Beste robotmaaier 2022

De beste robotmaaiers van 2024 voor jouw gazon!

Ben je het zat om urenlang zelf aan de slag te gaan met een grasmaaier? Maak kennis met de robotmaaier: jouw nieuwe beste vriend voor een perfect gemaaid gazon zonder inspanning! Op deze pagina vind je de beste robot grasmaaier voor jouw gazon zodat je gras automatisch wordt gemaaid en jij alleen hoeft toe te kijken. Klinkt goed toch? Naast een overzicht van de beste robotmaaiers leer je ook meer over de machines zelf, hoe werken ze en waar moet je op letten als je er 1 wilt kopen. Het vinden van de beste robotmaaier van 2024 wordt zo een fluitje van een cent.

De beste robotmaaier kiezen

De beste robotmaaier kiezen is niet altijd even eenvoudig. Er is een groot aantal merken en modellen robot grasmaaiers op de markt om uit te kiezen, maar welke is nu de beste voor jouw gazon? Hieronder staan de beste robotmaaiers voor je op een rij in overzichtelijke categorieën. De beste maaiers voor jouw gazon kiezen wordt zo een stuk eenvoudiger.

Er zijn verschillende specificaties om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste maairobot. De afmeting van je gazon is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste machine. Daarnaast zijn er tal van andere factoren die je uiteindelijke keuze bepalen zoals het geluidniveau, diefstalgevoeligheid, instellingsmogelijkheden en budget. Hieronder vind je de beste robotmaaiers van dit moment:

Beste robotmaaier – Tuinplaats keuze!

De beste robotmaaier is de Bosch Indego XS 300. Deze betrouwbare robotmaaier is geschikt voor gazons tot 300 m2 en voor het dagelijks maaien van de grastoppen. Voor het maaien wordt het gazon in kaart gebracht om zo efficiënt mogelijk het gazon te maaien.

Het instellen gebeurt op de robotmaaier zelf. Er is geen app voor nodig om de machine aan te sturen. Door de til en diefstalbeveiliging kan de machine veilig zijn werk doen en constant in de tuin blijven. De robotmaaier is voorzien van een 18v accu en heeft een maaitijd van ongeveer 45 minuten. Dezelfde tijd is nodig om de accu volledig op te laden.

Je ontvangt bij aankoop een complete set inclusief basisstation, 4 bevestigingspinnen voor het basisstation, 100 meter begrenzingskabel, 140 kabelpinnen, 2 kabel connectoren, stroomdraad en een veiligheidssleutel.

Plus en minpunten

Met mulchfunctie
Complete set
Handmatige bediening

Beste robotmaaier voor groot gazon

De beste robotmaaier voor een groot gazon tot 2000 m2 is de Robomow RK 2000. Deze slimme en krachtige robotmaaier zorgt ervoor dat je gehele gazon er strak bij blijft liggen zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Kleine hobbels en hellingen tot 45 graded zijn geen probleem voor deze krachtpatser.

Gebruiksgemak staat centraal bij de RK 2000. Met een intuïtieve smartphone-app (Android & iOS) stel je eenvoudig maaischema’s in, bestuur je de maaier én volg je in realtime de voortgang. De robotmaaier is ook nog eens uitgerust met een reeks veiligheidsfuncties, waaronder til- en kantelsensoren, en een kinderslot, waardoor je de maaier met zekerheid en vertrouwen kunt gebruiken.

De Robomow RK 2000 blinkt uit in duurzaamheid en onderhoudsgemak. Hij is gebouwd om lang mee te gaan en heeft minimaal onderhoud nodig dankzij het robuuste ontwerp en zelfreinigende eigenschappen. Ook je buren zullen blij zijn met de keuze van de Robomow. Ondanks dat het een krachtige machine is, is deze ook nog eens erg stil (60Db).

