Met deze 8 tips voor het maaien van je gazon ligt je grasmat her het gehele jaar groen, fris en strak bij. Als je een gazon hebt is grasmaaien een terugkerend klusje. Niet iedereen staat te springen om elke week het gazon te maaien, maar om een mooi gazon te behouden is het wel een klus die nodig is. Na een aantal weken zal een niet gemaaid gazon er onverzorgd uitzien. Het wordt ook steeds lastiger om daarna de grasmat weer fris en gezond te krijgen. Regelmatig maaien zorgt voor een mooie dichte grasmat die er netjes verzorgd uitziet.
#1 – Maai niet te vroeg
Maai niet te vroeg in het jaar. Gras begint te groeien als de buitentemperatuur 10 graden en de bodemtemperatuur 8 graden is. Geef het gras eerst de kans om te groeien voordat je begint met de eerste maaibeurt. Als je te vroeg begint met maaien zal het gazon zich minder snel kunnen herstellen.
#2 – Maai niet te kort
Maai de eerste keer het gras op een hogere stand. Net zoals bij de kapper alleen even de puntjes bijknippen. Het gazon krijgt zo de kans zich goed te herstellen na een winter zonder maaien. Ook de laatste maaibeurt van het seizoen maai je op een hogere stand. Zo kan het gras goed beschermd de winter ingaan.
#3 – Gebruik een goede grasmaaier
De keuze in grasmaaiers is enorm. Elektrische grasmaaiers, accu grasmaaiers, benzinemaaiers, robotmaaier, handmaaiers en hand-duwmaaiers zijn enkel nog de soorten grasmaaiers om uit te kiezen. Binnen elke soort zijn er ook nog een tal van specificaties om uit te kiezen. In hoofdlijnen zijn de afmeting van je gazon en je eigen wensen van groot belang bij het kiezen van de juiste grasmaaier.
- Voor een klein gazon tot 150m2 kun je prima uit de voeten met een handmaaier of elektrische maaimachine.
- Een motor of accumaaier is prima geschikt voor een gazon tot 2000m2.
- Vanaf 500m2 loont het moeite om een zitmaaier te gebruiken.
- Voor alle afmetingen gazon kun je ook een robotmaaier gebruiken.
Lees hier meer over het kiezen van de juiste grasmaaier.
#4 – Maai met scherpe messen
Zorg ervoor dat de messen van de grasmaaier scherp zijn. Bij te botte messen zal het gras meer gescheurd dan gesneden worden. Je krijgt hierdoor gele plekken en de grasplant heeft meer moeite om zich te herstellen na de maaibeurt. Na het maaiseizoen is het belangrijk om de grasmaaier te (laten) onderhouden en de messen te slijpen voor het nieuwe maaiseizoen.
#5 – Maai alleen met droog weer
Maai het gras alleen als het droog is. Door gras te maaien dat gras te nat is zal de grasmaaier verstopt raken en je kunt met de wielen sporen maken in het gazon. De messen zullen ook meer aan aan de grassprietjes gaan trekken in plaats van afsnijden waardoor de grasplantjes beschadigen. Met droog weer zal het naast beter voor je gras ook voor jezelf een stuk makkelijker maaien zijn.
#6 – Maai niet in de volle zon
Een droge niet te zonnige dag is ideaal voor het maaien van het gazon. Als de zon te fel schijnt bestaat de kans dat de grasblaadjes verbranden. Je kunt daardoor uiteindelijk gele plekken krijgen. Een droge enigzins bewolkte dag is dan ook een prima dag voor maaien van je gazon.
#7 – Maai niet altijd een vaste route
Zorg voor een afwisseling in je maaipatroon. Zo voorkom je spoorvorming en grasplantjes die telkens naar 1 kant worden gedrukt.
Maai bijvoorbeeld de ene keer in de lengterichting van je gazon en de opvolgende keer in de breedterichting. De grasmat zal een stuk sterker worden en niet naar 1 kant worden gedrukt.
#8 – Laat af en toe het maaisel liggen
Zo nu en dan kan het geen kwaad om het maaisel te laten liggen. Het is een natuurlijke meststof voor de grasmat het scheelt je een keer harken of de opvangbak legen. Laat het maaisel niet standaard liggen anders kan de grasmat vervilten. Zon, zuurstof en water krijgen minder kans om de bodem te bereiken. Het gazon raakt verstikt en er kan mos gaan groeien.
[ux_products type=”row” show_cat=”0″ equalize_box=”true” cat=”34,26″ products=”4″ orderby=”rand”]