Photinia fraseri red robin

Photinia ‘red robin’: een veelzijdige aanwinst voor je tuin

De Photinia ‘red robin’ of in het Nederlands Glansmispel is een populaire verschijning in veel tuinen. De groene bladkleur met de contrasterende felrode jonge scheuten zijn een lust voor het oog. Bloeien doet de Glansmispel ook nog eens uitbundig met kleine witte bloemtrossen en alsof dat nog niet genoeg is komen er in de herfst ook nog eens besjes te voorschijn.

Daarnaast is de Photinia ook nog eens erg veelzijdig en in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo zijn er Photinia bomen in bolvorm, als leiboom, maar ook als solitaire heester beplanting of als haagplant is de Glansmispel inzetbaar. Kortom, een erg veelzijdige heester die ook in jouw tuin zeker tot zijn recht zal komen. Bekijk hieronder de verschillende soorten Photinias en lees meer over de eigenschappen en verzorging.

Wat je moet weten over de Photinia ‘red robin’

Standplaats: Halfschaduw, zon – uit de wind
Grondsoort: Luchtige en vocht doorlatende grond
Hoogte: 25cm – 500cm
Bladkleur: Groen met felrode uitlopers
Groenblijvend: Ja, de Photinia is wintergroen
Vorstbestendig: Ja, de Photinia is winterhard
Bloeitijd: Witte/crème bloemschermen in mei en juni
Bessen: Ja, in de herfst bruine/zwarte bessen

Photinia boom

Eigenlijk is de Photinia een heester, maar ze zijn ook als boom verkrijgbaar. Ook als boom is de Glansmispel erg veelzijdig en in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo zijn ze verkrijgbaar als boom in bolvorm, als leiboom, als dakboom, maar natuurlijk ook in een losse vorm. Iedere vorm heeft zo zijn eigen eigenschappen als praktische toepassing of puur als sierwaarde.

Photinia bomen worden meestal verkocht met een stamhoogte van 120 cm tot 200 cm en kunnen uiteindelijk uitgroeien tot een hoogte van 3 meter tot 5 meter afhankelijk van de kweekwijze en groeiomstandigheden. Per jaar groeit een Photinia ongeveer 20-30 cm, maar is eenvoudig te snoeien en op een gewenste hoogte te houden.

Photinia 'red robin' boom op stam

Photinia ‘red robin’ boom op stam

De Photinia op stam is er in verschillende vormen, van losse vorm, piramide vorm tot bolvorm. Als alleenstaande boom komen ze prima tot hun recht, maar je kunt natuurlijk ook meerdere exemplaren op een rij planten om bijvoorbeeld een laantje te creëren.
Je brengt daarmee meer diepte aan je tuin en kunt zichtlijnen zo ook prima accentueren. 

Door het dichte bladerdek is de Photinia op stam ook prima te snoeien om de vorm te behouden of je kiest voor een mindere strakke vorm en laat de boom gewoon lekker zijn gang gaan. Een Photinia op stam is het gehele jaar een aantrekkelijke boom. Allereerst door het mooie groen blad waarvan de uitlopers vuurrood kleuren. In mei en juni bloeit de Photinia uitbundig met witte bloemschermen gevolgd door besjes in de herfst.

Photinia 'red robin' leiboom

Photinia ‘red robin’ leiboom

De Photinia leiboom kun je prima gebruiken om je tuin af te schermen tegen pottenkijkers of om lelijke objecten uit het zicht te onttrekken. Als het ware is een Photinia leiboom dus een haag op hoogte. Je kunt een enkele boom gebruiken, maar ook meerdere bomen op een rij plaatsen. Naast de praktische toepassing als afscherming is een glansmispel leiboom natuurlijk ook een lust voor het oog.

Bij aankoop is de boom mooi vlak gesnoeid en opgebonden op een (meestal bamboe) frame. Uitlopers kun je eenvoudig wegsnoeien om zo een mooie dichte en strakke leivorm te behouden. Als je meerdere leibomen naast elkaar plaatst kun je de frames aan elkaar verbinden met bamboestokken.

