Bomen verplanten

Waarom en hoe kun je bomen verplanten?

Bomen verplanten lijkt misschien een onmogelijke klus, maar met de juiste voorbereiding kunnen bomen prima verplant worden. Zeker bomen die minder dan 5 jaar in de grond staan kun je zelf makkelijk verplanten. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je het verplanten van een boom kunt voorbereiden en uitvoeren.

Waarom een boom verplanten?

In een ideale situatie plant je een boom direct op de juiste plek in. Door omstandigheden kan het voorkomen dat een andere standplaats uiteindelijk een betere optie voor een boom. Als een boom niet goed groeit dan kan de standplaats niet ideaal zijn. Er is teveel of te weinig zonlicht of de volwassen boom zal in de toekomst tot problemen kunnen leiden op die plek. Ook kan een boom door het veranderen van de tuin of het uitbouwen van het huis op een andere plek beter tot zijn recht komen. Het kan ook zo zijn dat iemand van een boom af wilt die in jouw tuin van harte welkom is.

Als je de beschikking hebt over een nieuwe standplaats dan is het natuurlijk zonde om de boom te verwijderen. Een betere standplaats doet vaak wonderen waardoor je nog lang plezier van de boom kunt hebben.

Wanneer bomen verplanten?

De beste tijd om een boom te verplanten is als de boom in rust. De ideale periode is het najaar met uitloop tot het vroege voorjaar, maar niet in een vorstperiode. Indien je in de zomer een boom gaat verplanten zal dit funest zijn voor de boom. De wortels worden beschadigd net in de periode dat de boom deze het hardst nodig heeft. Water wordt niet meer goed opgenomen en uiteindelijk zal de boom afsterven.

Voorbereiding verplanten boom
Om de kans op succes van het verplanten te verhogen dien je ruim van te voren al voorbereidingen te treffen

 • Rondsteken
  Het jaar voordat je wilt verplanten begin je met de kluit rondom in te steken. De maanden maart en april zijn hiervoor ideaal. Je kunt voor de diameter van de kluit ongeveer ⅔ van de diameter van de boomkroon aanhouden.
  Een uitzondering hierop zijn bomen met een actieve sapstroom zoals de Berk en Walnotenboom. Bij deze bomen begin je met rondsteken in november of december.
 • Snoeien
  Om het evenwicht te bewaren snoei je de kroon voor het verplanten enigszins terug.
  De kluit is een stuk kleiner waardoor de boom zonder snoeien niet genoeg water uit de grond kan halen. Door de kroon terug te snoeien hoeft de boom na het verplanten minder moeite te doen en wordt het herstel bespoedigd.
 • Doorsteken
  Vlak voor het verplanten steek je nogmaals de wortels rondom door. Tevens steek je nu ook onder de boom door zodat de boomkluit geheel los is.

Plantgat verbeteren en plaatsen boom

Het nieuwe plantgat kun je verbeteren door deze ruim uit te graven. Zorg ervoor dat de grond los en luchtig is zodat wortels hier makkelijk in kunnen groeien. Plaats de boom in het plantgat en sla voor de stevigheid een boompaal in de grond. Met een boomband

Vul het plantgat met een mengsel van potgrond en tuingrond en water het grondmengsel in met water. De grond spoelt zo goed tussen alle wortels. Herhaal dit totdat het gehele plantgat is gevuld. Zorg ervoor dat je de aarde aanvult tot dezelfde hoogte als waarin de boom van te voren heeft gestaan. Je kunt met je voeten de grond enigszins verdichten, maar stamp de grond niet al te hard aan.

Doordat de grond verzadigd is met water hoef je niet iedere dag water te geven. 1 a 2 keer per 14 dagen is voldoende. Mocht het erg droog zijn dan kun je altijd wat vaker water geven.

Je hebt gemerkt dat het verplanten van een boom een klus is waar je geduld voor nodig hebt. Door op tijd te beginnen met voorbereiden verhoog je de kans van slagen.
Maar ook na het verplanten kan het tot wel 2 jaar duren voordat een boom zich volledig heeft aangepast aan zijn nieuwe omgeving.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.