Plus en minpunten

Maait buiten de wielen
Erg stil (60Db)
Bereik App bediening is niet groot

Robomow RK 2000
Beste robotmaaier grote tuin

Beste robotmaaier kleine tuin

De Gardena Sileno City 250 is de beste robotmaaier voor kleine gazons tot 250 m2. Door het compacte formaat en het zwenkende achterwiel zijn smalle doorgangen geen enkel probleem. Ook obstakels worden zo moeiteloos ontweken. Voor deze robotmaaier maak je gebruik van een perimeterdraad om de randen van het gazon af te bakenen en herkenbaar te maken.

Als je de robotmaaier installeert (via de Gardena App) zal deze automatisch een maaiplan voor je maken. Je kunt zelf de maaihoogtes instellen en bepalen wanneer de robot het gras moet maaien. Na de gedane arbeid keert de maaier automatisch weer terug naar laadstation. Door de vorstsensor hoef je trouwens niet bang te zijn dat de er gemaaid wordt. De Gardena Sileno slaat dan een maaibeurt over tot de vorst voorbij is.

Ook erg belangrijk zijn de veiligheid en het onderhoud. De Gardena Sileno City 250 is uitgerust met verschillende veiligheidssensoren, zoals botsing-, til-, en kantelsensoren. Schade en verwondingen worden zo voorkomen zodat je langer plezier hebt van je maaihulp en zelf al je vingers nog behoudt :-).
Het onderhouden en schoonmaken gaat erg gemakkelijk door het slimme onderhoudsvriendelijke ontwerp. Kortom, een compacte efficiënte robotmaaier die makkelijk in gebruik is en bovendien ook nog eens erg stil.

Plus en minpunten

Geschikt voor hellingen
Met 57 Db erg stil
Perimeterdraad soms niet toereikend

Beste robotmaaier middelgrote tuin

Voor een middelgrote tuin tot 750m2 is de Gardena Sileno Life 750 de beste keuze. Deze robotmaaier is erg wendbaar en is dan ook prima geschikt voor complexe gazons met hellingen en/of smalle stukken.

Daarnaast is de Gardena Sileno ook nog eens slim. Door middel van sensoren wordt de groei van het gras nauwkeurig in de gaten gehouden waarop de robotmaaier zelf de frequentie van het grasmaaien aanpast.

Het instellen en bedienen van de robotmaaier kan door middel van de Gardena Bluetooth App. Je dient hiervoor wel in de buurt van de grasmaaier te zijn (max. 10 meter). Eenmaal ingesteld zal de Gardena robotmaaier automatisch zijn werk doen.

Een complete installatiekit wordt meegeleverd bestaande uit een laadstation, voedingskabel, bevestigingspinnen, perimeterdraad, draadpinnen en een meetlat.

Plus en minpunten

Erg wendbaar
Complete set
Bluetooth verbinding

Hoe werken robot grasmaaiers?

Een robotmaaier is een superhandige tuinhulp die je gazonnetje maait zonder dat jij je vinger hoeft uit te steken. Weg met dat gesjouw met een benzinemaaier, de robot doet al het werk! Voordat je een robot grasmaaier gaat kopen is het handig om te weten hoe ze nu precies werken. Hieronder vind je de belangrijkste onderwerpen die belangrijk zijn om te weten bij een robotmaaier kopen.

Begrenzing

De meeste robotmaaiers maken gebruik van een begrenzingsdraad, ofwel perimeterdraad. De draad bevestig je rondom in het gazon en rond obstakels zoals borders, beelden of vijvers. De draad zendt een signaal uit dat door de maaier wordt opgevangen. Hierdoor weet deze precies waar hij moet maaien en waar hij moet stoppen.

Alternatieve methoden zoals GPS of virtuele muren vind je veelal in geavanceerde modellen die meestal voor erg grote gazons worden gebruikt. Deze methodes maken het mogelijk om de begrenzingen op een meer flexibele manier in te stellen, zonder fysieke installatie. Slechts een aantal robotmaaiers zijn met deze functie uitgerust.