Photinia 'red robin' dakboom

Photinia ‘red robin’ dakboom

Met een Photinia dakboom creëer je schaduw in je tuin. Door meerdere dakbomen rondom je terras te plaatsen kun je heerlijk in de schaduw zitten en tegelijkertijd genieten van de schoonheid die de Photinia te bieden heeft. Het dichte bladerdak met de vuurrode uitlopers en witte bloemschermen zijn werkelijk een lust voor het oog.
Bij aankoop is de boom al opgebonden als natuurlijke parasol. Om de dakvorm te behouden kun je de uitlopers eenvoudig wegsnoeien om zo een mooi dicht en vlak bladerdak te houden.

Photinia heester

In heestervorm is de Photinia al net zo veelzijdig als in boomvorm. Je kunt ze gebruiken als solitaire beplanting in een losse vorm of gesnoeid in een strakke zuil of piramidevorm.
Door het dichte bladerdek is de Photinia ook prima toepasbaar als haagplant zowel als lage heg, een hoge haag of zelfs in een gemengde haag met andere haagplanten. Door de fel rode uitlopers creëer je een mooi contrast met beplanting die slechts een vaste bladkleur heeft. Kortom, ook als heester zijn de mogelijkheden van de glansmispel eindeloos en kun je deze in vele vormen toepassen in je tuin.

Photinia 'red robin' solitaire beplanting

Photinia ‘red robin’ als solitaire beplanting

Als solitair komt de Photinia prima tot zijn recht. Het is een echte eyecatcher die eigenlijk ook geen andere beplanting nodig heeft om te shinen. Doordat ze in verschillende hoogtes verkrijgbaar zijn (25 cm – 300 cm) kome ze in ieder formaat tuin wel tot hun recht.
Naast de hoogte kun je solitaire Photinia ook in verschillende vormen kopen en/of snoeien. Wil je een losse vorm of liever een heester in zuilvorm of piramidevorm? Het is allemaal mogelijk. De red robin, zoals de Photinia ook wel wordt genoemd, laat zich namelijk goed snoeien in de gewenste vorm.

Photinia 'red robin' haagbeplanting

Photinia ‘red robin’ als haagbeplanting

Als je op zoek bent naar een haag die niet alleen functioneel is, maar er ook nog eens erg fraai uitziet dan hoef je niet veel verder te zoeken. De Photinia is namelijk een erg fraaie haagplant met een mooi dicht bladerdek waardoor je een mooie volle en dichte haag krijgt.
De groene bladeren en de felrode uitschieters vormen een schitterend contrast.

Zowel voor een lage heg als een hoge haag is de red robin prima geschikt. Je kunt ze makkelijk in vorm en hoogte snoeien. Ook zijn ze in verschillende hoogtes verkrijgbaar zodat je direct op de juiste hoogte kunt inplanten. Als je een strakke haag wenst kun je het beste een maatje groter bestellen zodat je de haag mooi strak op de gewenste hoogte kunt snoeien.

Wil je eens iets anders als haag, dan kun je de Photinia ook prima combineren met andere haagplanten zoals de Laurier, Beukenhaag of Hulst. Je krijgt dan een zeer afwisselende haag die het gehele jaar een lust voor het oog en dus nooit saai is.

Verzorging van een Photinia ‘red robin’

De Photinia is niet zo moeilijk om te verzorgen. Je kunt eenvoudig snoeien met een snoeischaar of heggenschaar om de boom of heester in vorm te houden. Na het snoeien zullen er weer nieuwe felrode uitlopers vormen die karakteristiek zijn voor deze heester / boom. Zorg voor een goed vochtdoorlatende grond en een standplaats met voldoende beschutting. De Photinia houdt namelijk niet van al te veel wind.
Lees hier meer over het onderhouden van een Photinia.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.