Biologische bloembollen

Biologische bloembollen, een (bio)logische keuze!

Voor de teelt van bloembollen wordt er helaas vaak gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Schimmels, ziektes en ongedierte worden bestreden en de groei van de bollen zo wordt gestimuleerd. Voor nuttige insecten en voor ons mensen zijn deze middelen vaak schadelijk.

Door te kiezen voor biologische bloembollen kies je voor een natuurlijk product zonder schadelijke bijwerkingen. De schadelijke stoffen worden namelijk opgeslagen in de bloembol. Als de bloembol in bloei staat kunnen schadelijk stoffen opgenomen worden door bijen, hommels, vlinders en nuttige insecten die zich voeden met nectar.

Deze insecten kunnen uiteindelijk sterven door vergiftiging en dat is natuurlijk zonde. Bijen, hommels en vlinders zijn namelijk nuttige insecten die bijdragen aan de bestuiving van gewassen.

Daarnaast werken deze stoffen door in de voedingsketen. De insecten worden gegeten door vogels, vogels door vossen en roofvogels etc.
Bestrijdingsmiddelen en meststoffen spoelen ook vanaf het land uit in de sloten.
Kortom, het gebruik van niet natuurlijke bestrijdingsmiddelen en meststoffen werken veel breder dan alleen de bloembol zelf.

Hoe worden biologische bloembollen geteeld?

Bij de biologische bloembollenteelt wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke en niet schadelijke natuurlijke producten. Bemesting van de aarde vindt plaats door het zaaien van verschillende planten die voedingsstoffen en mineralen afgeven aan de bodem via de wortels. Deze beplanting wordt daarna in de grond verwerkt tot een natuurlijke meststof.

Nadat de natuurlijke bemesting in de bodem is verwerkt ontstaat er een goede voedingsrijke bodem om de bloembollen in te kweken. De bollen zijn een stuk sterker doordat ze zelf een gedwongen worden om ziektes en schimmels te bestrijden.

Waarom kiezen voor biologische bloembollen?

Als je kiest voor biologisch gekweekte bloembollen kies je in principe voor behoud van biodiversiteit en het behoud van nuttige insecten. Daarnaast komen er geen schadelijke stoffen in sloot en grondwater terecht.

Al deze schadelijke stoffen blijven voor een groot achter in de bodem of komen zelfs in ons drinkwater terecht. Ook voor jezelf zijn biologische bloembollen een goede keuze. Voor nu, maar ook voor de toekomst.

Gelukkig dringt de noodzaak van het biologisch telen bij steeds meer bedrijven door. Van de meeste soorten bloembollen zijn er dan ook inmiddels biologische varianten te koop.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.