Tuinverlichting

Creëer een 2e tuin met tuinverlichting

Met het aanleggen van tuinverlichting creëer je functioneel licht en meer sfeer in je tuin. In de praktijk blijkt dat veel mensen bij het aanleggen of veranderen van de tuin de verlichting vergeten of als sluitpost gebruiken. En dat is zonde, met de juiste tuinverlichting haal je veel meer plezier uit je tuin. Je krijgt er in principe een extra tuin bij als de schemering invalt.

Er zijn verschillende soorten tuinverlichting (laagspanning, lichtnet, solar) en toepassingen (functioneel, sfeer). Daarnaast is er ook nog veel te kiezen op het gebied van de diverse soorten tuinlampen. Het vooraf maken van een lichtplan helpt je bij maken van keuzes en zorgt ervoor dat je de tuinverlichting optimaal benut in je tuin. Je tuin verdient het en daarmee zelf je zelf ook veel meer van je tuin kunnen genieten. Om je te helpen om de juiste tuinverlichting te kiezen en aan te leggen heb ik deze handige gids voor je samengesteld. Zo kom je stap voor stap naar een mooi verlichte tuin!

Wat kost het aanleggen van tuinverlichting?

Een van de meest gestelde vragen is: wat kost het aanleggen van tuinverlichting nu eigenlijk?
Een eenduidige prijs voor het aanleggen van tuinverlichting is helaas te maken. Er zijn vele factoren die uiteindelijk de totale prijs van tuinverlichting bepalen. Hoe groot is de tuin, hoeveel tuinlampen wil je aansluiten, wil je zelf de verlichting aanleggen of het laten doen? Dat zijn slechts enkele van de factoren die meespelen bij het bepalen van de kosten van de tuinverlichting.

Daarnaast is er ook nog volop keuze in de producten zelf. Kies je voor een voordelige prijs of ga je gebruik maken van hoogwaardige en duurzame materialen? Kortom, zo 123 is de prijs van het aanleggen van buitenverlichting niet te zeggen.

Welke soorten tuinverlichting zijn er?

In het kort zijn er 3 verschillende soorten tuinverlichting om uit te kiezen: Laagspanning, 220v/230v lichtnet en solarverlichting. Iedere soort heeft zo zijn eigen voor en nadelen. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de meest gebruikte verlichting voor buiten.

Laagspanning tuinverlichting

Laagspanning tuinverlichting heeft een laag voltage en is daarmee uitermate veilig te gebruiken. Daarnaast is laagspanning verlichting makkelijk zelf aan te leggen, zelfs als je 2 linkerhanden hebt. Laagspanning tuinverlichting is een makkelijke en veilige manier om verlichting aan te leggen in je tuin. Doordat er minder stroom door de kabels loopt hoeven de kabels minder diep weggewerkt te worden en zijn er minder risico’s mocht de kabel toch beschadigd raken.

De meest gebruikte laagspanning tuinverlichting maakt gebruik van 12 volt, maar ook 24 volt zie je steeds vaker voorbij komen. 12 volt ofwel laagspanning tuinverlichting is makkelijk aan te leggen en uit te breiden. Vooral in bestaande tuinen heeft dat zijn voordelen. De kabels zijn makkelijk weg te werken in borders of paden. Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is laagspanning tuinverlichting ook een uitstekende keuze. Er is een ruime keuze in lampen en tuinspots voor iedere toepassing.
Er bestaat het vooroordeel dat laagspanning verlichting minder lichtopbrengst heeft, maar het tegendeel is waar. De lichtopbrengst is evenredig en in combinatie met LED verlichting ook nog eens een stuk zuiniger dan 220 volt.

Bekijk laagspanning tuinverlichting

220 volt tuinverlichting

220 volt tuinverlichting is lange tijd de standaard geweest voor het verlichten van je tuin. Het grote nadeel is dat het in bestaande tuinen lastiger is aan te leggen. Zo moeten de stroomkabels voor een goede bescherming ingegraven worden op 40 a 50 cm en is het lastiger om de tuinverlichting uit te breiden. Voor het aanleggen van nieuwe tuinen is 220v een prima keuze. Wel is het aan te bevelen om vooraf een lichtplan te (laten) maken zodat de kabels op de juiste plek ingegraven kunnen worden en de stroompunten zich op de juiste plaats bevinden.