Maaiproces

Bij een gewone grasmaaier heb je de mogelijkheid om het gras op te vangen, wat bij automatische grasmaaiers niet het geval. Het maaiproces van een automatische grasmaaier is dan ook zo ontworpen dat het gras zeer fijn wordt gemaaid. Dit staat ook bekend als mulchen.

De fijne grassnippers worden verspreid over het gazon, waar ze snel ontbinden en natuurlijke voedingsstoffen teruggeven aan de bodem. Hiermee bevorder je ook nog eens een gezond en dicht gazon.

De robotmaaier maait meestal in een willekeurig patroon. Niet omdat de deze zomaar wat doet, maar hierdoor voorkom je dat er patroonvorming of spoorvorming in het gras ontstaat. De maaihoogte is aanpasbaar zodat het gras wordt gemaaid op de hoogte van je eigen voorkeur en het seizoen.

Opladen

Robotmaaiers zijn uitgerust met een oplaadbare batterij en een laadstation dat ergens aan de rand van het gazon wordt geplaatst. Wanneer de batterij van de maaier bijna leeg is, detecteert hij dit en keert hij automatisch terug naar het laadstation om op te laden.

Dit maakt een volledig autonoom werkproces mogelijk waarbij de maaier kan functioneren zonder dat er voortdurend toezicht nodig is. Afhankelijk van het model en de grootte van het gazon, kan een volledige laadcyclus voldoende zijn voor meerdere maaibeurten.

Sensoren

Robotmaaiers zijn uitgerust met een reeks sensoren die helpen om te navigeren en obstakels detecteren. Dit kunnen botssensoren zijn die fysiek contact met een object detecteren, hefsensoren,die aangeven wanneer de maaier is opgetild of gekanteld of regensensoren die de maaier terug naar het laadstation sturen bij slecht weer.

Deze sensoren helpen niet alleen om schade aan de robot grasmaaier of aan objecten in de tuin te voorkomen, maar dragen ook bij aan de efficiëntie van het maaiproces door aanpassingen in de route of het gedrag van de maaier.

Veiligheid

De veiligheidsfuncties van robotmaaiers zijn ontworpen om ongelukken te voorkomen. Dit omvat mesbeveiliging die de snijbladen afschermen, evenals sensoren die de maaier automatisch uitschakelen als hij wordt opgetild of omgekeerd. Sommige modellen hebben ook botsingssensoren die zorgen dat de maaier stopt of van richting verandert bij contact met object, persoon of huisdier.

Bovendien kunnen veel robotmaaiers worden beveiligd met een PIN-code. Hiermee voorkom je ongeautoriseerd gebruik. Dat is zeker geen overbodige luxe als je kijkt naar de prijs van een robotmaaier en het feit dat deze vaak onbeheerd in de tuin zijn gestald. Bovenstaande veiligheidsmaatregelen zorgen ervoor dat robotmaaiers een veilige keuze zijn voor gezinnen.

Hoe werkt een robotmaaier?

Waar op letten bij het kopen van een robotmaaier?

Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn om tot de beste robotmaaier voor jouw gazon te komen. Zo speelt het oppervlakte van je gazon een rol net als de instellingsmogelijkheden, het vermogen, gebruiksgemak en uiteraard je eigen voorkeuren.

Gazonoppervlakte

De grootte van je gazon is een belangrijke factor voor de keuze van je robotmaaier. Niet elke maaier is gemaakt voor elk type tuin. Een groot gazon vereist een maaier met een grotere capaciteit en bijpassende batterijduur. Bij kleinere gazons is een minder krachtig model al voldoende. Meet je gazon op en kies een maaier die deze afmeting aankan.

