Om je gazon mooi strak en gezond te houden heb je een goede grasmaaier nodig. Zoals je wellicht al hebt gezien zijn er vele soorten grasmaaiers om uit te kiezen. Welke grasmaaier kiezen? Dat is afhankelijk van een verschillende factoren zoals de afmeting van je gazon en uiteraard je eigen voorkeur.
In dit artikel heb ik alle soorten grasmaaiers en waar op te letten voor je op een rij gezet. Zo weet je precies welke grasmaaier het beste bij jouw wensen en gazon past.
Waar op letten bij het kopen van een grasmaaier?
Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn om tot de juiste grasmaaier te komen. Zo speelt het oppervlakte van je gazon een rol net als de instellingsmogelijkheden, het vermogen, gebruiksgemak en uiteraard je eigen voorkeuren.
- Gazonoppervlakte
De oppervlakte van je gazon is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste machine. Dit uiteraard in combinatie met je eigen voorkeur. In onderstaand overzicht vind je welke grasmaaier het meest geschikt is voor de verschillende gazon oppervlaktes. - Klein gazon tot 150m2
Voor het maaien van een klein gazon kun je nog prima uit de voeten met een handmaaier. Het is wel een arbeidsintensieve klus en niet voor iedereen de beste optie.Is een handmaaier geen optie, dan zijn een elektrische maaier of een grasmaaier op accu ook prima geschikt.
Middelgroot tot 600m2
Voor een middelgroot gazon zijn een elektrische maaier, grasmaaier op accu en een robotmaaier de beste opties. Let er bij een oppervlakte groter dan 300m2 dat de grasmaaier wielaandrijving heeft zodat je machine niet zelf hoeft te duwen.Groot gazon vanaf 600m2
Als je een groot gazon bezit zijn een benzine maaier of een robotmaaier het meest geschikt.Met een elektrische grasmaaier heb je teveel verlengkabel nodig om praktisch te kunnen maaien. Een grasmaaier op accu loopt bij de afmetingen tegen de capaciteit van de accu aan zodat je tussendoor moet bijladen.Zeer groot gazon vanaf 800m2
Voor een zeer groot gazon kun je het beste uit de voeten met een zitmaaier of een robotmaaier. Een benzinemaaier is ook een optie, maar let er dan wel op dat je kiest voor een machine met een grotere maaibreedte. - Maaibreedte
De maaibreedte van een grasmaaier varieert van ongeveer 30 cm tot meer dan 60 cm. Door te kiezen voor een maaimachine met een grotere maaibreedte hoef je minder vaak op en neer te lopen. Hoe groter het gazon hoe groter de maaibreedte moet zijn voor optimaal gebruiksgemak. - Instelling maaihoogte
Let er op dat de maaihoogte instelbaar is. Niet ieder gazon dient altijd op dezelfde hoogte gemaaid te worden. De eerste en laatste maaibeurt dient de maai hoogte iets hoger te worden afgesteld, net als bij een langere periode warm & zonnig weer. Door de maaihoogte zelf te kunnen instellen. - Zelfrijdend of duwen?
Je zou misschien denken dat bij een elektrische grasmaaier, grasmaaier op accu of een benzine grasmaaier de wielen worden aangedreven. Helaas is dat niet standaard het geval.
De motoraandrijving is in eerste instantie voor het laten draaien van de messen, maar de machine zal zelf je moeten duwen. Voor een kleiner oppervlakte zal dat niet direct een probleem zijn, maar voor een groter gazon kun je het beste kiezen voor een grasmaaier met wielaandrijving. - Vermogen
Het vermogen dat een grasmaaier dient te hebben hangt sterk samen met het oppervlakte van het gazon. Hoe groter het gazon, hoe meer vermogen er nodig is. Een grasmaaier met een hoger vermogen maait ook makkelijk door verwaarloosd en stug gras. Daarnaast bepaalt het vermogen ook de aandrijving van de wielen indien het een machine met wielaandrijving betreft. - Mulchfunctie
Mulchen is het extra fijn versnipperen van het grasmaaisel. Je kunt het extra fijne maaisel, de mulch, op de grasmat laten liggen als bemesting. Normaal maaisel is vaak te grof hiervoor waardoor de grasmat kan vervilten. Wil je het maaisel laten liggen en gebruiken als bemesting dan kies je voor een grasmaaier met mulchfunctie. Hoe hoger het vermogen van de machine hoe fijner de mulch. - Geluidsniveau
Elektrische grasmaaiers en benzinemaaiers maken geluid. Zelfs bij de stilste van deze maaiers kan het geluid als hinderlijk worden ervaren door jezelf en/of de buren. Het decibel niveau van elektrische en benzinemaaiers ligt tussen de 80db en 105db. Dit is vergelijkbaar met zwaar verkeer op 15 meter afstand (80db) tot een straaljager op 150m hoogte (105db).
