Snoeien in de winter kan prima en het is er een prima periode voor, maar let op! Je kunt niet alle bomen en struiken snoeien in de winter. In dit artikel lees je precies welke bomen en struiken je wel kunt snoeien en waarom je snoeit in de winter en uiteraard lees je ook welke bomen en struiken je absoluut niet kunt snoeien in de winter. Als je je aan onderstaande wintersnoei regels houdt ga je met een gezonde en mooie tuin het voorjaar weer in!
Waarom snoeien in de winter?
Er zijn een aantal redenen waarom het goed is om in de winter te snoeien. Ten eerste ligt in de winter de sapstroom stil en is er daardoor minder kans dat een boom gaat bloeden. Bij het snoeien veroorzaak je als het ware een wond. Als de sapstroom in volle gang is zal de wond minder snel genezen en kunnen hierdoor ziektes en schimmels de boom binnendringen. Een boom zal niet ‘doodbloeden’ maar wel veel kwetsbaarder zijn voor ziektes en daardoor ernstig kunnen verzwakken.
In de winter ligt de sapstroom nagenoeg stil en zal de snoeiwond ongeveer 3 dagen nodig hebben om te helen zodat deze niet meer kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf. Er zien hierop wel uitzonderingen waar bij sommige soorten juist in de winter meer kans is op het bloeden na de snoei. Hier kom ik verder in het artikel op terug.
- Gezondheid
De belangrijkste reden om te snoeien in de winter is om de bomen en struiken gezond te houden. Door het snoeien van dode en zieke takken voorkom je verdere schade en zorg je ervoor dat ziektes zich niet verder kunnen ontwikkelen. De boom of struik heeft in het groeiseizoen dan ook meer kracht om gezonde takken aan te maken. - Vorm
Als de bomen en struiken vol in blad zijn is het moeilijk om de structuur van de takken te zien. In de winter als de takken geen bladeren meer hebben kun je de structuur goed zien en eenvoudig kruisende, schurende en storende takken eenvoudig spotten en wegsnoeien. Zo krijgen de andere takken meer ruimte, lucht en zonlicht om zich beter te ontwikkelen en behoudt je boom of struik een gezonde vorm. - Verjongen
Door regelmatig te snoeien wordt de boom of heester verjongd. Natuurlijk speelt dat bij de ene soort meer mee als bij de andere soort.
Sommige soorten kun je ieder jaar of iedere 2 jaar geheel verjongen terwijl bij andere soorten of bomen dit niet perse nodig is. - Veiligheid
Beschadigde takken en takken die kunnen afbreken kun je in de winter goed zien. Door deze weg te snoeien voorkom je ongelukken, zeker als in het voorjaar er weer blad aan de bomen en struiken komt en daarmee meer gewicht op de takken rust.
Welke bomen en struiken kun je wel snoeien in de winter?
De winter is een prima periode om bomen te snoeien. De sapstroom is tot rust gekomen waardoor je zo min mogelijk schade veroorzaakt bij het snoeien. Daarnaast kun je in de winter het takkengestel goed zien doordat er geen blad meer aan de bomen zit.
Het is wel belangrijk om te snoeien als het niet vriest. De gesnoeide delen kunnen bij vorst namelijk invriezen en schade veroorzaken. Houd ook het weerbericht voor 3 dagen na het snoeien in de gaten. na die 3 vorstvrije dagen is de snoeiwond voldoende hersteld
Bomen
De meeste bomen die het blad verliezen kun je in de winter snoeien met uitzondering van de ABC bomen. Ook indien er zieke, beschadigde of takken die gevaar opleveren aanwezig zijn, dan kunnen deze ook altijd gesnoeid worden.
- Knotbomen (Wilg, Els, Zwarte Els, Es)
- Leibomen (Linde, Plataan, Lei fruitbomen (pitvruchten)
- Fruitbomen met pitvruchten (Apple, Peer)
Heesters
Najaars bloeiers kun je in de winter prima snoeien. Er zijn dan nog geen bloemknoppen gevormd en je kunt de structuur van de heester goed zien. Net voordat het nieuwe blad uitloopt is de beste tijd.
