Alles voor uw tuin op één plaats

Maart

De lente is begonnen! De maand maart is de eerste maand van de lente en staat daarom bol van de tuinwerkzaamheden. Het is tenslotte de tijd dat de tuin zich ontwaakt. Lees de tuinwerkzaamheden maart!

Tuinwerkzaamheden maart gazon

Om uw gazon tip top in de orde te houden staan er voor deze maand ook weer een aantal werkzaamheden op u te wachten. Zo kan het zijn dat de graszoden iets los zijn geraakt door de vorst. Rol in dat geval het gazon met een wals aan. Wacht daarna een paar dagen voordat u het gazon voor de eerste keer maait. Wanneer u het gras voor de eerste keer gaat maaien stel dan de messen hoog in en maai aan het einde van de maand nogmaals. De wintermaanden zorgen ervoor dat een viltlaag komt op uw graszoden. Deze laag kunt u verwijderen door het gazon te harken. Voor een mooi gazon kun je het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon.

Tuinaarde

Deze maand is het flink aanpoten, er kan al veel de tuinaarde in. Het perkgoed kan bloeiend en wel de border in. Zorg ervoor dat u klimplanten meteen goed aanbindt. Kijk vooruit en plant ook zomerbloeiende bollen als gladiolen, lelies en anemonen in potten, met tussenpozen van enkele weken. Zo verzekert u zich van bloemen tot in de herfst. Qua snoeien heeft u al veel kunnen doen in de vorige maand. Het is nu de beurt aan de rozen in uw tuin. Voor de eetbare tuin zijn er ook genoeg planten die de tuinaarde in kunnen. Denk hierbij aan sjalotten, andijvie, komkommers, sla, wortels, radijsjes, prei, paprika, aubergine en tomaten.

Vijver

In maart komt de vijver weer tot leven. Wat u allemaal kunt doen om de vijver weer op te starten? Vervang of reinig de vijverfilters, vijverpompen en de UV-lamp. Wij raden aan de UV-lamp ieder jaar te vervangen. Controleer de waterkwaliteit met een testset en stuur wanneer mogelijk bij. Poot eventueel moerasplanten en waterlelies.