Solar tuinverlichting

De eenvoudigste manier om tuinverlichting aan te brengen is om gebruik te maken van solar tuinverlichting. Solar tuinverlichting maakt zoals de naam al zegt gebruik van zonne-energie.
In de lamp zit een zonnepaneel verwerkt die zonne-energie opwekt en opslaat in een accu. Zelfs als de zon niet schijnt zal de lamp dan branden.
Het grote voordeel van zonne-energie verlichting is dat je deze eenvoudig overal kunt plaatsen zonder rekening te houden met bedrading. Uiteraard dient de lamp wel voldoende zonlicht op te kunnen vangen om zichzelf op te laden.
Het nadeel van solar tuinlampen is dat je afhankelijk bent van de zon om in de energiebehoefte te kunnen voorzien. Zeker in een land als Nederland is de zonopbrengst niet altijd optimaal te noemen.
Als je keist voor het toepassen van solarverlichting kies dan zeker voor hoogwaardige producten die een goede lichtopbrengst hebben

Veel solar tuinlampen, zoals de populaire solar tuinverlichting van de Action zijn eigenlijk alleen geschikt als extra sfeerverlichting.

Welke tuinverlichting kiezen?

Om samen te vatten welke tuinverlichting je het beste kunt kiezen som ik ze nog even kort voor je op met de bijhorende voor en nadelen:

 • 12 volt tuinverlichting ( Mijn eigen favoriet)
  Energiezuinig, veilig en makkelijk aan te leggen. Geschikt voor het aanleg in zowel nieuwe tuinen als bestaande tuinen.
 • 220 volt tuinverlichting
  Veel keuze in producten. Minder makkelijk aan te leggen en uit te breiden in bestaande tuinen.
 • Solar verlichting
  Makkelijk aan te leggen, afhankelijk van zonlicht. Meer geschikt als extra en/of decoratieve verlichting.

Voor welke toepassing kan tuinverlichting gebruikt worden?

Bij het aanleggen van tuinverlichting is het belangrijk om te bepalen waarvoor je de verlichting wilt gaan gebruiken. De toepassingen zijn onder te verdelen in functionele verlichting en sfeerverlichting.

Functionele verlichting

Zoals de naam al doet vermoeden heeft functionele tuinverlichting een duidelijke functie. Denk hierbij aan het verlichten van een pad zodat je ziet waar je loopt, het uitlichten van een entree of verlichting die aanspringt door middel van een bewegingsmelder. Je zou dan ook kunnen zeggen dat het licht zelf het belangrijkste onderwerp is. Het voegt waarde toe aan het veiligheidsgevoel en biedt gemak.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting voegt een decoratieve waarde toe aan de tuin. Je kunt er zichtlijnen mee accentueren en ornamenten mee uitlichten. En wat te denken van het verlichten van een boom door middel van een grondspot voor het creëren van een sprookjesachtige sfeer.
Bij sfeerverlichting is het licht zelf niet het belangrijkste, maar datgene wat verlicht wordt.

De verschillende soorten buitenlampen

Nu je weet wat de toepassingen zijn van buitenverlichting is het tijd om te kiezen voor het soort tuinlamp wat je hiervoor wilt gebruiken. Er zijn verschillende soorten tuinlampen verkrijgbaar die ieder hun eigen, of meerdere toepassing(en) hebben.

Grondspots

Grondspots zijn ideaal voor het uitlichten van objecten en het creëren van sfeer. Daarnaast kun je grondspots ook functioneel toepassen voor het verlichten van bijvoorbeeld een looppad of oprit.
De voornaamste eigenschap van grondspots is dat deze in de ondergrond worden weggewerkt. Je vind ze veelal terug in bestrating, grind, gazon of vlonder.

