Erfafscheiding voor de voortuin

Erfafscheiding voor de voortuin

Een erfafscheiding voor de voortuin? Lees hier wat de mogelijkheden zijn en welke juridische restricties er zitten op een erfafscheiding in de voortuin. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van een erfafscheiding, een houten hek, stapelmuur, schanskorf of toch kies je voor een haag? Door het plaatsen van een erfafscheiding in de voortuin baken je je tuin af en houd je ongewenste gasten en/of dieren buiten.

Welke soort erfafscheiding kiezen?

Er zijn vele verschillende soorten erfafscheidingen verkrijgbaar. Van simpel houten hekjes tot design metalen hekwerken. Misschien vind je een natuurlijke erfafscheiding voor jouw tuin de beste oplossing. Dan is er ook nog volop keuze in verschillende soorten lage haagbeplanting.

Welke soort je ook kiest, overleg altijd even met de buren zodat er geen misverstanden ontstaan. Zeker bij een erfafscheiding tussen 2 percelen.

Houten hekwerk

Een houten hekwerk klinkt misschien een beetje ouderwets, maar er zijn vele soorten en maten houten hekwerken voor de voortuin. Van nostalgische houtwerken tot een modern design hekwerk. Je kunt deze in de houtkleur laten of voorzien van een beitslaag of volle verflaag. Door de palen en het hekwerk in een verschillende kleur te verven creëer je een speels hekwerk.

Metalen hekwerk

Ook in metalen hekwerken is er volop te kiezen. Zo zijn er voordelige metalen hekwerken die al voorzien zijn van ‘prikkers’ je plaatst deze eenvoudig in de grond.
Daarnaast zijn er de metalen hekwerken die je tussen palen ophangt. Ook hier kun je weer kiezen uit nostalgische modellen bijvoorbeeld compleet met krullen en franse lelies of superstrakke hekwerken.

Wil je echt iets unieks? Een hekwerk dat eruit ziet als een kunstwerk op zich? Bekijk dan zeker eens de corten staal hekwerken voor de voortuin. Verkrijgbaar met een kant en klaar motief, maar het is ook mogelijk om zelf een ontwerp te maken (of laten maken).

Schanskorven voor de voortuin

Schanskorven zijn een unieke manier om je voortuin af te scheiden. Door het plaatsen van de lage schanskorven baken je de tuin af en houdt je bijvoorbeeld honden uit de tuin, daarnaast zien ze er ook gewoon erg fraai uit.

De mogelijkheden zijn eindeloos aangezien je de schanskorven met vele soorten materialen kunt vullen. Je kunt de schanskorven bijvoorbeeld vullen met natuursteen keien, glasbrokken of natuurlijke materialen zoals kokosnootschillen.

Stapelblokken

Met stapelblokken kun je eenvoudig een laag muurtje bouwen. De blokken worden aan elkaar verlijmd en vormen een solide afscheiding. Echter is een losse muur van stapelblokken niet altijd een even fraai gezicht. Mooier is het om van de stapelblokken een bloembak te maken.

Stenen muur

Een ouderwets gemetseld muurtje kan ook prima in je voortuin. Een combinatie van gemetselde pilaren met een metalen of houten hekwerk is ook erg fraai.
Gemetselde muurtjes voor de voortuin zijn vaak niet hoger dan 50 centimeter.

Haagbeplanting

Naast de bovenstaande bouwkundige erfafscheidingen kun je natuurlijk ook kiezen voor een natuurlijke erfafscheiding. Een strakke taxus haag, buxus haagjes of een losse haag van glansmispel (Photinia fraseri ‘Red robin’). Haagbeplanting mag ook hoger zijn dan een hekwerk of schutting zolang je maar voldoende afstand houdt tot de erfgrens en het zicht van verkeer op de weg niet blokkeert.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende mogelijkheden om je voortuin te voorzien van een erfafscheiding.
Om een bezoek van Meester Frank Visser te voorkomen is het wel belangrijk om van tevoren met de buren te overleggen indien het de erfafscheiding tussen jezelf en de buren betreft.

Wat zegt de wetgeving over een erfafscheiding voor de voortuin?

Een erfafscheiding op de erfgrens is eigendom van beide buren. Ook al betaald 1 buur de volledige kosten. Samen zijn de buren verantwoordelijk voor het onderhoud waarbij ieder zijn eigen kant vaak voor rekening neemt.

Wil je volledig eigenaar zijn en blijven van de erfafscheiding? Dan dien je deze geheel op eigen grond te plaatsen. Je bent dan ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de erfafscheiding aan beide kanten.

De hoogte van een erfafscheiding in de voortuin mag niet hoger zijn dan 100 centimeter. Behalve bij het plaatsen van een haag, hier is geen maximale hoogte voor, maar er mag geen overlast ontstaan. Ook dient het zicht van verkeer niet geblokkeerd te worden.

Naast deze landelijke bepalingen kunnen er regels zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente. Ook kunnen woningbouwverenigingen of VVE’s bepaling opnemen betreffende de erfafscheiding.
Vraag dit voor de zekerheid na en overleg altijd even met de buren. Je kunt hiermee een hoop problemen voorkomen en een bezoek van Meester Frank Visser vermijden.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.