Hoe en wanneer welke bloembollen planten?

Hoe en wanneer welke bloembollen planten?

Bloembollen zijn een mooie toevoeging in de tuin, tenminste de bloemen die uit de bollen voortkomen. Bloembollen planten kan op een creatieve manier om een doorlopende bloemenzee te creëren. Hoe plant je bloembollen nu het beste en in welke periode plant je welke bloembollen?
Hieronder heb ik een overzicht voor je gemaakt zodat je bloembollen en daarmee je tuin volledig tot zijn recht komen.

Wanneer bloembollen planten?

Bloembollen bloeien niet allemaal in dezelfde tijd. In het kort wordt er onderscheid gemaakt in voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers. Door deze in de juiste periode te planten en de verschillende soorten handig te combineren heb je extra lang profijt van de bloembollen. Je kunt ook dezelfde soorten planten met tussenpozen van enkele weken. Dat is iets meer werk, maar je krijgt er gegarandeerd een langere bloeitijd voor terug.

Bloembollen die in het voorjaar bloeien

Voorjaarsbloeiende bloembollen zijn bijvoorbeeld Narcissen, Tulpen, Blauwe druifjes, Krokussen en Sneeuwklokjes. In onderstaande tabel staan de verschillende voorjaarsbloeiende soorten, bloeitijd en planttijd vermeld. Plant in het najaar voordat de eerste vorst valt.

Zoals je ziet kun je van januari tot en met juli bloemen hebben van de in het najaar geplante bloembollen. Uiteraard spelen de weersomstandigheden ook een grote rol en kan de bloeiperiode daardoor eerder of later uitpakken. Combineer de verschillende soorten voorjaarsbloeiers zodat je het gehele voorjaar bent voorzien van bloemen.

Bloembollen planten overzicht voorjaarsbloeiers-min

Bloembollen die in de zomer bloeien

Zomerbloeiende bloembollen zijn bijvoorbeeld Lelies, Anemonen, en Gladiolen . In onderstaande tabel staan de verschillende zomerbloeiende soorten, bloeitijd en planttijd vermeld. Planten kun je in het voorjaar doen nadat de laatste vorst is geweest.

Van juni tot oktober kun je bloemen bloemen hebben van de in het voorjaar geplante bloembollen. Uiteraard spelen de weersomstandigheden ook een grote rol en kan de bloeiperiode daardoor eerder of later uitpakken.

Combineer de verschillende soorten zomerbloeiers zodat je de gehele zomer bent voorzien van bloemen.

Hoe plant je bloembollen?

Bloembollen houden van een luchtige grond met open structuur. Zo kunnen de wortels zich goed ontwikkelen en kan overtollig water makkelijk afgevoerd worden.
Je kunt de grond luchtig maken door een mengsel van potgrond en zand door de bodem te mengen.

Een enkele bloembol kun je makkelijk planten door middel van een bollenplanter. Hiermee maak je makkelijk een ruim plantgat in de aarde en vul je na het planten het plantgat met hetzelfde gemak.

Bij het planten van meerdere bollen in 1 keer kun je het beste een groter plantgat maken met een schep. Leg de overtollige aarde naast het plantgat en plant de bloembollen. Vul het gat op met de aarde, maar druk deze niet te hard aan.

Bloembollen met verschillende bloeitijden kun je ook combineren in 1 plantgat. Plant dan de laatst bloeiende bollen als eerste. Vul aan met een laagje grond en plant dan de volgende laag bloembollen. Als laatste plant je de eerst bloeiende bollen. Je kunt dit de lasagne methode kunnen noemen, oftewel laag voor laag opbouwen.

Hoe diep plant je bloembollen?

Bloembollen plant je het liefst op een diepte van 2 a 3 keer de dikte van de bloembol. Een bol van 3 cm plant je dan bijvoorbeeld op een diepte van 6 – 9 cm
Begonia’s en Dahlia’s zijn hierop een uitzondering. Deze plant je altijd net onder de oppervlakte.

Welke afstand aanhouden tussen de bollen?

Voor de afstand tussen de bloembollen kun je ongeveer de dikte van de bol aanhouden. Zo krijg je al een goed gevuld bloembed. Wil je de bloemen meer verspreid, dan plant je de bollen iets verder uit elkaar of andersom uiteraard. Net wat jezelf het mooiste vindt.
Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.