Steenkorf schutting plaatsen

Steenkorf schutting plaatsen: stap voor stap uitgelegd

Een steenkorf schutting plaatsen is een stijlvolle en duurzame manier om een erfafscheiding te maken. Door de combinatie van gegalvaniseerd staal en natuursteen maak je een erfafscheiding die erg lang meegaat. Daarnaast kun je met steenkorven nog veel meer elementen bouwen in je tuin, denk hierbij aan de basis van een zitelement, om hoogtes op te vangen en om plantenbakken van te maken. 

Wat is een steenkorf schutting?

Een steenkorf schutting is een frame van gegalvaniseerde draadstaalmatten die je opvult met natuursteen. Je kunt de korven makkelijk op maat maken en kunt zo een schutting geheel naar je eigen wens maken en opvullen met natuursteen wat je mooi vind.

De uitstraling die een steenkorf schutting heeft is afhankelijk van de materialen waarmee je de korven vult. Voor een natuurlijke uitstraling gebruik je bijvoorbeeld moranekeien en voor een strakke moderne uitstraling kun je de korf bijvoorbeeld vullen met basaltkeien.

Welk gereedschap heb je nodig?

Goed gereedschap is het halve werk. Onderstaand gereedschap heb je nodig of is handig om te gebruiken bij het plaatsen van een steenkorf schutting.

  • Een schep, steekschop.
  • Lange waterpas voor het stellen van de gaaspanelen en palen.
  • Aanstamper, om de fundering goed te verdichten.
  • Metselkoord om de richting en hoogte aan te geven.
  • Tang om de panelen op maat te maken
  • Tang om de panelen met elkaar te verbinden
  • Ijzeren ringen
  • Trap voor het plaatsen en vullen van een hoge schutting.

Stappenplan steenkorf plaatsen

Een steenkorf schutting is een klus die je zelf eenvoudig kunt uitvoeren. De basis ofwel fundering is hierbij een van de belangrijkste punten.
Door onderstaand stappenplan te volgen plaats je in een mum van tijd zelf een steenkorf schutting.

Kiezen van materialen
Bepaal eerst welke materialen je wilt gebruiken. Je kunt de korven geheel zelf maken van draadstaalmatten of kant en klare korven bestellen die je alleen nog maar hoeft te vullen.
Het bestellen van kant en klare korven is natuurlijk de makkelijkste optie. Je kunt korf elementen bestellen van een vaste afmeting of de korven geheel op de gewenste maat laten maken.

Fundering maken
Het maken van een goed fundering is van essentieel belang bij het plaatsen van steenkorven. Doordat je deze vult met natuursteen heb je te maken met een flink gewicht. Voor lage bouwwerken tot 1 meter hoog kun je een fundering maken van puingranulaat, zand en tegels. Maak de fundering breder dan de breedte van de steenkorven.

Maak een geul van 40 cm diep en vul deze met 30 cm puingranulaat. Verdicht deze laag goed door aanstampen of gebruik te maken van een trilplaat. (hier huur je een trilplaat). Vul de rest van de sleuf aan met een zandbed, eveneens goed verdichten en leg als laatste een rij tegels waterpas.
Zo heb je een vlakke en stabiele ondergrond om de steenkorven op te plaatsen.

Wil je een hogere schutting plaatsen dan is aan te bevelen om de fundering verder te verstevigen. Je kunt een fundering maken zoals hierboven vermeld of kiezen voor een fundering van beton. Aangezien je de hoogte ingaat dien je palen of steigerbuizen aan te brengen in de fundering. Zorg dat deze minstens 50 cm in de grond staan en minstens ⅔ van de hoogte van de schutting bedraagt.

De lege gaaskorven kun je later over de funderingspalen tillen en bevestigen.
Voor extra stevigheid verbind je bij het plaatsen en vullen van de korven de funderingspalen ook in de lengte met elkaar. Eenmaal afgevuld zie je hier niks meer van.

Plaatsen en vullen korven
Het is aan te bevelen om segmenten te maken in de steenkorven. De voor en achterkant kunnen uit 1 deel bestaan, maar binnen in de korf breng je segmenten aan in de breedte en hoogte. Je plaatst dan een extra stuk gaaspaneel en verbindt de panelen met elkaar door middel van ijzeren ringen.

Als je een steenkorf schutting van 180 cm wilt maken zou ik In de hoogte segmenten aanhouden van 60 cm en een in de breedte 150 cm.
Voor een schutting van 200 cm maak je 4 segmenten van 50 cm in de hoogte en 150 cm in de breedte.

Vul de panelen aan met het gewenste natuursteen tot de hoogte van het eerste segment. Deze sluit je af met een stuk gaaspaneel en je verbindt deze met de voor, achter en zijpanelen. Door het plaatsen van deze segmenten verdeel je de druk en zorg je voor een optimale stevigheid en verbinding in zowel de hoogte, breedte en diepte.

Vul zo de gehele korven over de gehele breedte op tot aan het eerste segment. Hierna kun je verder met het tweede segment totdat je bovenaan bent beland. Je sluit ook de bovenkant met een stuk gaaspaneel en je steenkorf schutting staat.

Afwerken
De stenen waarmee de korven zijn gevuld zijn kunnen soms er vies zijn. Stof en gruis zitten vastgekoekt en kunnen bij regenval uitspoelen.
Om te voorkomen dat dit spoelwater naderhand op je terras spoelt bij iedere regenbui kun je beter nu alvast zelf de stenen schoonspuiten met een tuinslang of hogedrukspuit.

Het is even een vies klusje met veel rotzooi tot gevolg, maar je steenkorf schutting is wel mooi schoon en zal niet meer uitspoelen door de regen. Eventueel kun je van lege plekken nog opvullen met stukken steen. Wurm ze door het gaaspaneel en sla ze eventueel vast met een hamer.

Je steenkorf schutting staat en zal vele jaren meegaan. Zoals je ziet is het niet zo een moeilijke klus. Het belangrijkste is een goede stevige en vlakke fundering en het maken van segmenten voor extra stevigheid en het verminderen van de druk.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.