Regentonnen

Regentonnen: gratis water voor je tuin!

Met een regenton vang je eenvoudig regenwater op dat anders in het riool zou verdwijnen. Je kunt het water prima gebruiken om je borders en/of gazon mee te besproeien. Daarnaast draag je zo bij aan de vermindering van het gebruik van drinkwater en de vermindering van wateroverlast na hevige regenbuien.

Regentonnen hebben enigszins een ouderwets stempel op zich plakken, maar de evolutie van de regenton heeft in de loop der jaren niet stilgestaan. Naast de welbekende groene en zwarte plastic tonnen zijn er tal van andere varianten en designs bijgekomen. Voor iedere tuin is er tegenwoordig dan ook wel een regenton die past bij de tuinstijl.

Waarom regenwater opvangen?

Droge periodes nemen de laatste jaren steeds meer toe, maar ook de wateroverlast na regenbuien neemt in hevigheid toe met overstromingen als gevolg. Door een gedeelte van het regenwater op te vangen en te gebruiken voor het besproeien van je tuin komt er minder regenwater in het riool terecht en heb je gratis mineraalrijk water voor je beplanting en gazon.

Door het regenwater op te vangen en te gebruiken voor je tuin bespaar je ook nog eens op het gebruik van leidingwater voor datzelfde doel. Het is erg kostbaar om leidingwater op te pompen en te zuiveren. Er is veel energie voor nodig leidingwater te zuiveren. Voor drinkwater is dat natuurlijk benodigd, maar voor het besproeien van je tuin is het geen noodzaak om gezuiverd leidingwater te gebruiken.

Soorten regentonnen

Er zijn tegenwoordig vele soorten en maten regentonnen. Van een traditionele plastic ton tot een strakke design regenton voor aan de muur en van een houten regenton tot een plantenbak met geïntegreerde regenton. Hieronder heb ik de verschillende regentonnen voor je op een rij gezet zodat je zelf ziet dat er ook voor jouw tuin een geschikte regenton beschikbaar is.

Kunststof regenton

Kunststof regentonnen

De meest bekende regenton is de kunststof regenton. Vaak zie je deze in de kleuren groen en antraciet / zwart al dan niet voorzien van een motief, maar er komen steeds meer regentonnen op de markt met een andere kleur. De traditionele tonnen zijn rond van vorm, maar ook vierkante, rechthoekige, zuilvormige en andere vormen zijn tegenwoordig prima te verkrijgen. Zo kun je een ton kiezen die prima past in je tuin.

Bekijk regentonnen
Houten regenton

Houten regentonnen

Een andere klassieker is de houten regenton. Van oorsprong zijn deze tonnen gebruikt als wijnvat, whiskeyvat of zelfs haringvat. Ook nu zijn deze houten regentonnen, of regenvat, nog erg populair. De rustieke look & feel en het feit dat het tonnen met een verleden zijn spreken veel mensen aan.
Er worden ook nieuwe houten regentonnen gefabriceerd die ‘oud’ gemaakt worden. Het uiterlijk zal er hetzelfde uitzien als een gebruikte vat, maar de echte geschiedenis ontbreekt uiteraard.
Er zijn vele verschillende formaten waaruit je kunt kiezen. Het kleinste formaat heeft een inhoud van 50 liter en loopt op tot een groot vat met een inhoud van wel 500 liter.

Bekijk regentonnen
Muur regenton

Muur regentonnen

Met een muur regenton kun je aardig wat ruimte besparen. Deze tonnen met een vlakke achterkant kun je tegen de muur plaatsen naast de regenpijp. Zo kun je eenvoudig honderden liters regenwater opvangen en opslaan zonder al te veel ruimte kwijt te zijn.
Er zijn verschillende designs in muur regentonnen verkrijgbaar zodat er altijd wel een model is dat bij jouw huis en tuin past.

Bekijk regentonnen
Plantenbak met regenton

Plantenbak met regenton

Met een plantenbak met regenton vang je direct 2 vliegen in 1 klap. Je vangt eenvoudig een paar honderd liter water op om in droge periodes je tuin te besproeien en je hebt tegelijkertijd een mooie plantenbak. Ideaal als je beperkte ruimte zodat je beide functies kunt combineren. Daarnaast ziet het er ook nog eens erg fraai uit om je regenton te voorzien van mooie beplanting. Er zijn verschillende soorten plantenbakken met geïntegreerde regenton. Zo kun je kiezen voor een authentieke uitstraling met een terracotta look plantenbak, een plantenbak met de looks van een stenen muur of diverse zuilvormen.

Bekijk regentonnen
Opvouwbare regenton

Opvouwbare regentonnen

Als je regenwater wilt gebruiken voor het besproeien van je tuin heb je niet het gehele jaar een regenton nodig. Een opvouwbare regenton zet je eenvoudig op in de periode dat je regenwater het hardst nodig hebt. Na gebruik koppel je eenvoudig af en bewaar je de regenton tot het volgende seizoen.
Je bespaart zo een hoop ruimte in de periode dat je regenton niet nodig hebt. Daarnaast is een opvouwbare regenton ook een prima optie voor bijvoorbeeld op de camping als je een vaste staanplaats hebt met een omliggende tuin.

Bekijk regentonnen

Is regenwater goed voor je planten?

Ja! Het is goed om je planten met regenwater te besproeien. Er zitten minder mineralen in regenwater en daarnaast bevat regenwater ook nog eens minder kalk. Meststoffen lossen daardoor makkelijk op en worden sneller opgenomen door de wortels. Je planten fleuren na een regenbuitje of water geven met regenwater zichtbaar op.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.