skimmia onderhouden

Skimmia onderhouden: snoeien en bemesten

Een Skimmia onderhouden is niet erg lastig. In dit artikel heb ik enkele praktische zaken voor je op een rij gezet zodat je gegarandeerd bent van een gelukkige plant waar je nog lang plezier van zult hebben. De Skimmia is al tientallen jaren een vertrouwd gezicht in vele tuinen. Deze wintergroene heester is vooral populair door de grote bloemtrossen en bessen. In ieder seizoen ziet de Skimmia er anders uit wat zeker bijdraagt aan de populariteit.

Hoe en wanneer moet ik een Skimmia snoeien?

Een Skimmia hoef je in principe niet vaak te snoeien. Het is van nature een compacte en trage groeier. Zeker als je vanaf begin af aan zo nu en dan licht snoeit behoudt deze zijn compacte vorm goed.

De beste tijd om een Skimmia te snoeien is het voorjaar. Zo krijgen de nieuwe scheuten voldoende kans om zich tijdens het groeiseizoen te gaan ontwikkelen.
Snoei de oudere takken weg om jonge scheuten meer ruimte te geven. Door maximaal een kwart van het oude hout weg te snoeien behoudt de plant zijn vorm, maar ontstaat er tevens genoeg ruimte voor de nieuwe scheuten.

Snoeien in het najaar voordat de vorst aanbreekt zou ook kunnen, maar dit is ook de tijd van het jaar dat de plant op zijn mooist is. Snoei de plant ook niet te ver terug (max ½ van de hoogte) omdat de gesnoeide takken kunnen invriezen.

Standplaats en grondsoort Skimmia

Plant de Skimmia een licht zure, kalkarme en luchtige grond die water goed doorlaat. Op een lichte plek, niet vol in de zon gedijt deze heester prima, maar ook in de halfschaduw en schaduw voelt ze zich thuis.

Waarom krijgt mijn Skimmia gele bladeren?

Gele bladeren komen regelmatig voor bij de Skimmia. Dit kan verschillende oorzaken hebben die je zelf makkelijk kan oplossen.

Grond is niet zuur genoeg
Als er gele bladeren en kale plekken ontstaan kan dat het teken zijn dat de grond teveel kalk bevalt. Je kunt dit oplossen door tuinturf door de bodem rondom de Skimmia te werken.

Te weinig voedingsstoffen
Heeft de Skimmia het eerder wel goed gedaan en ontstaan er plotseling geel blad, dan is er waarschijnlijk een voedingstekort. Door te bemesten (zonder kalk) zal de plant weer bijtrekken en groen blad gaan produceren.

Te zonnige standplaats
Ook in de volle zon kunnen er gele bladeren ontstaan. Je kunt dit oplossen door meer schaduw te creëren of in het uiterste geval te verplanten naar een minder zonnige

Zoals je ziet is een Skimmia onderhouden niet moeilijk. Zorg voor een goede standplaats en snoei alleen uitgebloeide bloemen en om de vorm compact te houden. Vul zonodig de standplaats aan met meststoffen en turf.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.