Door meerdere grondspots in de bestrating te verwerken creëer je diepte in de tuin. Tevens kun je zo ook mooi de zichtlijnen accentueren.

Buitenspots

Buitenspots worden vooral gebruikt om objecten uit te lichten en zijn ook ideaal te gebruiken als afschrikmiddel voor ongenode gasten. Door een buitenspot te koppelen aan een bewegingsmelder worden ongenode in de spotlight gezet en afgeschrikt.

Een buitenspot is vaak voorzien van een puntige sokkel zodat je deze makkelijk kan plaatsen in de borders tussen de beplanting. Het verlichten van de beplanting geeft een magische sfeer en verhoogt het genot van de tuin zelfs als je binnen zit.

Ook kun je een buitenspot door middel van een beugel bevestigen op de muur of schutting. De muurspots die aanspringen bij beweging zijn hiervan een goed voorbeeld.

Staande lampen

Een van de meest functionele en decoratieve buitenverlichting zijn de staande lampen. Doordat deze lampen ook overdag zichtbaar zijn, zijn de lampen zelf vaak al mooie objecten op zichzelf.
Door staande tuinlampen te plaatsen langs paden en oprit creëer je een veilig gevoel. Je ziet duidelijk waar je loopt of rijdt en de verlichting schrikt ongenode gasten af.

De lampen zijn verkrijgbaar in diverse hoogtes. Door staande tuinlampen van verschillende hoogtes te combineren creëer je een speels effect en geef je je tuin tegelijkertijd extra diepte.

Muurlampen

Door het plaatsen van muurlampen in de tuin draag je bij aan een ruimtelijke sfeer. Binnen de muurlampen heb je ook nog keuze in de richting waarin je het licht wilt laten schijnen. Zo heb je armaturen die naar voren schijnen, maar ook armaturen met het licht gericht op onder, boven of beide.

Door armaturen te gebruiken die zowel naar boven als beneden schijnen creëer je een ruimtelijk effect. Het lijkt daardoor of je tuin groter is dan die in werkelijkheid is.
Daarnaast kun je muur of wandlampen prima gebruiken om object uit te lichten. Denk bijvoorbeeld aan een wandlamp bij de voordeur of boven de brievenbus.

Welk soort buitenlamp moet ik kiezen?

Mijn advies is: niet kiezen voor 1 soort buitenlamp! Door de verschillende soorten buitenlampen met elkaar te combineren creëer je extra breedte en diepte, verhoog je de sfeer en maak een tuin die een stuk functioneler is. Vaak zijn er complete series van tuinlampen waarbinnen het design is doorgevoerd in de verschillende soorten tuinlampen. Zo krijg je ook overdag een mooi uniform geheel.

Het maken van een tuinverlichtingsplan

Om optimaal gebruik te maken van tuinverlichting is het belangrijk om eerst een plan te maken.
Wat wil ik verlichten, hoe wil ik gaan verlichten en waarmee wil ik verlichten zijn daarbij essentiële vragen om eerst te beantwoorden. Als je deze antwoorden op een rij hebt is het tijd om het plan om te zetten in een tekening.

Hoe maak je een verlichtingsplan?

 • Teken je tuin
 • Bepaal de plaats voor functionele verlichting
 • Bepaal de plaats voor sfeerverlichting
 • Kies de soort lampen
 • Kies de armaturen

Tip! Download hier het stappenplan voor een lichtplan van Tuinverlichtingswinkel.nl.

Maak een schets van je tuin op schaal. Het makkelijkste is om hiervoor ruitjespapier te gebruiken.
Teken eerst de buitenste lijnen en daarna de vaste elementen zoals een tuinhuis, vijver, bomen, borders, paden en terrassen.
Daarna teken je losse elementen in zoals tuinmeubelen en plantenbakken. Nu heb je een goed overzicht van de tuin, zichtlijnen en de elementen die je wilt verlichten

Bepaal de objecten die je functioneel wilt verlichten. Welke paden gebruik je in het donker en welke objecten wil je verlicht hebben zoals de entree en traptreden. Denk ook aan de plaats van verlichting t.b.v. beveiliging.
Bepaal objecten die de moeite waard zijn om uit te lichten zoals een hoge boom of sfeerverlichting tussen de beplanting.