Maaibreedte

Hoewel de maaibreedte bij een robotmaaier minder belangrijk is dan bij een handmatige maaier is het nog steeds een factor om mee te nemen in je keuze. Een breder maaioppervlak kan efficiënter zijn op grotere gazons. Voor kleinere gazons en gazons met een complexe layout is een maairobot met een compacte maaibreedte een betere keuze. Onder meer omdat ze dan beter kunnen manouvreren. Kies een model dat past bij de complexiteit en grootte van jouw gazon voor het beste maairesultaat.

Instelling maaihoogte

De mogelijkheid om de maaihoogte aan te passen is belangrijk voor de gezondheid van je gazon. Afhankelijk van het seizoen of het weer wil je soms dat je gras langer of korter maaien. Kies voor een maaier met voldoende mogelijkheden om de hoogte te kunnen instellen.

Vermogen

Het benodigde vermogen hangt direct samen met de afmeting van je gazon. Een krachtigere motor kan grotere en meer uitdagende gazons aan zoals overwoekerde of dikke grasvelden. Overweeg de complexiteit van jouw gazon bij het kiezen van het vermogen om er zeker van te zijn dat je maaier elke uitdaging aankan.

Installatiepakket

Controleer of de robotmaaier wordt geleverd met een installatiepakket voor het aanleggen van de begrenzingsdraad. Dit draad is essentieel om de werkzone van je maaier af te bakenen. Niet alle modellen komen met een volledig pakket, dus het is belangrijk dit vooraf te controleren om extra kosten te vermijden.

Diefstalbeveiliging

Aangezien robotmaaiers vaak buiten in de tuin staan, zijn ze een potentieel doelwit voor diefstal. Veel modellen zijn echter uitgerust met antidiefstaltechnologieën, zoals een alarmsysteem, een pincodeblokkering, of de mogelijkheid om via een app de maaier te vergrendelen. Deze beveiligingsmaatregelen geven je gemoedsrust en zorgen ervoor dat je maaier veilig is, zelfs als je niet thuis bent.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een robotmaaier is vooral in dichtbevolkte gebieden een belangrijke factor. Sommige modellen zijn speciaal ontworpen om stil te werken, wat een groot voordeel kan zijn om overlast voor jou en je buren te minimaliseren.

Connectiviteit en App-besturing

Steeds meer robotmaaiers bieden wifi-connectiviteit en worden geleverd met een app waarmee je de maaier op afstand kunt bedienen en monitoren. Dit is bijzonder handig om maaiprogramma’s in te stellen, de voortgang te volgen, of om de maaier te stoppen of te starten, ook als je niet thuis bent.

Weerbestendigheid

Hoewel de meeste robotmaaiers zijn ontworpen om in diverse weersomstandigheden te functioneren, is het verstandig om te controleren hoe goed jouw specifieke model bestand is tegen extreme weersituaties zoals hevige regen of hoge temperaturen. Sommige modellen hebben een ingebouwde regensensor die de maaier automatisch terugstuurt naar het laadstation wanneer het begint te regenen.

Terrein en hellingen

Als je tuin hellingen of een ongelijk terrein heeft, zorg er dan voor dat de robotmaaier die je kiest geschikt is voor deze omstandigheden. Sommige maaiers zijn beter uitgerust om met steile hellingen of oneffen oppervlakken om te gaan dan andere.

Programmeermogelijkheden

De mogelijkheid om je maaier te programmeren om op specifieke tijden te maaien, is niet alleen handig, maar kan ook helpen om de groei van je gazon te optimaliseren. Kijk of de machine die je overweegt flexibele programmeeropties biedt die passen bij jouw gazonverzorgingsbehoeften.

Door rekening te houden met deze aanvullende punten kies je weloverwogen een robotmaaier die voldoet aan de behoeften van jouw gazon.

Tuinplaats keuze
Tuinplaats keuze
Beste robotmaaier grote tuin
Beste robotmaaier kleine tuin
Beste robotmaaier middelgrote tuin
Tuinplaats keuze
Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.