je kunt gebruiken in je tuin. Maar welk soort zand is nu het meest geschikt om te gebruiken voor bestrating? Zoals hierboven al staat beschreven is straatzand het meest geschikt. Dat klinkt logisch, maar er worden nog dagelijks bestratingen gelegd zonder geschikt zand te gebruiken.
Waarom zand onder de bestrating?
Een zandbed onder de bestrating is als een fundering. Een stevige fundering zorgt ervoor dat je bestrating strak blijft liggen en niet gaat verzakken.
Het zandbed moet ook waterdoorlatend zijn zodat overtollig (regen)water makkelijk de bodem kan inlopen.
Een stevig, waterdoorlatend zandbed voorkomt ook dat je bestrating bij vorst niet kan opvriezen. Als het zandbed te dun is of water niet voldoende doorlaat kan de grond onder het zandbed en het water in het zand bevriezen en uitzetten. Je klinkers of tegels worden dan als het ware omhoog geduwd.
Ook is de ondergrond niet overal even stevig. Sommige plekken zijn zachter dan andere waardoor de ondergrond onregelmatig inklinkt. Door een zandbed aan te brengen en goed te verdicht ontstaat een vlakke en stabiele ondergrond die niet meer zal verzakken.
Hoe dik moet het zandbed onder bestrating zijn?
De dikte van het zandbed hangt af van de stevigheid van de ondergrond, het soort bestrating en hoe de bestrating belast wordt.
In onderstaande tabel heb ik de verschillende aanbevolen diktes van een zandbed voor je op een rij gezet. Zo kun je eenvoudig bepalen hoe dik het zandbed onder jouw bestrating dient te zijn.
Soms is alleen een zand niet genoeg en kun je gebruik maken van toevoegingen onder of door het zandbed. Vooral bij zwaarder belaste bestrating en dunne tegels is dat het geval.
Voor het gemak heb ik deze toevoegingen ook opgenomen in het overzicht.
Paden
Stevige ondergrond: 10-15cm
Onstabiele ondergrond: 20-30cm
Terras
Stevige ondergrond: 15cm
Onstabiele ondergrond: 20-30cm
Oprit
Stevige ondergrond: 20-30cm
Onstabiele ondergrond: 15cm op 30cm puin mix
Dunne tegels
Stevige ondergrond: 20cm gestabiliseerd zand.
Onstabiele ondergrond: 20cm gestabiliseerd zand op 20cm puin mix
Zandbed onder paden en terras
Onder paden en terrassen die niet zwaar belast worden kun je volstaan met een zandbed van 10 tot 15 cm dik mits de ondergrond stabiel is. Bij een onstabiele ondergrond dien je de dikte van het zandbed te verdubbelen naar 20-30 cm.
Het is belangrijk om het zandbed goed te verdichten om een stevige stabiele ondergrond te krijgen voor de bestrating.
Zand onder een oprit
Het zandbed onder een oprit dient dikker te zijn dan een zandbed voor onbelaste bestrating. Hiervoor kun je 20-30 cm aanhouden op een stabiele ondergrond.
Het nadeel van een dik zandbed is dat er na verloop van tijd spoorvorming kan ontstaan doordat de wielen op 1 plek druk uitoefenen en het zand langzaam uit elkaar duwt.
Om spoorvorming te voorkomen kun je beter een laag van 30 cm steen puin of korrelmix onder een zandbed van 15 cm aanbrengen. Zo maak je de ondergrond een stuk stabieler en heeft het zand minder ruimte om weggeduwd te worden.
Gestabiliseerd zandbed
Voor een bestrating waarbij je gebruik maakt van dunne tegels van 2 a 3 cm dik kun je beter een gestabiliseerd zandbed gebruiken. Kleine verzakkingen vallen bij dunne tegels extra goed en deze tegels kun je ook niet goed aankloppen. Door het toevoegen en goed doormengen van cement aan het zandbed krijg je een stevige fundering voor dunne tegels.
Welk zand voor bestrating mee in te vegen?
Na het leggen van de bestrating wil je natuurlijk ook de voegen mooi afwerken. Niet voor ieder soort bestrating gebruik je hetzelfde soort voegzand.
Gebruik in ieder geval nooit ophoogzand. Doordat hier vaak leem in zit kunnen er vlekken ontstaan die moeilijk te verwijderen zijn.
Voor het invegen van betonstenen en klinkers gebruik je brekerzand. Dit zet zich goed vast in de voegen en laat water uitstekend door. Voor zwarte en antraciete betonstenen en klinkers is er speciaal donker invoegzand.
Siertegels en natuursteen veeg je in met zilverzand of witzand. Door de fijne structuur maak je geen krassen in de toplaag. Ook voor andere bestrating met zeer smalle voegen is zilverzand prima geschikt.
Voor brede voegen en het onkruidvrij houden van voegen zijn er diverse soorten soorten voegmortels. Deze veeg je eenvoudig met een bezig en vormt een harde laag. De voegen blijven dicht en onkruid kan zich er minder goed in hechten.
Online zand voor bestrating bestellen
Zand voor je bestrating is eenvoudig online te bestellen. Kies de juiste hoeveelheid en laat het zand bezorgen in handige bigbags of kies ervoor om het straatzand los te laten storten.
Ook leuk om te lezen: