Graszaad zaaien

Een nieuw gazon: graszaad zaaien

Als je een gazon wilt aanleggen is graszaad zaaien een van de voordeligste en eenvoudigste manieren. Je hebt er wel enig geduld en nazorg voor nodig, maar uiteindelijk zie je je gazon van dag tot dag uitgroeien tot een mooie groene grasmat. Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn als je een gazon gaat inzaaien. Volg je deze stap voor stap dan is succes gegarandeerd en voorkom je een hoop frustratie.

Bestel hier alle soorten graszaad

De ondergrond voorbereiden voor het inzaaien

Een goede ondergrond is heel belangrijk voor de gezondheid van je grasmat. Nu je goed bij de ondergrond kunt zorg je er eerst voor dat deze optimaal is voordat je begint met inzaaien. Het inzaaien zal niet alleen een stuk makkelijker gaan, maar ook op de lange termijn heb je profijt van een goede gezonde ondergrond.

Luchtige bodem
Zorg voor een luchtige bodem waar het overtollig water makkelijk in kan verdwijnen wortels goed kunnen groeien. Vocht en voeding kunnen dan door wortels makkelijk worden opgenomen en de wortels worden gestimuleerd om zich goed te ontwikkelen. Met een gezond en sterk wortelstelsel ben je al driekwart op weg naar een gezond gazon.

Een mengsel van tuinaarde en zand is ideaal. Er zitten voldoende voedingsstoffen in en laat overtollig water makkelijk door. Daarnaast is de grond makkelijk te bewerken en te egaliseren.

Zuurtegraad
Daarnaast is het belangrijk om te starten met een juiste zuurtegraad. Voor een gazon is een PH waarde van 6 ideaal met een marge tussen 5,5 en 7. Je kunt dit meten door middel van een PH meter of door een bodemmonster te nemen.

Ondergrond zaaiklaar maken

De bovenlaag meng je goed door elkaar tot een diepte van ongeveer 20cm. Je kunt dit doen door het omscheppen van de aarde met een riek, maar het is makkelijker om een freesmachine te gebruiken. Zeker als je een wat groter oppervlak gaat bewerken. Een tuinfrees kun je voor halve dag huren bij bijvoorbeeld BoRent, Boels of een bouwmarkt.

De grond wordt zo lekker luchtig en is makkelijk te bewerken. Stenen en wortels hark je uit de bewerkte aarde waarbij je tegelijkertijd de grond egaliseert.
De geëgaliseerde bovenlaag ga je weer inklinken door het geheel belopen van het oppervlak. Je kunt hiervoor ook een tuinwals gebruiken die je kunt huren bij eerder genoemde bedrijven.

Met de achterkant van een brede hark kun je grond goed uitvlakken. Zo heb je straks een gazon zo strak als een biljartlaken. Het gehele oppervlak hark je nog eens lichtjes in.
Je hebt al heel wat voorbereidingen gedaan, maar je kunt nu beginnen met het inzaaien.

Gazon inzaaien

Bij het inzaaien is het belangrijk om het graszaad zo gelijkmatig als mogelijk uit te strooien.
Voor kleinere oppervlaktes kun je dit makkelijk met de hand doen. Voor een grotere oppervlakte is het handig om gebruik te maken van een strooiwagen.

Tip! Zaai niet als er teveel wind staat. Anders beland het graszaad overal en vooral op plekken waar je niet wilt.

Doe het graszaad in een emmer en strooi het graszaad al lopend in een waaiervorm uit. Als je de overkant hebt bereikt loop je parallel terug. Zo doorloop je het gehele perceel.
Dit herhaal je nog een keer door haaks op de vorige looprichting te strooien. Zo ben je er zeker van dat het graszaad gelijkmatig wordt verdeeld. Langs de randen kun je nog wat extra strooien.
Na het inzaaien hark je het graszaad lichtjes in met een fijne hark lichtjes in. Aangezien zaden zonlicht nodig hebben om te ontkiemen dien je ze zo min mogelijk te bedekken met aarde. De aarde kun je ook nog aanrollen of lichtjes aanlopen om daarna met de achterkant van de hark het oppervlak nogmaals te egaliseren.

Nazorg en wachten

Nu moet je gewoon even geduld hebben. Je zult bij groeizaam weer al na enkele dagen de graszaden zien ontkiemen. Beetje bij beetje wordt je gazon met de dag steeds groener en voller. Tijdens het ontkiemen sproei je het gazon regelmatig =.

Na enkele weken zul je misschien plekken ontdekken die nog enigszins kaal zijn. Je kunt deze gerust nog even bijzaaien.

Als het gras ongeveer 10cm lang is kun je er voorzichtig voor de eerste keer met een grasmaaier overheen gaan. Stel de maaimachine niet te kort in en maai alleen de puntjes de eerste keer. De week erna kun je de machine wat lager instellen.




Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.