Ben je gevoelig voor geluid of woon je omgeven met buren dan is het belangrijk om te kiezen voor een grasmaaier met een laag decibel niveau.
Soort grasmaaier kiezen
Er zijn verschillende soorten grasmaaiers die elk hun eigen voor en nadelen hebben. Naast handmaaiers zijn er elektrische grasmaaiers, accu grasmaaiers, benzine grasmaaiers, zitmaaiers en robotmaaiers. Niet elk soort grasmaaier is voor ieder gazon geschikt en ook binnen de soorten zelf zijn veel mogelijkheden en opties om rekening mee te houden.
Welk soort grasmaaier je nodig hebt hangt onder meer af van het gazonoppervlak, krachtbron (hand, elektrisch, benzine) en uiteraard je eigen voorkeur. Hieronder staan de verschillende soorten grasmaaiers beschreven met de belangrijkste eigenschappen.
Handgrasmaaier
Het klinkt misschien ouderwets om het gazon met een handgrasmaaier te maaien, maar voor kleine gazons is dit een goede optie. Je hebt geen last van kabels, een gehorige benzinemotor of veel onderhoud.
Handmaaiers maken gebruiken van kooimessen. De messen draaien verticaal rond en maken een strakke snede in het gras. De grasplant hersteld snel en er is weinig kans op verbranding.
De meeste handmaaiers hebben een relatief smalle maaibreedte tussen de 30 en 40 centimeter waardoor je bij grotere oppervlakken vaker heen en weer zult moeten lopen.
Er zijn handmaaiers verkrijgbaar met of zonder mulchfunctie en met of zonder opvangbak.
Gazonafmeting: Tot 150m2
Voordelen van een handmaaier:
Scherpe snede door kooimessen
Weinig onderhoud
Relatief stil
Nadelen van een handmaaier:
Zelf duwen
Niet geschikt voor een groot gazon
Grasmaaier op accu
Met een grasmaaier op accu heb je veel vrijheid. Je hebt geen last van kabels en ze zijn stiller dan een benzinemaaier.
Met de accu maai je kleinere gazons 1 keer. Bij grotere gazons moet je soms de accu tussendoor opladen. Als je meerdere accu’s hebt kun je gemakkelijk de lege accu verwisselen voor een vol exemplaar.
Van sommige merken accu grasmaaiers is de accu uitwisselbaar met andere apparaten. Vooral handig als je veel apparatuur van hetzelfde merk gebruikt.
Er zijn ook accu grasmaaiers met een ingebouwde accu. Hierbij ben je een stuk beperkter en dien je bij een lege accu de gehele grasmaaier aan de oplader ‘hangen’.
Gazonafmeting: tot 600m2
Voordelen van een accu grasmaaier
Geen stroomkabels nodig
Relatief stil in gebruik
Bij sommige merken accu uitwisselbaar met andere apparatuur
Nadelen van een accu grasmaaier
Meestal geen wielaandrijving
Maaitijd afhankelijk van accuduur
Elektrische grasmaaier
Een elektrische grasmaaier is een goede allround keuze voor kleine en middelgrote gazons.
Door met een verlengkabel te werken heb je een aardig bereik, maar voor een heel groot gazon is dat een beperking. Teveel of te lange verlengkabels gebruiken werkt niet echt praktisch.
Door het hoge vermogen kun je ook kiezen uit maaiers met wielaandrijving zodat je deze niet zelf hoeft te duwen.
Het bedieningsgemak van een elektrische grasmaaier is hoog en je hebt vaak veel instellings mogelijkheden. Daarnaast heb je buiten wat schoonmaakwerk weinig onderhoud aan deze machines.
Gazonafmeting: Tot 600m2
Voordelen van een elektrische grasmaaier
Voordelig in aanschaf
Weinig onderhoud
Hoog vermogen
Nadelen van een elektrische grasmaaier
Beperking door verlengkabels
Gebonden aan stroomaansluiting
Benzine grasmaaier
Door het grote vermogen en de eigen krachtbron is een benzinemaaier uitermate geschikt voor grote gazon. Je bent niet afhankelijk van kabels of een accu waardoor je een groot bereik hebt.
Ook al is de grasmaaier een motormaaier, zelf aangedreven wielen zijn niet altijd standaard. Kies voor een motormaaier met wielaandrijving als je niet zelf wilt duwen. Het gewicht van een de grasmaaier is aanzienlijk en dat zul je gericht merken bij een groot gazon.
Een benzine grasmaaier heeft een groot vermogen. Je maait dus makkelijker grotere oppervlaktes en ook lang en stug gras is geen probleem.
Een motormaaier vergt meer onderhoud. Naast het schoonmaken dien je ook de motor te onderhouden. Denk hierbij aan het vervangen van bougies, verwisselen van filters etc.