Voor een betere structuur kun je ook voorjaars en zomerbloeiende heester in de winter snoeien met de kanttekening dat deze een jaar niet zullen gaan bloeien. Indien er heester zo slecht is kun je deze helemaal vlak boven de grond terugsnoeien. Het klinkt rigoureus, maar hiermee zal de heester uiteindelijk een stuk sterker worden.
Welke bomen en struiken kun je niet snoeien in de winter?
Er zijn een aantal uitzonderingen op het snoeien van bomen en struiken in de winter. Als je deze in de winter snoeit kan dat juist meer schade veroorzaken dan goed doen. De bomen of struiken kunnen verzwakken, ziek worden of niet gaan bloeien en dat is natuurlijk juist niet de bedoeling.
In het onderstaande overzicht heb ik de bomen en struiken die je in de winter niet kunt snoeien voor je op een rij gezet.
ABC bomen
ABC bomen kun je in de winter niet snoeien. Door de druk van de sapstroom zullen deze bomen juist in de winter gaan bloeden als je ze snoeit. Hierdoor kunnen de bomen verzwakken en zijn ze gevoeliger voor ziektes en schimmels. De wond zal niet gauw genezen waardoor er ook wondrot kan ontstaan die onbehandeld verdere schade aan de boom kan veroorzaken. Nu zal de term ABC nomen je niet zo veel zeggen. Daarom een overzicht van de bomen die hieronder vallen en je dus niet in de winter kunt snoeien:
- Esdoorn (Acer)
- Berk (Betula)
- Haagbeuk (Carpinus)
- Notenboom (Juglans)
- Druif (Vitis)
- Fruitbomen met steenvruchten (Perzik, Kers, Pruim)
Heesters die in het voorjaar/zomer bloeien
Voorjaars of (vroeg)zomer bloeiende heesters kun je het beste niet in de winter snoeien. Hiermee snoei je de nieuwe knoppen weg waardoor deze niet meer bloeien en een je een jaar zonder bloemen zit. Uiteraard kun je hier en daar wel een tak weghalen mocht dat nodig zijn, maar de het echte snoeien doe je het beste direct na de bloei.
Verkrijgbaar bij
Gebruik het juiste snoeigereedschap
Niet alleen bij snoeien in de winter, maar bij snoeien in het algemeen is het belangrijk om het juiste snoeigereedschap te gebruiken. Zorg ervoor dat het gereedschap goed scherp is en de snijbladen goed schoon zijn. Met een scherpe snede beschadig je het hout zo min mogelijk en zal de snoeiwond sneller genezen. Ziektes en schimmels hebben zo minder de kans om het hout binnen te dringen.
Maak je snoeigereedschap ook goed schoon na elke snoeibeurt. Veeg al het snoeiafval van de snij of zaagbladen met een doek zodat er eventuele aanwezige ziektes en schimmels geen kans krijgen de snoeiwond binnen te dringen.
Snoeischaar
Dunne takken kun je prima snoeien met een snoeischaar. Levend en zacht hout snoei met een bypass snoeischaar en dood en hard hout snoei je met een aambeeld snoeischaar. Wil je weten welke snoeischaar het beste is? Bekijk dan zeker de koopgids met daarin een overzicht van de beste snoeischaren van dit moment.
Takkenschaar
Dikkere takken tot een diameter van 5 cm kun je prima met een takkenschaar doorknippen. Ook hierin heb je weer de keuze tussen bypass takkenscharen voor levend en zacht hout en aambeeld takkenscharen voor hard en dood hout. Daarnaast zijn er diverse modellen met een telescopisch handvat of een extra krachtoverbrenging. Welke takkenschaar de beste is voor jouw tuin lees je in het beste takkenscharen overzicht.
Snoeizaag
Voor takken vanaf 5 tot 20 cm gebruik je een snoeizaag. Als je regelmatig snoeit zul je niet zoveel van deze dikke takken hoeven te snoeien. Met het zagen van takken krijg je een rafelige rand waardoor de genezing van de wond trager verloopt. Bij voorkeur snoei je met een takkenzaag dan ook alleen dood hout of beschadigde takken weg.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij