De beste robotmaaiers van 2023 voor jouw gazon!

door | Tuinonderhoud, Gazon, Koopgids


De beste robotmaaier van 2023 is niet voor iedereen hetzelfde. Welke de beste is hangt af van verschillende factoren zoals de afmeting van je gazon, hoe hoog het gras gemaaid dient te worden en uiteraard je eigen voorkeuren. Om je te helpen de beste robotmaaier voor jouw gazon te kiezen heb ik deze onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo vind je eenvoudig de beste robot grasmaaier voor jouw gazon.

Beste robotmaaier grote tuin

Beste robotmaaier kleine tuin

Beste robotmaaier middelgrote tuin

Beste voordelige robotmaaier

De beste robotmaaier kiezen

De beste robotmaaier kiezen is niet altijd even eenvoudig. Er is een ruime keuze aan robot grasmaaiers, maar welke is nu de beste voor jouw tuin? Hieronder heb ik de beste robotmaaiers voor je op een rij gezet en ingedeeld in overzichtelijke categorieën. De beste robotmaaier voor jouw gazon kiezen wordt zo een stuk eenvoudiger.

De afmeting van je gazon is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste machine. Daarnaast zijn er tal van andere factoren die je uiteindelijke keuze bepalen zoals het geluidniveau, diefstalgevoeligheid, instellingsmogelijkheden, uiterlijk en budget.

Beste voordelige robotmaaier

De Bosch Indego XS 300 is de beste voordelige robotmaaier. Deze betrouwbare robotmaaier is geschikt voor gazons tot 300 m2 en is geschikt voor het dagelijks maaien van de grastoppen. Voor het maaien wordt het gazon in kaart gebracht om zo efficiënt mogelijk het gazon te maaien.

Het instellen gebeurt op de robotmaaier zelf. Er is geen app voor nodig om de machine aan te sturen. Door de til en diefstalbeveiliging kan de machine veilig zijn werk doen en constant in de tuin blijven. De robotmaaier is voorzien van een 18v accu en heeft een maaitijd van ongeveer 45 minuten. Dezelfde tijd is nodig om de accu volledig op te laden.

Je ontvangt bij aankoop een complete set inclusief basisstation, 4 bevestigingspinnen voor het basisstation, 100 meter begrenzingskabel, 140 kabelpinnen, 2 kabel connectoren, stroomdraad en een veiligheidssleutel.

Productspecificaties
Gazonoppervlakte: Tot 300 m2
Maaibreedte: 19 cm
Maaihoogte: 30 – 60 mm
Mulchingfunctie: Ja
Geluidsniveau: Max. 63 Db
Afmeting L x H x B: 44,5 x 20,2 x 36,4 cm
Gewicht: 8 Kg
Maximale hellingshoek: 27 %
Accu: 18 V / 2,5 Ah
Maaitijd volle accu: 45 Min.
Oplaadtijd accu: 45 Min.
Aansturing: Handmatig op machine
+ Met mulchfunctie
+ Complete set
– Geen regensensor
– Handmatige bediening
Beste robotmaaier grote tuin

Voor een groot gazon tot 4000 m2 is de Stihl RMI 632P de beste keuze. Deze slimme en krachtige robotmaaier zorgt ervoor dat je gehele gazon er strak bij blijft liggen zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Stel eenvoudig de moment in waarbinnen je maaimachine wilt laten werken en deze zal zelf het meeste geschikte moment kiezen om het gras te maaien.

De maaihoogte is in 15 stapppen in te stellen op een hoogte tussen de 20mm en 60mm. Je gazon ligt er dus altijd strak gemaaid bij op de door jou gewenste hoogte. Ook met een gazon dat niet helemaal vlak is heeft de Stihl RMI 632P geen problemen. De machine past zich door middel van de Adaptive Sloop Speed automatisch aan.

Om spoorvorming en platgeslagen gras te voorkomen zal de Stihl RMI 632P telkens een andere route kiezen. Kortom, een intelligente maairobot met spierballen voor grote gazons.

Productspecificaties
Gazonoppervlakte: Tot 4000 m2
Maaibreedte: 28 cm
Maaihoogte: 20 – 60 mm
Mulchingfunctie: Ja
Geluidsniveau: Max. 59 Db
Afmeting L x H x B:
Gewicht: 15 Kg
Maximale hellingshoek: 45 %
Accu:
Maaitijd volle accu:
Oplaadtijd accu:
Aansturing:

 

+ Slimme functies
+ Groot vermogen
– Zwaar (15 Kg)
– Installatiekit niet inbegrepen
Beste robotmaaier kleine tuin

De beste robotmaaier voor een klein gazon is de Bosch Indego S+ 350 voor gazons met een afmeting tot 350m2. Deze compacte robotmaaier brengt vooraf het gazon in kaart om zo efficient mogelijk te kunnen maaien. Hellingen tot 27 graden zijn voor deze kleine krachtpatser geen probleem.

De besturing en instelling van de robotmaaier kan via een app of zelfs via stembesturing. De Bosch Indego S+ 350 is namelijk compatible met Amazon Alexa. Je stelt zo eenvoudig de maairoutines in vanaf elke gewenste locatie.

Standaard wordt er een installatiekit meegeleverd bestaande uit een laadstation, 100 meter begrenzingskabel, 140 kabelpinnen, 2 kabel connectoren.

Productspecificaties
Gazonoppervlakte: Tot 350 m2
Maaibreedte: 19 cm
Maaihoogte: 20 – 60 mm
Mulchingfunctie: Ja
Geluidsniveau: Max. 63 Db
Afmeting L x H x B: 44,5 x 20,2 x 36,4 cm
Gewicht: 7,5 Kg
Maximale hellingshoek: 27 %
Accu: 18 V / 2,5 Ah
Maaitijd volle accu: 30 Min.
Oplaadtijd accu: 45 Min.
Aansturing: Wifi en App
+ Uitgebreide bedieningsmogelijkheden
+ Geschikt voor hellingen
– Installatiekit niet toereikend
Beste robotmaaier middelgrote tuin

Voor een middelgrote tuin tot 750m2 is de Gardena Sileno Life 750 de beste keuze. Deze robotmaaier is erg wendbaar en is dan ook prima geschikt voor complexe gazons met hellingen en/of smalle stukken.

Daarnaast is de Gardena Sileno ook nog eens slim. Door middel van sensoren wordt de groei van het gras nauwkeurig in de gaten gehouden waarop de robotmaaier zelf de frequentie van het grasmaaien aanpast.

Het instellen en bedienen van de robotmaaier kan door middel van de Gardena Bluetooth App. Je dient hiervoor wel in de buurt van de grasmaaier te zijn (max. 10 meter). Eenmaal ingesteld zal de Gardena robotmaaier automatisch zijn werk doen.

Een complete installatiekit wordt meegeleverd bestaande uit een laadstation, voedingskabel, bevestigingspinnen, perimeterdraad, draadpinnen en een meetlat.

Productspecificaties
Gazonoppervlakte: Tot 750 m2
Maaibreedte: 21 cm
Maaihoogte: 20 – 50 mm
Mulchingfunctie: Ja
Geluidsniveau: Max. 60 Db
Afmeting L x H x B: 60 x 35 x 50 cm
Gewicht: 15 Kg
Maximale hellingshoek: 35 %
Accu: 18 V / 2,1 Ah
Maaitijd volle accu: 65 Min.
Oplaadtijd accu: 60 Min.
Aansturing: BlueTooth en App
+ Erg wendbaar
+ Complete set
– Bluetooth bediening

Waar op letten bij het kopen van een robotmaaier?

Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn om tot de beste robotmaaier voor jouw gazon te komen. Zo speelt het oppervlakte van je gazon een rol net als de instellingsmogelijkheden, het vermogen, gebruiksgemak en uiteraard je eigen voorkeuren.

 • Gazonoppervlakte
  De oppervlakte van je gazon is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste machine. Dit uiteraard in combinatie met je eigen voorkeur. Hoe groter het gazon, hoe groter de maairobot.
 • Maaibreedte
  De maaibreedte van een normale grasmaaier varieert van ongeveer 30 cm tot meer dan 60 cm. Bij robotmaaier zijn er vaak meerdere kleinere roterende messen aanwezig. Uiteraard is het verstandig om te kiezen voor een maairobot die qua grote goed bij je gazon past, maar het is minder belangrijk dan bij een handbediende gramaaier.
 • Instelling maaihoogte
  Let er op dat de maaihoogte instelbaar is. Niet ieder gazon dient altijd op dezelfde hoogte gemaaid te worden. De eerste en laatste maaibeurt dient de maai hoogte iets hoger te worden afgesteld, net als bij een langere periode warm & zonnig weer. Maairobots maaien in de regel vaker en zullen normaal gesproken alleen de toppen maaien
 • Vermogen
  Het vermogen dat een grasmaaier dient te hebben hangt sterk samen met het oppervlakte van het gazon. Hoe groter het gazon, hoe meer vermogen er nodig is. Een grasmaaier met een hoger vermogen maait ook makkelijk door verwaarloosd en stug gras. 
 • Mulchfunctie
  Mulchen is het extra fijn versnipperen van het grasmaaisel. Je kunt het extra fijne maaisel, de mulch, op de grasmat laten liggen als bemesting. Normaal maaisel is vaak te grof hiervoor waardoor de grasmat kan vervilten. Robotmaaiers zijn standaard voorzien van een mulchfunctie. omdat er vaker gemaaid wordt zal er bij maaibeurt minder grasmaaisel blijven liggen waardor de kans op vervilting kleiner is.
 • Installatiepakket
  Robotmaaiers maken meestal gebruik van een begrenzingsdraad om het gazon af te bakenen. Niet bij alle robotmaaiers is het installatiepakket voor het begrenzingsdraad inbegrepen. 
 • Diefstalbeveiliging
  Doordat robotmaaiers constant buiten inn de tuin staan zijn deze een stuk gevoeliger vooor diefstal.  Ze zijn compact en daardoor makkelijk op te tillen. Gelukkig zit er bij de meeste robotmaaiers een beveiliging ingebouwd die de robotmaaier na optillen uitschakeld en onbruikbaar maakt. Er dient dan eerst een pincode ingevoerd te worden of via de app een bevestiging gegeven te worden voordat de maaier weer in gebruik kan worden genomen.
Wat zijn de voordelen van een robotmaaier?

Het grootste voordeel van een robotmaaier is de vrijheid. Eenmaal geinstalleerd zal de robotmaaier zelfstandig het gras maaien op elk gewenst moment.
Daarnaast zijn robotmaaiers voorzien van sensors voor het zo efficient en veilig mogelijk maaien van je gazon.

Wat zijn de nadelen van een robotmaaier?

Het grootste nadeel van een robotmaaier is de hoge aanschafprijs. Daarnaast kunnen robotmaaiers gevoelig zijn voor diefstal.

Overzicht van de beste robotmaaiers op dit moment:

 

Beste robotmaaier kleine tuin
Beste voordelige robotmaaier
Beste voordelige robotmaaier
Beste robotmaaier kleine tuin