5 boeken over tuin ontwerpen die je moet lezen

Weet je niet hoe je moet beginnen bij het maken van een tuinontwerp of ben je opzoek naar inspiratie en/of voorbeelden? Lees dan zeker een van onderstaande boeken over tuinontwerpen. Naast veel praktische informatie staan ze boordevol illustraties, foto’s en voorbeelden uit de praktijk. Je leert precies wat er nodig is om je eigen tuin te ontwerpen en komt er achter wat je precies wilt en hoe je dat kunt toepassen in je eigen tuin.

Vaak heb je genoeg ideeën voor je tuin, maar weet je niet hoe je deze kunt samenbrengen tot een vloeiend geheel. Met deze boeken inventariseer je je wensen en zie je wat er allemaal komt kijken bij het maken van een tuinontwerp. Daarnaast kun je boeken over tuinontwerpen ook prima gebruiken als naslagwerk en informatiebron als je je bestaande tuin gedeeltelijk wilt gaan aanpassen.
Mijn favoriete tuinontwerp boeken heb ik hieronder voor je op een rij gezet en voorzien van een samenvatting zodat je eenvoudig kunt zien welk boek het beste bij je past.

50 kleine tuinen

Het maken van een tuinontwerp voor een kleine tuin is soms een lastige opgave. Hoe deel je de beperkte ruimte zo optimaal mogelijk in? In 50 kleine tuinen vind je veel voorbeelden, plattegronden, foto’s en praktische informatie van tuinen van 20 tot 150 m2. Je kunt zo inspiratie opdoen en op een praktische manier invulling geven aan een ontwerp voor je eigen tuin.

De voorbeeldtuinen (uit Nederland en België) zijn overzichtelijk ingedeeld in categorieën zoals onderhoudsarme tuinen, familie tuinen, stadstuinen en diverse andere categorieën. Voor iedere kleine tuin zijn er dus volop mogelijkheden. Eerlijk is eerlijk, het boek is niet heel goedkoop, maar wel een prima investering voor als je een kleine tuin wilt gaan aanleggen of veranderen.

Dit boek kopen
De tuinontwerp ecyclopedie

Een tuinontwerp maken is het in harmonie plaatsen van de juiste elementen. Hoe je dat precies doet leer je in de tuinontwerp encyclopedie. Aan de hand van praktische voorbeelden, plattegronden, materiaalvoorbeelden en beplantingsideeën kom je uiteindelijk tot een compleet uitgewerkt tuinontwerp.

Aan de hand van de 4 hoofdonderwerpen: inspiratie, tuinontwerp, tuinideeën en beplanting leer je afwegingen te maken en valkuilen te omzeilen. Stap voor stap leer je je eigen wensen en tuin kennen en kun je deze toepassen in het ontwerpen en aanleggen of veranderen van je eigen tuin.

Dit boek kopen
Ontwerp je eigen tuin

Aan de hand van 10 stappen ontwerp je zelf je eigen droomtuin. Door middel van praktische informatie over tuinontwerp, aankleding en beplanting leer je precies wat je wilt in je tuin en wat bij je past. Welke vormen, stijlen kleuren passen bij je en wat is de impact daarvan op de tuin? Vragen waar je nu misschien nog niet bij stilstaat, maar wel nodig hebt om een droom tuinontwerp te maken.

Naast een rijk geïllustreerd boek vol praktisch en inspirerend beeldmateriaal zit er bij dit boek ook een complete cursus visueel tuinontwerpen inbegrepen. Kortom, een prima boek om je ideeën en wensen helder te krijgen om deze zodoende om te zetten naar een praktisch tuinontwerp.

Dit boek kopen
Ontwerpen met planten

Een van Nederlands bekendste tuinarchitecten met internationale roem is Piet Oudolf. In het boek ontwerpen met planten laat Piet in samenwerking met Noel Kingsbury zien hoe je beplanting gebruikt om een tuinontwerp te maken. Creëer adembenemende plantsculpturen die samen met de basiselementen in de tuin een evenwichtig geheel vormen. 

Je leert veel over de individuele planten en hoe je deze goed kan combineren om het gehele jaar over een schitterende tuin te beschikken. Leer van de meester zelf hoe door middel van planten een indrukwekkende tuin kunt creëren.

Dit boek kopen
Mijn tuin is een parkeerplaats en andere design dilemma's

Een ideaal beginpunt als je zelf je tuin wilt gaan ontwerpen is dit boek van Kendra Wilson. Op een luchtige manier worden alle mogelijke tuinontwerp dilemma’s weggenomen. Vele vragen waar je tegenaan loopt bij het tuinontwerpen passeren de revue, uiteraard voorzien van heldere en praktische antwoorden.

Vind je het misschien eng of spannend om je eigen tuin te gaan ontwerpen, of weet je gewoon niet waar je moet beginnen? Dan is dit boek een absolute aanrader die niet mag ontbreken. Aan de hand van de schitterende illustraties worden je twijfels en vragen weggenomen en doe je ideeën op voor jouw tuin.

Dit boek kopen

Of je nu gaat beginnen met een leeg canvas of een bestaande tuin wilt veranderen. Met deze boeken doe je veel inspiratie op aan de hand van prachtig beeldmateriaal en praktische informatie.  Ik wens je alvast veel lees en kijkplezier toe, maar ook veel succes en plezier met het maken van je eigen tuinontwerp! Het is niet moeilijk of eng, ga gewoon beginnen en je zult versteld staan van je eigen creativiteit met een beetje hulp van een tuinontwerp boek.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.