Tuininspiratie opdoen

Tuininspiratie opdoen, struinen langs tuinen

Tuininspiratie opdoen is altijd een goed idee als je plannen aan het maken bent voor een nieuwe tuin. Je kunt zo eerst bekijken welke stijlen en materialen je mooi vind. Neem daar gerust even de tijd voor, ook als je al ongeveer weet hoe je je tuin wilt gaan inrichten. Een nieuwe tuin heb je voor jaren waardoor de keuzes die je nu gaat maken dan ook voor vele jaren van invloed zijn. Daarbij is het gewoon nog eens leuk uitje om lekker te struinen tussen de tuinen.

Waar inspiratie opdoen voor je tuin?

Er zijn vele manieren om inspiratie voor je tuin op te doen. Je hebt vast al vele websites bezocht en vele online voorbeelden gezien, maar het beste is om alles eens live te bekijken.
Je ziet zo veel beter hoe de materialen worden toegepast en ziet niet alleen het perfecte plaatje met de juiste belichting en vanuit de juiste hoek zoals je online veel tegenkomt.

Je kunt de voorbeeldtuinen en gebruikte materialen van meerdere kanten bekijken en voelen. Zo krijg je tenminste een goed beeld hoe sommige elementen in jouw tuin het beste tot zijn recht komen.

Bekijk tuinen in de buurt

Ga erop uit in de buurt en bekijk de tuinen van anderen. In je eigen buurt vind je vaak eenzelfde soort huizen en formaat tuinen waardoor je goed kunt vergelijken met je eigen perceel. Hoe hebben anderen de tuin ingedeeld, hoe zijn eventuele hoogteverschillen opgevangen etc. Uiteraard kun je natuurlijk niet bij iedereen zomaar de tuin inlopen, maar vragen om een kijkje te nemen kan altijd.

Bezoek tuincentra, hoveniers bedrijven en leveranciers

Bij bovenstaande bedrijven vind je naast de losse materialen ook vaak een aantal showtuinen. Je zult zien dat het vaak aan elkaar geplakte showtuinen zijn waardoor het ontwerp niet echt tot zijn recht komt. Maar showtuinen zijn een goede manier om kennis te maken met tuintrends, materialen en verschillende toepassingen.

Misschien kom je zelfs een showtuin tegen waarvan je in zijn geheel zegt: inpakken en meenemen. 🙂

Open tuinen en tuinparken

Er zijn in Nederland ook diverse parken met voorbeeldtuinen, vaak gebaseerd op een bepaald thema. Tuinispiratie kun je hier prima opdoen.
Het bekendste park is de Tuinen van Appeltern. Met meer dan 200 voorbeeldtuinen kun je er gerust een dagje uit van maken. Je kunt volop inspiratie opdoen door van tuin naar tuin te slenteren. Daarnaast zijn er regelmatig handige en leuke workshops die misschien van pas kunnen komen.

Wil je er een dagje uit van maken met de kids? Breng dan eens een bezoekje aan Wereldtuinen Mondo Verde. Naast een hele rits aan leuke attracties voor de kids (en jezelf natuurlijk) vind je diverse tuinen en parken gebaseerd op verschillende landstreken.
Bekijk bijvoorbeeld een Engelse landschapstuinen of breng een bezoek aan de italiaanse tuin compleet met waterval.
De tuinen zijn groot van opzet en vormen een leuke inspiratiebron als je je tuin een werelds tintje wilt geven.

Kortom, ga erop uit en bekijk, voel en beleef om vol met tuininspiratie en nieuwe inzichten thuis te komen. Al deze nieuwe inzichten kun je mooi gebruiken als je je tuin wilt gaan aanleggen. Het is altijd verstandig om eerst een goed plan te maken. Om je hierbij te helpen heb ik een artikel geschreven over het zelf maken van een tuinontwerp.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.