Nu kun je kiezen wat voor soort tuinlampen je gaat gebruiken. Combineer de verschillende soorten voor een optimale tuinbeleving in het donker.
Heb je gekozen voor 12 volts tuinverlichting? Bereken dan benodigde capaciteit van de transformator door de wattage van alle armaturen bij elkaar op te tellen. Benut maximaal 90% van de capaciteit van de transformator.

Misschien wel de leukste stap: het uitkiezen van de armaturen in de winkel / webshop. Voor een mooie eenheid kun je verschillende soorten armaturen gebruiken in dezelfde serie.

Het maken van een kabelplan

Nu je de verschillende lichtpunten hebt bepaald is het tijd om een kabelplan te maken. Met een kabelplan leg je straks op een efficiënte manier de bekabeling aan. Dit werkt tijdbesparend en voorkomt verspilling van materialen.

Het makkelijkste is om een kopie te maken van je lichtplan om daarop de route van de bekabeling in te tekenen.
Bepaal het vertrekpunt
De kabels voor de verlichting hebben uiteraard stroom nodig. Bepaal eerst de plek waar je de kabels aan de stroom wilt aansluiten.
Bepaal de route
Verbind de lichtpunten vanaf het stroompunt met elkaar. Als je gebruik maakt van laagspanningsverlichting kun je gemakkelijk aftakkingen maken vanaf een hoofdkabel. Er hoeft geen gesloten cirkel gemaakt te worden.
Inventariseren materialen
Nu je de juiste route hebt uitgetekend kun je bepalen hoeveel meter kabel en aansluit accessoires je nodig hebt.

 

Tuinverlichting aanleggen

Nu alle plannen gemaakt zijn en materialen gekozen en gekocht is het tijd om de tuinverlichting aan te leggen. Nou, nog niet helemaal…. Er rest nog een laatste vraag: ga je zelf de verlichting aanleggen of besteed je dit liever uit aan de professional?

Tuinverlichting laten aanleggen

Als je niet bekend met elektriciteit dan is het misschien verstandiger om 220 volt tuinverlichting te laten aanleggen door een elektricien of hovenier. Deze doen dat vrijwel dagelijks en is voor hen zo gepiept. Het werken met elektriciteit moet nu eenmaal goed gebeuren kan kan de nodige risico’s opleveren als dat niet het geval is.

Uiteraard kun je vaak wel een gedeelte zelf doen zoals het ingraven van de grondkabel waarna de elektricien deze verder kan aansluiten op het stroompunt en de armaturen.

Zelf tuinverlichting aanleggen

Ga je zelf de tuinverlichting aanleggen? Mooi! Als je hebt gekozen voor een 12 volt systeem is dat een koud kunstje. Iedereen
In het algemeen gaat het aanleggen van laagspanning verlichting als volgt:

 • Plaatsen armaturen
  Plaats en bevestig de armaturen volgens het belichtingsplan.
 • Plaatsen transformator
  Laagspanning Verlichting maakt gebruik van een transformator. Deze zet de 220v lichtnet stroom om in een veilige 12 volt stroom. De transformator sluit je aan op het lichtnet waarna je verder kunt met de bekabeling.
 • Leggen bekabeling
  De bekabeling rol je vanaf de transformator uit langs de verschillende armaturen. Eventueel maak je aftakkingen voor de armaturen die verder van de hoofdkabel geplaatst zijn.
 • Aansluiten
  Sluit de armaturen aan op de bekabeling. Afhankelijk van het systeem gebruik je hiervoor een plug of connector.
 • Wegwerken kabels
  Als je zeker weet dat alles werkt en correct is aangesloten werk je de kabels pas weg. De kabels van laagspanning verlichting hoef je niet diep in te graven.Dan is het nu tijd om de verlichting aan te zetten en eventueel verder in te stellen. Maar allereerst… Genieten van een mooi verlichte tuin!
Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.