Gazonafmeting: Vanaf 600m2
Voordelen benzine grasmaaier
Groot bereik
Hoog vermogen
Veel opties en accessoires
nadelen benzine grasmaaier
Vergt meer onderhoud
Meer kosten na aanschaf
Maakt veel geluid
Produceert uitlaatgassen
Zitmaaier
Voor de zeer grote gazons is een zitmaaier aan te bevelen. Je maait snel en efficiënt een groot terrein. Ook een wat ruwer terrein is voor een zitmaaier geen probleem.
Als je kiest voor een maaimachine met een grote maaibreedte (tot wel 140cm) maai je zelfs nog een stuk efficiënter.
Door de grote afmeting heb je natuurlijk ook genoeg ruimte, zoals een schuur of garage, nodig om de zitmaaier te kunnen opbergen.
Je zou een zitmaaier kunnen zien als een kleine tractor. Er zijn dan ook legio mogelijkheden om de machine uit te breiden met allerlei op en aanbouw werktuigen. Je kunt hierbij denken aan een aanhangwagen, rolbezem, onkruidborstels of zelfs een sneeuwschuiver.
Kortom, sta er ook eens bij stil of je de maaimachine ook voor andere tuinklussen wilt of kunt gebruiken.
het vraagt wel enige behendigheid om een zitmaaier te besturen. De draaicirkel is een stuk groter en het maaien langs de randen kan soms lastig. Daartegenover staat wel het comfort van het niet zelf hoeven te duwen van de machine. Je kunt lekker plaatsnemen op de stoel en je de koning of koningin van he gazon wanen.
Gazonafmeting: Vanaf 800m2
Voordelen zitmaaier
Groot vermogen
Efficiënt en snel maaien
Ook voor andere werkzaamheden te gebruiken
Geschikt voor ruwer terrein
Niet zelf hoeven duwen
Nadelen zitmaaier
Duur in aanschaf
Veel onderhoud nodig
Groot en zwaar
Lastig om kanten te maaien
Mogelijk spoorvorming door gewicht
Produceert uitlaatgassen
Robotmaaier
Als je zelf niet zoveel met grasmaaien hebt, van gemak houdt of slecht ter been bent dan is een robotmaaier een goede optie. Deze zijn er in allerlei soorten en maten voor verschillende afmetingen.
De robotmaaiers werken volledig automatisch zodat je vanuit je luie stoel kunt toezien hoe strak je gazon genaaid wordt. Je kunt er ook voor kiezen om de robot in de nacht te laten maaien.
Nat gras is een stuk lastiger te maaien. Robots blijven gewoon maaien waardoor je kans hebt dat het gras de messen laat vastlopen. Gelukkig zijn er ook robotmaaiers voorzien van een regensensor waarbij dat probleem niet hebt.
Hoe weet een robotmaaier nu precies waar en wanneer deze moet maaien?
Robotmaaiers werken meestal in combinatie met een geleide draad. Deze breng je eenmalig aan langs de buitenranden van het gazon, net onder of op de grasmat.
Tijdens het maaien detecteert de robot de draad en weet zo precies ‘binnen de lijntjes’ te blijven.
Er zijn ook robotmaaiers die gebruik maken van sensors. Hierbij worden er sensors op de gazongrens geplaatst. De sensor herkent de robot en stuurt een signaal naar de robot.
Robotmaaiers zijn er ook met een GPS systeem. Hiermee kan de robot precies zien waar al gemaaid is en waar nog niet. De grenzen van het gazon worden niet door de GPS aangegeven waardoor een robotmaaier met GPS systeem tevens gebruik maakt van een geleide draad.
Door te kiezen voor een app gestuurde robotmaaier kun je deze via je telefoon instellen en bedienen. Zo pas je heel gemakkelijk de maaihoogte en frequentie aan en kun je zelfs het groei verloop van het gras monitoren.
Let goed op alle verschillende opties bij aankoop van een robotmaaier. Niet ieder merk of model heeft dezelfde of alle opties.
Gazonafmeting: Tot 2000m2
Voordelen robotmaaier
Gemak. De robot doet het werk
Veel instellingsmogelijkheden
Stil en milieuvriendelijk
Nadelen robotmaaier
Prijzig in aanschaf
Diefstal gevoelig bij maaien zonder toezicht
Zoals je ziet zijn er vele mogelijkheden als je een grasmachine wilt kopen, maar heb je nu een goed idee welk soort grasmaaier het meest geschikt is voor jouw gazon.
Maak een keuze aan de van het gazonoppervlak, de gewenste opties en uiteraard je eigen voorkeur.
Nu is het tijd om te kiezen voor een specifieke grasmaaier. Ook daar helpen we je graag bij.
Hieronder hebben we de beste grasmaaiers in hun soort voor je vergeleken en voor je op een rij gezet.